Virksomheder deltager i projekt om kemiske fodspor

En lang række virksomheder har deltaget i en undersøgelse om kemiske fodspor i produkter og forsyningskæder. Projektet vil blandt andet hjælpe virksomheder med at mindske afhængigheden af farlige kemikalier.

Rapporten konkluderer, at en reducering af problematiske kemikalier er udfordrende og kræver lederskab, træning og incitamenter til medarbejdere og leverandører samt investeringer i data-management systemer. .

01.06.2016

SCM.dk

For nylig udgav Chemical Footprint Project en rapport, der blandt andet stiller skarpt på de økonomiske risici, virksomheder står overfor i forbindelse med skadelige kemikalier i deres produkter og forsyningskæder. Projektet, der bakkes økonomisk op af flere virksomheder og investorer, ønsker at hjælpe virksomheder med at måle, analysere og handle, så de kan mindske afhængigheden af potentielt farlige kemikalier. Det skriver greenbiz.com.

Læs også: Modefirmaer bruger færre kemikalier i forsyningskæden

Rapporten indeholder de vigtigste konklusioner fra en undersøgelse, der blev foretaget blandt en lang række virksomheder sidste år, herunder Levi’s Strauss og Co., Seagate Technology og Johnson & Johnson. I rapporten er der blandt andet en vurdering af, hvordan virksomheder kan håndtere de potentielle forpligtelser i forbindelse med farlige kemikalier samt muligheder for forbedringer.

Disse finansielle forpligtelser omfatter; lovgivningsmæssige risici, herunder udgifter til nuværende og fremtidige regler; omdømmerisici, herunder omkostninger ved at blive eksponeret offentligt i forhold til sine farlige kemikalier i produkter eller forsyningskæden; og redesign-risici, herunder omkostninger ved ikke at redesigne eller ændre produkter, før reglerne på området ændrer sig eller markeder skifter.

Resultaterne i rapporten er baseret på deltagernes svar på 20 spørgsmål, hvor de forholder sig til deres kemikalie-performance inden for fire kategorier: ledelsesstrategi; kemisk oversigtsliste; måling af fodaftryk samt videregivelse og verifikation.

Blandt de vigtigste resultater i rapporten kan nævnes:

1. Lederskab er afgørende

De 29 procent af virksomhederne, der på bestyrelsesniveau eller fra den øverste ledelse har oversigt over kemikalier i produkter og forsyningskæde, klarer sig generelt bedre end virksomheder, hvor dette ikke er tilfældet.

I rapporten fremgår det i forbindelse hermed, at virksomheder, der ikke har politikker, der adresserer kemiske farer i fremstillingsprocessen, forsyningskæder, emballering og produkter, står over for skjulte forpligtelser og kemiske risici.

2. Tiltag offentliggøres ikke

Virksomhederne i undersøgelsen har flere tiltag for kemikalier på plads, end de vælger at offentliggøre. Eksempelvis har 83 procent af de deltagende en juridisk begrænset liste, men kun 17 procent af virksomhederne har valgt at gøre listen offentlig.

3. "Design for Health ”-virksomheder er på forkant

Virksomheder, hvis hele produktporteføljer er baseret på at minimere eller eliminere problematiske kemikalier, klarede sig meget bedre end gennemsnittet.

4. Kemisk fodspor er stadig nye og udfordrende

Før virksomheder kan reducere deres kemiske fodspor, har de brug for at kende de kemiske ingredienser i deres produkter og identificere problematiske kemikalier. Derfor er det ifølge rapporten ingen overraskelse, at virksomhederne – i første år af undersøgelsen - har scoret lavt i forhold til at måle deres kemiske fodaftryk.

Læs også: Apple forbyder kemikalier i forsyningskæden

Rapporten konkluderer desuden, at en reducering af problematiske kemikalier er udfordrende og kræver lederskab, træning og incitamenter til medarbejdere og leverandører samt investeringer i data-management systemer.

-SSM

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

21.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

ESG i praksis – bæredygtighed gennem hele produktets livscyklus

21.02.2025SCM.dk

Salg/marketing og supply chain finder melodien

20.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Sustainability reporting from the soil of Iceland

19.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Nye muligheder med nye krav og standarder

18.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

BV Talks - Om Bæredygtighed

17.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

17.02.2025Slimstock Nordic

Sponseret

Supply Chain Club 2025

14.02.2025SCM.dk

Truslen om globalt toldkaos ryster forsyningskæder

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar om CBAM

Gratis webinar om CBAM, hvor du får et generelt indblik i CBAM-reglerne, praktiske erfaringer og kommende krav.

Dato

27.02.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - hybrid

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

28.02.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 9001 diplomkursus i kvalitetsledelse - 2 dage

På dette to-dages ISO 9001 kursus præsenteres du for indholdet i ISO 9001 standarden. Samtidig lærer du, hvordan de enkelte krav til kvalitetsledelse bør efterleves i praksis. Kurset i ISO 9001 tager dig igennem de forskellige faser ved implementering af et ledelsessystem for kvalitet.

Dato

04.03.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 2 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Bredana Axcite A/S
Webinar
Præcise Forecast med ny Microsoft løsning

Den nye app byder på best-in-class Forecasting algoritmer og modeller, enestående brugeroplevelse, intelligente rapporter og analyser

Dato

04.03.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

In an era of increasing cyber threats, regulatory frameworks like the NIS2 Directive and the Cyber Resilience Act (CRA) are shaping the future of cybersecurity across Europe. While NIS2 enforces stricter cybersecurity obligations for suppliers and organizations, CRA complements it by embedding security into digital products from the ground up.

Dato

06.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online på MS Teams

Descartes
Webinar
Deloitte x Descartes: Webinarium om Frihandel, CBAM och hållbarhet

Ett unikt samarbete mellan Deloitte och Descartes, där ledande specialister inom global handel och hållbarhet delar sina insikter och praktisk information.

Dato

13.03.2025

Tid

10:30

Sted

Online