Bæredygtigt træ skal fremtidssikre Ikeas supply chain
Ikeas motiv for at øge mængden af bæredygtigt træ er både at reducere negativ miljøpåvirkning og fremtidssikre råvareforsyningen. Bæredygtighed og omkostninger i kæden går således hånd i hånd.
Ti år er gået, siden Ikea og Verdensnaturfonden indgik et partnerskab om ansvarlig brug af naturressourcer. Et af fokusområderne for samarbejdet handler om bæredygtigt skovbrug, da den svenske møbelkæde har et ønske om, at en stigende mængde træ skal komme fra skove, der bærer det uafhængige Forest Stewardship Council-certifikat (FSC). Certificeringen sikrer blandt andet, at der ikke bliver fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere.
Læs også: Ikea dropper træpallen
Vi skal ikke langt ud i fremtiden, før det bliver umuligt at købe nok bæredygtigt træ, hvis ikke vi sætter skub i udviklingen inden for FSC-certificering, siger Ikeas bæredygtighedschef Jonas Engberg.
Det er dog ikke udelukkende for skovens skyld, at møbelkæden sætter ind her. Bliver bæredygtigt træ en knap ressource, fordyrer det produktionen og priserne.
Bæredygtighedsarbejdet, herunder at flere skove bliver FSC-certificeret, sker også ud fra et økonomisk rationale, fastslår Jonas Engberg.
Stor virksomhed stort ansvar
Bæredygtighedschefen mener dog også, at Ikea har et særligt miljøansvar qua sin størrelse.
Vi er klar over vores miljøpåvirkning, og at vores nuværende forretningsmodel på langt sigt ikke er bæredygtig. Derfor er vi nødt til at foretage en gennemgående transformation, fordi vi som en stor virksomhed har et ansvar både over for verden og os selv, siger Jonas Engberg.
Han oplever, at en sådan forretningsbærende tilgang til bæredygtighed i det hele taget er blevet mere fremherskende i erhvervslivet de seneste ti år. Som eksempel på en miljømæssig forbedring i forsyningskæden nævner Jonas Engberg, at Ikea ved at udfase træpaller til fordel for flade pappaller, sparer 6.000 returtransporter med lastbil hvert år. Det sparer en masse CO2 og giver samtidig en stor økonomisk besparelse. Også fordi der bliver mere plads i lastbilerne, fortæller han.
Når bæredygtighedsarbejdet giver økonomisk gevinst for virksomhederne, er der virkelig mulighed for at sætte fut i det, siger Jonas Engberg.
<p>Vi skal ikke langt ud i fremtiden, før det bliver umuligt at købe nok bæredygtigt træ, hvis ikke vi sætter skub i udviklingen inden for FSC-certificering. </p>
Jonas Engberg, bæredygtighedschef i Ikea
De næste ti år
P.t. er der ikke nye konkrete tiltag på tegnebrættet for de næste ti års samarbejde, men både Ikea og Verdensnaturfonden fortsætter samarbejdet og vil gradvist hæve indsatsen inden for de i alt tre fokusområder, der, udover bæredygtigt skovbrug, omfatter mere miljørigtig bomuldsproduktion og energiforbedringer.
De mange igangværende projekter skal først og fremmest følges til dørs, men Jonas Engberg håber, at et forsøgsprojekt om cirkulært materialekredsløb i Ikea-varehuset i Odense, der indtil for nylig købte tidligere solgte møbler tilbage, kan blive til virkelighed i alle danske varehuse.
Læs også: Ikeas forsyningskæde er nøglen til lave priser
De næste ti år skal vi blive endnu skarpere på at løfte hinanden her i Danmark. På nationalt plan handler det meget om kommunikationen udadtil, da vi ikke har store miljørelaterede projekter lokalt i Danmark. Så vores bæredygtighedsarbejde her i landet relaterer sig mest til de miljømæssige forbedringer i vores forsyningskæde, siger Jonas Engberg.