Virksomheder deltager i projekt om kemiske fodspor
En lang række virksomheder har deltaget i en undersøgelse om kemiske fodspor i produkter og forsyningskæder. Projektet vil blandt andet hjælpe virksomheder med at mindske afhængigheden af farlige kemikalier.
For nylig udgav Chemical Footprint Project en rapport, der blandt andet stiller skarpt på de økonomiske risici, virksomheder står overfor i forbindelse med skadelige kemikalier i deres produkter og forsyningskæder. Projektet, der bakkes økonomisk op af flere virksomheder og investorer, ønsker at hjælpe virksomheder med at måle, analysere og handle, så de kan mindske afhængigheden af potentielt farlige kemikalier. Det skriver greenbiz.com.
Læs også: Modefirmaer bruger færre kemikalier i forsyningskæden
Rapporten indeholder de vigtigste konklusioner fra en undersøgelse, der blev foretaget blandt en lang række virksomheder sidste år, herunder Levis Strauss og Co., Seagate Technology og Johnson & Johnson. I rapporten er der blandt andet en vurdering af, hvordan virksomheder kan håndtere de potentielle forpligtelser i forbindelse med farlige kemikalier samt muligheder for forbedringer.
Disse finansielle forpligtelser omfatter; lovgivningsmæssige risici, herunder udgifter til nuværende og fremtidige regler; omdømmerisici, herunder omkostninger ved at blive eksponeret offentligt i forhold til sine farlige kemikalier i produkter eller forsyningskæden; og redesign-risici, herunder omkostninger ved ikke at redesigne eller ændre produkter, før reglerne på området ændrer sig eller markeder skifter.
Resultaterne i rapporten er baseret på deltagernes svar på 20 spørgsmål, hvor de forholder sig til deres kemikalie-performance inden for fire kategorier: ledelsesstrategi; kemisk oversigtsliste; måling af fodaftryk samt videregivelse og verifikation.
Blandt de vigtigste resultater i rapporten kan nævnes:
1. Lederskab er afgørende
De 29 procent af virksomhederne, der på bestyrelsesniveau eller fra den øverste ledelse har oversigt over kemikalier i produkter og forsyningskæde, klarer sig generelt bedre end virksomheder, hvor dette ikke er tilfældet.
I rapporten fremgår det i forbindelse hermed, at virksomheder, der ikke har politikker, der adresserer kemiske farer i fremstillingsprocessen, forsyningskæder, emballering og produkter, står over for skjulte forpligtelser og kemiske risici.
2. Tiltag offentliggøres ikke
Virksomhederne i undersøgelsen har flere tiltag for kemikalier på plads, end de vælger at offentliggøre. Eksempelvis har 83 procent af de deltagende en juridisk begrænset liste, men kun 17 procent af virksomhederne har valgt at gøre listen offentlig.
3. "Design for Health -virksomheder er på forkant
Virksomheder, hvis hele produktporteføljer er baseret på at minimere eller eliminere problematiske kemikalier, klarede sig meget bedre end gennemsnittet.
4. Kemisk fodspor er stadig nye og udfordrende
Før virksomheder kan reducere deres kemiske fodspor, har de brug for at kende de kemiske ingredienser i deres produkter og identificere problematiske kemikalier. Derfor er det ifølge rapporten ingen overraskelse, at virksomhederne i første år af undersøgelsen - har scoret lavt i forhold til at måle deres kemiske fodaftryk.
Læs også: Apple forbyder kemikalier i forsyningskæden
Rapporten konkluderer desuden, at en reducering af problematiske kemikalier er udfordrende og kræver lederskab, træning og incitamenter til medarbejdere og leverandører samt investeringer i data-management systemer.
-SSM