Cybertruslen mod OT-miljøer stiger
Fortinet, én af verdens største IT-sikkerhedsfirmaer, er udkommet med sin årlige globale statusrapport for operationel teknologi og cybersikkerhed. Rapporten viser, at cybertruslen mod OT-miljøer (operationel teknologi, red.) stiger og virksomheder står stadig over for betydelige udfordringer med at sikre deres OT-miljøer.
Undersøgelsen peger særligt på fire trusselsområder:
Cyberangreb mod OT-systemer stiger
Næsten tre fjerdedele (73 procent) af de adspurgte virksomheder har i år oplevet et angreb, der enten påvirkede OT-systemer eller både IT- og OT-systemer. I 2023 var tallet 49 procent. Samtidigt viser undersøgelsen en stigning i angreb, der kun påvirkede OT-systemer (17 procent til 24 procent) fra sidste år til i år. Næsten halvdelen (46 procent) af respondenterne måler deres succes i forhold til at håndtere angreb på restitutionstiden, der skal til for at genoptage normal drift.
Virksomhederne har oplevet et massivt pres det seneste år
Næsten en tredjedel (31 procent) af respondenterne rapporterede mere end seks angreb sammenlignet med kun 11 procent sidste år. Alle angrebstyper steg i forhold til året før, dog opleverede respondenterne et fald i malware. Ifølge undersøgelsen var phishing og indgang via medarbejdernes e-mails de mest almindelige indgangsmetoder, mens de hyppigste teknikker brugt var brud på mobilsikkerheden og webkompromittering.
Sporingsmetoder til angreb halter bagud
I takt med, at truslerne bliver mere sofistikerede, har mange virksomheder stadig sikkerhedshuller i deres OT-miljøer. Respondenter, der mener, at deres virksomhed har fuld synlighed af OT-systemer inden for deres centrale sikkerhedsoperationer, er faldet siden sidste år fra 10 procent til 5 procent. Men de, der rapporterer 75 procent synlighed, steg, hvilket indikerer at virksomheder får en mere realistisk forståelse af deres position i forhold til sikkerhed. Alligevel oplevede mere end halvdelen (56 procent) af respondenterne ransomware eller andre angrebsformer, hvilket er en stigning fra kun 32 procent i 2023. Det betyder, at der stadig er plads til forbedringer i forhold til netværkssynlighed og sporingsmetoder.
OT-sikkerhed flytter ind i topledelser
Andelen af virksomheder, der tilpasser OT-sikkerhed til CISO, fortsætter med at vokse og stiger fra 17 procent i 2023 til 27 procent i år. Samtidigt var der en stigning i at flytte OT-ansvaret til topledelsen (op mod 60 procent det næste år), hvilket tydeligt understreger bekymringen og risikoer, der er for OT-sikkerheden.
Ifølge rapporten er der fem handlingsrettede metoder til at forbedre sikkerheden mod OT-miljøer:
Segmentering
For at mindske sårbarheden af OT-miljøet, kræver det stærke netværkskontroller på alle adgangspunkter, som starter med at oprette netværkszoner eller segmenter. IT-afdelinger skal evaluere kompleksiteten ved administration af en løsning og fordelene ved en integreret eller platformbaseret tilgang med centraliserede administrationsfunktioner.
Etabler synligheds- og kompensationskontroller
Det er afgørende, at virksomheder har det fulde overblik over, hvad der foregår på OT-netværket. Når de har det fulde overblik, skal de beskytte alle enheder, der kan være sårbare. Det kræver beskyttede kontroller, der er bygget til sårbare OT-enheder. Aktiver som protokolbevidste netværkspolitikker, system-til-system- interaktionsanalyse og slutpunktsovervågning kan registrere og forhindre kompromittering af sårbare enheder.
Integrer OT i sikkerhedsoperationer og planlægning af hændelsesrespons
Virksomheder skal være parate til at kunne håndtere IT-OT SecOps, hvor IT-afdelingen skal overveje OT med hensyn til SecOps og hændelsesrapportering. Her skal IT-afdelingen oprette playbooks, der tager højde for virksomhedens OT-miljø.
Læs også: Kunstig intelligens er langt mindre udbredt i forsyningskæden, end man måske skulle tro
OT-specifikke trusselsefterretnings- og sikkerhedstjenester
OT-sikkerheden afhænger af bevidsthed og analytisk indsigt om risiko. Virksomheder skal sørge for, at deres trusselsefterretninger og indholdskilder inkluderer robuste, OT-specifikke oplysninger.
Overvej en platformstilgang til den overordnede sikkerhedsarkitektur
En platformsbaseret tilgang til sikkerhed kan hjælpe virksomheder med at konsolidere leverandører og forenkle deres arkitektur. En robust sikkerhedsplatform, der er specielt bygget til at beskytte både IT-netværk og OT-miljøer, kan levere løsningsintegration og dermed øge sikkerheden.
Kilde: FORTINET
/ PiB