Brintrør til Tyskland rykker tættere på virkelighed
Et brintrør mellem Esbjerg og den tyske grænse, som er vigtigt for den grønne omstilling og udbygningen med vedvarende energi, er kommet et afgørende skridt tættere på at blive til virkelighed. Regeringen har sænket kravet til forhåndsreservation, så virksomhederne lettere kan forpligte sig til at bruge røret.
Regeringen sænker bookingkravet til 500 MW for den første del af brintrøret mellem Tyskland og Esbjerg. Røret vil først blive bygget, når der er sikkerhed for, at virksomhederne vil udnytte denne kapacitet i røret.
”Efter vores opfattelse har regeringen nu ramt den rigtige balance. Med det lavere bookingkrav vil en enkelt virksomhed være i stand til at påtage sig hele forpligtelsen. Jeg vil gerne rose regeringen for at have lyttet og handler efter vores møder. Jeg forventer, at branchen nu tager imod regeringens fremstrakte hånd og reserverer tilstrækkeligt kapacitet i røret til, at det bliver bygget”, siger Kristian Jensen, administrerende direktør i Green Power Denmark.
Regeringen giver også Energinet mulighed for at indlede arbejdet tidligere. Det øger sandsynligheden for, at brintrøret er klar senest i 2030.
”Jeg vil understrege meget tydeligt, at brintrøret skal være klar i 2030. Politikerne skal rydde forhindringerne af vejen, og Energinet må gøre alt, hvad der er muligt for at undgå forsinkelser. I 2030 er den tunge tyske industri forpligtet til at bruge grøn brint i produktionen. Og for at hjælpe med det, har den tyske stat lovet omfattende økonomisk støtte. Hvis danske virksomheder skal tegne kontrakter om levering af brint til Tyskland, skal røret altså være klar til tiden”, siger Kristian Jensen.
Grøn brint er afgørende i den næste fase af den grønne omstilling, hvor den tunge industri, fly og skibe skal udfase de fossile brændstoffer. Brint kan erstatte naturgas direkte, og brint er den afgørende ingrediens i fremtidens grønne, flydende brændstoffer.
Grøn brint vil gøre EU-landene uafhængige af fossile brændstoffer. Det vil forbedre sikkerheden og spare os for milliarder af euro, som vi i dag bruger på at importere olie og gas.
Herhjemme har virksomhederne planer om milliardinvesteringer i produktion af grøn brint. Det er planer, som de nu kan hive op ad skuffen.
”Vi vil i de kommende år se en helt ny grøn industri vokse frem, som vil omdanne grøn strøm til brint. Det er der eksportindtægter og arbejdspladser i – ikke mindst i Syd- og Vestjylland. Jeg er ikke i tvivl om, at brintrøret vil blive en kæmpe gevinst for Danmark”, siger Kristian Jensen.
Læs også: Ny løsning hjælper med CO2-aftryk i forhold til finansielle konsekvenser
Virksomhederne, som producerer brint, vil aftage store mængder grøn strøm, og det vil forbedre økonomien for opstillere af solceller og vindmøller. Brintrøret kan være med til at få Danmark ud af den omstillingskrise, som vi er havnet i.
”Vi har arbejdet hårdt for at få første del af brintrøret klar i 2030. Jeg glæder mig over, at regeringen har lyttet. Nu skal vi sikre, at vi også får anden del af røret videre op langs den jyske vestkyst. Det er afgørende, at større områder af Jylland på lidt længere sigt får mulighed for at føde ind til brintrøret”, siger Kristian Jensen.
Kilde: Green Power Denmark
/ PiB