Data er nøglen til at skabe den superskarpe forsyningskæde

Moderne forsyningskæder kan generere store mængder data. De enorme mængder data åbner for store muligheder for at optimere forsyningskæden og derved reducere eller helt undgå spild, forsinkelser, overflødig lagerbinding og miljøbelastninger. Dette kræver en systematisk indsamling af data og anvendelse af avancerede analyseteknikker, algoritmer og kunstig intelligens.

"Vi er vokset op med data, modellering, algoritmer og voldsom computerkraft. Hvis man kobler det sammen med den domæneviden, som virksomhederne besidder, så får man nogle indsigter, de færreste i dag har adgang til”, fortæller Claus Bek Nielsen. Arkivfoto..

20.03.2021

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Halfspace er en af de ambitiøse spillere indenfor dette område og er derfor godt positioneret til at hjælpe virksomheder med at optimere deres forsyningskæde.

”Vores tilgang til at optimere og understøtte beslutningsprocesser i forsyningskæden er nok lidt anderledes end, hvad man typisk er vant til. Vi er vokset op med data, modellering, algoritmer og voldsom computerkraft. Hvis man kobler det sammen med den domæneviden, som virksomhederne besidder, så får man nogle indsigter, de færreste i dag har adgang til”, fortæller Claus Bek Nielsen, der er founding partner af Halfspace. Han supplerer: ”Vi er fysikere, matematikere, data scientists, data ingeniører og researchers, hvor cirka 1/3 af os har tunge baggrunde fra Oxford, MIT, Edinburgh, Stanford og CERN. Vores fornemmeste opgave er at gå sammen med erfarne mennesker, der arbejder med forsyningskæder, som har dybt kendskab til forretning, marked og kunder, og etablere det, vi kalder en SWAT-operation eller en kirurgisk indsats, hvor vi gør kunden i stand til at hente de ekstra procenter, der differentierer kunden fra konkurrenterne”.

Det er her, det er muligt - med større præcision end langt størstedelen af virksomhederne i dag har mulighed for - at forudsige efterspørgslen og afstemme forsyninger med efterspørgslen, så der ikke opstår alle mulige former for spild.

Claus Bek Nielsen

Claus Bek Nielsen er fortaler for, at virksomheder sætter ind med datainitiativer på specifikke områder, hvor det virkelig rykker: ”Mange af de traditionelle og store it-systemer, som virksomheder bruger til at understøtte deres forsyningskæder, er generiske systemer, der mangler agilitet og muligheden for at udnytte moderne datavidenskabelige AI-metoder. Køber du Salesforce, SAP, SAS og lignende, får du en motor, som alle andre også har. Og det er rigtigt fint, for store organisationer er dybt afhængige af stabilitet – men for at maksimere forudsigeligheden eksempelvis inden for demand forecasting, så er man bare nødt til at arbejde mere automatiseret og avanceret i sine forecastmodeller. Det kræver agilitet, præcision, veldefinerede kriterier for succes og ikke mindst viljen til at turde og ville det i organisationen”.

På forkant med markedet
Han fremhæver, at de opererer i tre niveauer i virksomheders anvendelse af data og særligt inden for demand forecasting, der er et af virksomhedens specialistdomæner. De tre niveauer omfatter:

1. Indsamling og klargøring af data til analyse.
2. Analyse af data ved brug af avancerede analyseteknikker til at afdække sammenhænge.
3. Anvendelse af machine learning og kunstig intelligens til f.eks. at estimere efterspørgslen af varer, der kan være med til at optimere forsyningskæden.

Overordnet set skelnes der mellem fire modenhedstrin, hvorpå virksomheder benytter data til at optimere deres forsyningskæde, nemlig:
1. Beskrivende analyser – skabe transparens over ”det som tidligere er sket”. Dette kan f.eks. være analyser baseret på historisk salgsdata.
2. Diagnosticerende analyser – forståelsen af hvorfor noget er sket. Dvs. identificere mønstre eller korrelationer i data, som kan identificere skjulte sammenhænge.
3. Forudsigende analyser – Afdække hvad der kommer til at ske, eller mere præcist, sandsynligheden for, at noget kommer til at ske.
4. Præskriptive analyser – På baggrund af de forudsigende analyser vurderes og/eller automatiseres hvilke tiltag, som bør iværksættes.

Den præcise forsyningskæde
Claus Bek Nielsen vurderer, at de fleste danske virksomheder opererer på det ’beskrivende niveau’, hvor få er nået til det ’forudsigende niveau’, og kun meget få danske og nordiske virksomheder opererer på det ’præskriptive niveau’.

Om Halfspace

Halfspace hjælper danske virksomheder med bedre brug af deres data. Halfspace har for eksempel hjulpet den danske stat under Covid-19 i forbindelse mmed forecasts af efterspørgsel efter værnemidler- og lægemidler, Molslinjen med højere præcision i beregning af antallet af forventede køretøjer på hver færgeafgang og Mærsk Drilling med intelligente algoritmer til optimering af sikkerhed på borerigge og mange andre danske virksomheder.

”Det er på det ’forudsigende’ og ’præskriptive’ niveau, at virksomheder virkelig har mulighed for at optimere en forsyningskæde og derved reducere lagre, forsinkelser, vare- og ressourcespild, klima- og miljøbelastninger o.s.v. Det er her, det er muligt - med større præcision end langt størstedelen af virksomhederne i dag har mulighed for - at forudsige efterspørgslen og afstemme forsyninger med efterspørgslen, så der ikke opstår alle mulige former for spild”, fortæller han og tilføjer:

”Der er en modenhedstrappe i denne udvikling, og det er nødvendigt at arbejde med alle trin i trappen, før forsyningskæder reelt og i praksis kan opnå troværdig indsigt i den fremtidige efterspørgsel og derved tilpasse hele forsyningskæden efter den reelle efterspørgsel”.

Datamodenhed og organisation skal følge med
Han oplever, at mange virksomheder særligt står over for to udfordringer, når de vil arbejde med at gøre forsyningskæden mere datadrevet. Det er datamodenhed og organisation. At få styr på stamdata, datahygiejne og datadisciplin er generelt store udfordringer. På samme måde er det nødvendigt, at organisationen kan følge med, når virksomheden bliver mere datadrevet. Den datadrevede virksomhed stiller store krav til medarbejdernes parathed, indstilling og kompetencer.

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

20.12.2024SCM.dk

Kunstig intelligens vil ikke fjerne behovet for medarbejdere

19.12.2024SCM.dk

Virksomheders hardwarehåndtering er fuld af sikkerhedshuller

18.12.2024SCM.dk

Al analyser sparer robotstartup for en halv million i udvikling

17.12.2024SCM.dk

Identitetstyveri kan være en af de største cybersikkerhedstrusler i 2025

11.12.2024SCM.dk

2025 kan byde på tættere integration mellem produktionsteknologi og it

09.12.2024SCM.dk

Cybersikkerhedstiltag giver konkurrencefordele

09.12.2024SCM.dk

Det digitale er godt i gang med at revolutionere forsyningskæden

09.12.2024Columbus

Sponseret

Right to Repair - Revenue Streams

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Jorden under pres: “De Planetære Grænser”

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Jagten på at skabe en bedre fremtid

Sådan lyder én af mange spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
BV Talks - Om Bæredygtighed

BV Talks er en helt ny webinarrække, hvor du kan høre engagerede fagpersoner med noget på hjerte fortælle om deres passion og dele ud af erfaringer, visioner og måske endda praktiske løsninger.

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Mere sikkerhed - mindre aftryk

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup