100.000 elkøretøjer og nul CO2 i 2040: Amazon skruer op for klimaindsatsen

Ikke mere blød mellemvare på klimafronten for netgiganten Amazon, der skrevet under på et løfte om at være netto CO2-neutral i 2040, 10 år før Parisaftalens mål, med bl.a. en ordre på 100.000 elektriske varebiler som værktøj. Medarbejdergruppe er tilfreds, men fortsætter kampen.

Stifter og topchef Jeff Bezos præsenterede Amazons klimaløfte torsdag d. 19. september. Foto: Amazon.

24.09.2019

Anders Kampmann, SCM.dk

Klimaforandringer og kampen mod den globale opvarmning har længe været et lidt ømt punkt for verdens største internethandelsplads, Amazon, der med et globalt netværk på hundredvis af distributionscentre, tusindvis af lastbiler og egne fly har et massivt miljøaftryk.

Læs også: Fem mand til at involvere 14.000 i bæredygtighed

Koncernen er blevet kritiseret for ikke at gøre nok for at kompensere for sin påvirkning på klimaet, bl.a. af medarbejderorganisationen Amazon Employees for Climate Justice, der på Amazons generalforsamling i maj fremlagde 12 resolutionsforslag i retning af en grønnere fremtid, som imidlertid alle blev afvist af aktionærerne. 

Selvom topchef og stifter Jeff Bezos ikke dukkede op for at svare på kritikken til generalforsamlingen, så kunne noget tyde på, at han alligevel har lyttet efter. I hvert fald annoncerede han i torsdags, d. 19. september, at man har tænkt sig at skride til handling.

Der skal ske igennem det nystiftede The Climate Pledge, hvorigennem Amazon forpligter sig til at imødekomme Parisaftalens mål om netto CO2-neutralitet i 2040, 10 før aftalens egen anbefaling. Ifølge Bezos handler det – foruden de klimamæssige gevinster – om igen at være førende, og om at skabe inspiration.

”Vi er færdige med at holde til i midterfeltet på det her område – vi har besluttet at bruge vores størrelse og skala til at gøre en forskel. Hvis en virksomhed med så meget fysisk infrastruktur som Amazon – der leverer over 10 milliarder enheder om året – kan indfri Parisaftalen 10 år før tid, så kan alle virksomheder. Jeg har talt med andre CEO’s for globale virksomheder, og jeg ser en del interesse i at tilslutte sig løftet”, siger Bezos.

Amazons Climate Pledge er skabt i samarbejde med organisationen Global Optimism, der er stiftet af bl.a. den tidligere leder af FN’s klimapanel UNFCCC, Christiana Figueres. Hun sætter især pris på signalværdien i, at store virksomheder går forrest og viser, hvordan man kan gøre en forskel ved eksempelvis at investere i ny teknologi.

”Med det her tiltag hjælper Amazon også andre virksomheder med at sætte skub i deres egen decarbonisering. Hvis Amazon kan sætte ambitiøse mål som disse og gennemføre markante ændringer på deres skala, så tror vi på, at mange flere selskaber vil være i stand til at gøre det samme”, siger hun.

Elbiler, vedvarende energi og naturbeskyttelse
Et af de store elementer i Amazons klimaplaner handler om elektriske køretøjer. Tidligere i år annoncerede selskabet, at man havde foretaget en massiv investering i elbilfabrikanten Rivian, og den følger man nu op på ved at placere en ordre hos virksomheden på 100.000 elektriske varebiler.

Frem mod 2030 skal elbilfabrikanten Rivian, som Amazon investerede massivt i tidligere i år, levere 100.000 elektriske varebiler. Illustration: Business Wire.

De første skal efter planen ankomme i 2021, i 2022 regner man med at have 10.000 på gaden, og 2030 skal ordren så være fuldt leveret. Det vil til den tid spare miljøet for fire millioner ton CO2 om året, oplyser Amazon.

