Cybertruslen mod OT-miljøer stiger

Fortinet, én af verdens største IT-sikkerhedsfirmaer, er udkommet med sin årlige globale statusrapport for operationel teknologi og cybersikkerhed. Rapporten viser, at cybertruslen mod OT-miljøer (operationel teknologi, red.) stiger og virksomheder står stadig over for betydelige udfordringer med at sikre deres OT-miljøer.

Cybertruslen mod operationel teknologier (OT) stiger, og virksomheder står over for betydelige udfordringer med at sikre deres OT-miljøer. Foto: 123rf.com

24.06.2024

SCM.dk

Undersøgelsen peger særligt på fire trusselsområder: 

Cyberangreb mod OT-systemer stiger
Næsten tre fjerdedele (73 procent) af de adspurgte virksomheder har i år oplevet et angreb, der enten påvirkede OT-systemer eller både IT- og OT-systemer. I 2023 var tallet 49 procent. Samtidigt viser undersøgelsen en stigning i angreb, der kun påvirkede OT-systemer (17 procent til 24 procent) fra sidste år til i år. Næsten halvdelen (46 procent) af respondenterne måler deres succes i forhold til at håndtere angreb på restitutionstiden, der skal til for at genoptage normal drift.

Virksomhederne har oplevet et massivt pres det seneste år
Næsten en tredjedel (31 procent) af respondenterne rapporterede mere end seks angreb sammenlignet med kun 11 procent sidste år. Alle angrebstyper steg i forhold til året før, dog opleverede respondenterne et fald i malware. Ifølge undersøgelsen var phishing og indgang via medarbejdernes e-mails de mest almindelige indgangsmetoder, mens de hyppigste teknikker brugt var brud på mobilsikkerheden og webkompromittering.

Sporingsmetoder til angreb halter bagud
I takt med, at truslerne bliver mere sofistikerede, har mange virksomheder stadig sikkerhedshuller i deres OT-miljøer. Respondenter, der mener, at deres virksomhed har fuld synlighed af OT-systemer inden for deres centrale sikkerhedsoperationer, er faldet siden sidste år fra 10 procent til 5 procent. Men de, der rapporterer 75 procent synlighed, steg, hvilket indikerer at virksomheder får en mere realistisk forståelse af deres position i forhold til sikkerhed. Alligevel oplevede mere end halvdelen (56 procent) af respondenterne ransomware eller andre angrebsformer, hvilket er en stigning fra kun 32 procent i 2023. Det betyder, at der stadig er plads til forbedringer i forhold til netværkssynlighed og sporingsmetoder.

OT-sikkerhed flytter ind i topledelser
Andelen af virksomheder, der tilpasser OT-sikkerhed til CISO, fortsætter med at vokse og stiger fra 17 procent i 2023 til 27 procent i år. Samtidigt var der en stigning i at flytte OT-ansvaret til topledelsen (op mod 60 procent det næste år), hvilket tydeligt understreger bekymringen og risikoer, der er for OT-sikkerheden. 

Ifølge rapporten er der fem handlingsrettede metoder til at forbedre sikkerheden mod OT-miljøer:

Segmentering
For at mindske sårbarheden af OT-miljøet, kræver det stærke netværkskontroller på alle adgangspunkter, som starter med at oprette netværkszoner eller segmenter. IT-afdelinger skal evaluere kompleksiteten ved administration af en løsning og fordelene ved en integreret eller platformbaseret tilgang med centraliserede administrationsfunktioner.

Etabler synligheds- og kompensationskontroller 
Det er afgørende, at virksomheder har det fulde overblik over, hvad der foregår på OT-netværket. Når de har det fulde overblik, skal de beskytte alle enheder, der kan være sårbare. Det kræver beskyttede kontroller, der er bygget til sårbare OT-enheder. Aktiver som protokolbevidste netværkspolitikker, system-til-system- interaktionsanalyse og slutpunktsovervågning kan registrere og forhindre kompromittering af sårbare enheder.

Integrer OT i sikkerhedsoperationer og planlægning af hændelsesrespons
Virksomheder skal være parate til at kunne håndtere IT-OT SecOps, hvor IT-afdelingen skal overveje OT med hensyn til SecOps og hændelsesrapportering. Her skal IT-afdelingen oprette playbooks, der tager højde for virksomhedens OT-miljø.

Læs også: Kunstig intelligens er langt mindre udbredt i forsyningskæden, end man måske skulle tro

OT-specifikke trusselsefterretnings- og sikkerhedstjenester
OT-sikkerheden afhænger af bevidsthed og analytisk indsigt om risiko. Virksomheder skal sørge for, at deres trusselsefterretninger og indholdskilder inkluderer robuste, OT-specifikke oplysninger. 

Overvej en platformstilgang til den overordnede sikkerhedsarkitektur
En platformsbaseret tilgang til sikkerhed kan hjælpe virksomheder med at konsolidere leverandører og forenkle deres arkitektur. En robust sikkerhedsplatform, der er specielt bygget til at beskytte både IT-netværk og OT-miljøer, kan levere løsningsintegration og dermed øge sikkerheden. 

Kilde: FORTINET

/ PiB

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

21.11.2024SCM.dk

Danske topledere investerer heftigt i AI – uden at vide noget om teknologien

20.11.2024Columbus

Sponseret

IAMs vigtige rolle i Nuudays digitale transformation

19.11.2024SCM.dk

EU vil styrke cybersikkerheden med nye sikkerhedskrav

19.11.2024SCM.dk

Fremtiden vil byde på store investeringer i cybersikkerhed med AI som livredder

19.11.2024Columbus

Sponseret

ATP om indkøb af IAM-løsninger: ”Skab dialog med leverandører og undgå impulskøb”

19.11.2024SCM.dk

Indspark: I praksis er AI langt fra de sci-fi-scenarier, der dominerer mediebilledet

18.11.2024SCM.dk

Bekymringen for cybertruslen er steget støt de senere år

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online