Danmark og Holland indgår tæt samarbejde om VE og brintproduktion

En række danske og hollandske virksomheder har netop underskrevet en deklaration om grøn brint med overværelse af Kong Frederik og hollandske Kong Willem-Alexander. Producenter i Danmark og aftagere i Holland opfordrer til at sikre et brintrør mellem landene senest i 2030, og til at skabe de nødvendige rammevilkår, som kan gøre Nordeuropa til et knudepunkt for grøn brint og grønne PtX-brændstoffer.

"Hvis ikke det er muligt sammen med Tyskland at skabe den fundamentale brint-infrastruktur inden 2030, er det svært at se, hvordan vi skal nå i mål med den europæiske omstilling", siger vicedirektør i Dansk Industri (DI) Troels Ranis. Foto: Dansk Industri

15.11.2024

SCM.dk

Danske virksomheder kan producere grøn brint. Og hollandske virksomheder har behov for grøn brint i store mængder til at reducere klimaaftrykket i produktionen af for eksempel gødning og kemikalier. En række virksomheder fra de to lande har indgået en fælles deklaration, som understreger brintproducenter og -aftageres vilje til at sikre et marked for grøn brint og grønne PtX-brændstoffer.

Både Danmark og Holland spiller en nøglerolle i udbygningen af vedvarende energi og brintproduktion, der kan gøre Europa fri af fossile energikilder. Med deklarationen sender virksomhederne et stærkt signal om, at der forsat er brug for politisk handling til at kickstarte udviklingen af brintmarkedet og brintinfrastrukturen og gøre Nordeuropa til en førende klynge inden for grønne brændstoffer.

”Danmark og Holland har en fælles interesse i at lykkes med den grønne brint- og PtX-industri. For hvis ikke det er muligt sammen med Tyskland at skabe den fundamentale infrastruktur inden 2030, så er det svært at se, hvordan vi skal nå i mål med den europæiske omstilling. På baggrund af valget i USA og Kinas ageren inden for industriudvikling er der global opmærksomhed på, om Nordeuropa kan lykkes med et så relativt simpelt stykke infrastruktur”, siger vicedirektør og chef for DI Klima, Grøn Omstilling og Energi, Troels Ranis.

Syd for den danske grænse efterspørges store mængder af grøn brint allerede før 2030 med Tyskland og Holland, som de største markeder. Danmark kan med sine store mængder af vedvarende energi, fra blandt andet de kommende havvindmølleparker i Nordsøen, blive storeksportør af grøn brint. Men det forudsætter, at de danske producenter kan sende brinten videre til virksomhederne i Holland, som efterspørger den. Her er brintrøret til Tyskland senest i 2030 en afgørende forudsætning.

”I Danmark har vi innovative virksomheder med teknologisk viden og kompetencer til at skabe storskala produktion af brint, der er helt centralt for grøn omstilling af den europæiske industri. Brintrøret til Tyskland er afgørende for, at vi kan gribe denne kæmpe erhvervsmulighed, som vil tilføre udvikling, arbejdspladser og skatteindtægter til Danmark. Men det kræver, at regeringen sænker bookingkravet for at begynde etableringen af den første del af røret til 500 megawatt. Dermed kan vinderen af ét af havvindsudbuddene i Nordsøen eller de allerstørste brintaktører på land håndtere kravet uden hensyn til, hvad konkurrenterne gør”, siger Camilla Holbech, direktør for vedvarende energi og PtX.

Læs også: Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

Samtidig opfordrer virksomhederne i deklarationen til, at landene sikrer brintinfrastruktur, som gør det muligt at forbinde dansk, tysk og hollandsk brintproduktion på havet fra midten af 2030’erne. Her er der brug for at de regulatoriske rammer er på plads senest i slutningen af 2025 for at muliggøre en fuld forbindelse ved udgangen af næste årti.

Holland er i dag Europas andet største marked for brint med et årligt forbrug på 1,3 Mton. Det forventes at stige betydeligt til cirka 4,5 Mton årligt i 2050. For at nå i mål med klimamålene, er der stærkt brug for, at brinten er produceret på grøn strøm.

Yara, Nobian, Rotterdam Havn og Schiphol Lufthavn er blandt de hollandske virksomheder, som støtter deklarationen og efterspørger brint produceret på vedvarende energikilder til deres produktion af grøn gødning, kemikalier samt fremtidens grønne PtX-brændstoffer til skibe og fly.

Kilde: Dansk Industri

/ PiB

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

21.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

ESG i praksis – bæredygtighed gennem hele produktets livscyklus

21.02.2025SCM.dk

Salg/marketing og supply chain finder melodien

20.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Sustainability reporting from the soil of Iceland

19.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Nye muligheder med nye krav og standarder

18.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

BV Talks - Om Bæredygtighed

17.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

17.02.2025Slimstock Nordic

Sponseret

Supply Chain Club 2025

14.02.2025SCM.dk

Truslen om globalt toldkaos ryster forsyningskæder

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar om CBAM

Gratis webinar om CBAM, hvor du får et generelt indblik i CBAM-reglerne, praktiske erfaringer og kommende krav.

Dato

27.02.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - hybrid

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

28.02.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 9001 diplomkursus i kvalitetsledelse - 2 dage

På dette to-dages ISO 9001 kursus præsenteres du for indholdet i ISO 9001 standarden. Samtidig lærer du, hvordan de enkelte krav til kvalitetsledelse bør efterleves i praksis. Kurset i ISO 9001 tager dig igennem de forskellige faser ved implementering af et ledelsessystem for kvalitet.

Dato

04.03.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 2 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Bredana Axcite A/S
Webinar
Præcise Forecast med ny Microsoft løsning

Den nye app byder på best-in-class Forecasting algoritmer og modeller, enestående brugeroplevelse, intelligente rapporter og analyser

Dato

04.03.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

In an era of increasing cyber threats, regulatory frameworks like the NIS2 Directive and the Cyber Resilience Act (CRA) are shaping the future of cybersecurity across Europe. While NIS2 enforces stricter cybersecurity obligations for suppliers and organizations, CRA complements it by embedding security into digital products from the ground up.

Dato

06.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online på MS Teams

Descartes
Webinar
Deloitte x Descartes: Webinarium om Frihandel, CBAM och hållbarhet

Ett unikt samarbete mellan Deloitte och Descartes, där ledande specialister inom global handel och hållbarhet delar sina insikter och praktisk information.

Dato

13.03.2025

Tid

10:30

Sted

Online