Læs også: Amazon: 50 procent af al levering skal være CO2-neutral i 2030

Et andet vigtigt punkt på Amazons klimadagsorden er vedvarende energi, og her har man nu sat sig et mål om at nå op på 100 procent dækning i 2030, med et delmål på 80 procent i 2024. For at opnå disse mål er planen at fortsætte den igangværende udbygning af både solpanelanlæg og vindmølleparker.

Endelig stifter Amazon også sin egen fond på området, Right Now Climate Fund, der i samarbejde med The Nature Conservancy vil bruge 100 mio. dollars på at genskabe og beskytte skove, vådområder og sumpe verden over, og på den måde være med til at hive CO2 ud af atmosfæren.

Enorm sejr, men ikke nok
Hos Amazon Employees for Climate Justice ser man udmeldingen som en (foreløbig) triumf. Udspillet blev således præsenteret dagen inden omkring 1.750 ansatte forlod arbejdet for at skabe opmærksomhed omkring klimaet som en del af Fridays for Future-bevægelsen, organiseret af den svenske aktivist Greta Thunberg, bl.a. i forbindelse med denne uges FN-klimatopmøde i New York.

I en udtalelse fra gruppen kalder man godt nok klimaløftet ”en enorm sejr”, og peger på, at man er ”begejstret for, hvad de ansatte har opnået på mindre end et år.” Samtidig understreger man dog, at ”vi ved, det ikke er nok. Parisaftalen i sig selv vil ikke sikre os en levedygtig verden. I dag fester vi. I morgen (i fredags, red.) er vi tilbage på gaderne for at fortsætte kampen for en bæredygtig fremtid.”

Fremadrettet slår de således også fast, at ”Så længe Amazon bruger sin styrke til at hjælpe olie- og gasselskaber med at finde og udvinde mere fossilt brændstof, donere til klimafornægtende politikere og tænketanke, og muliggøre undertrykkelsen af klimaflygtninge, vil vi ansatte fortsætte med at råbe op.”

Jeff Bezos er dog optimistisk på såvel sin virksomhed som fremtidens vegne: ”Når opfindelser kommer i spil, når folk bliver beslutsomme, når passionen kommer frem, når der bliver sat stærke målsætninger, så kan du opfinde dig ud af enhver kasse. Det er de vi mennesker skal gøre nu”, sagde han ifølge BNN Bloomberg i forbindelse med lanceringen af klimaløftet.

Læs også: Bevægelige 3D-printere skal være med til at lappe veje og tackle klimaforandringer

Som en del af pakken har Amazon også søsat sitet sustainability.aboutamazon.com, hvor man fremover vil rapportere om sine fremskridt, initiativer og planer, ligesom der skal være information om selskabets CO2-aftryk, som aktivister har efterspurgt i årevis, og andre bæredygtighedsmålepunkter.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

25.04.2024SCM.dk

Houthierne har genoptaget angreb - Maersk-skib var mål

25.04.2024SCM.dk

Nyt intelligent værktøj udregner klimadata for elektronikprodukter

23.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Investér i et bæredygtigt arbejdsmiljø

22.04.2024SCM.dk

Medarbejderne får klima-ild i øjnene

19.04.2024SCM.dk

4 dages arbejdsuge understøtter medarbejdertrivsel

19.04.2024SCM.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

17.04.2024SCM.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

17.04.2024SCM.dk

Reservedelsleverandør styrker logistik og salg

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Eltronic Fueltech

Supply Chain Specialist

Kunne du tænke dig, at spille en afgørende rolle i arbejdet med at udvikle den samlede værdikæde i en virksomhed, der i den grad bidrager til den grønne omstilling? Og ønsker du at tage et ansvar for at vi på tværs af organisationen styrker samarbejdet og processerne ud mod både leverandører og kunder? Så skal du med på holdet!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

07.04.2024

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle