Vi skal leve af den innovative forsyningskæde

Hvad skal Danmark og danske virksomheder leve af? En af de største kilder til svaret er innovation af forsyningskæden. Det er konklusionen på ny forskningsrapport.

Illustration: Vibeke Brylle. .

20.03.2014

SCM.dk

Om undersøgelsen

Undersøgelsen omfatter 124 virksomheder ud af 922 kontaktede virksomheder med mere end 50 ansatte.

Det giver en svarprocent på 13,4.

De fem forskere er Jan Stentoft Arlbjørn, Ole Stegmann Mikkelsen, Kristin Balslev Munksgaard, Jakob Schlichter og Antony Paulraj, alle fra Entreprenørskab og Relationsledelse ved Syddansk Universitet.

Rapporten er finansieret af Industriens Fond og kan hentes på industriensfond.dk, søg på ”supply chain innovation”. 

Sårbar, usikker, kompleks og flertydig. Sådan kan man karakterisere vilkårene for moderne forsyningskæder – og forretningsmiljøet i det hele taget. Mange danske virksomheder er pressede af globaliseringen, øget konkurrence og et forretningsmiljø præget af ovenstående vilkår.

Det gør det meget vanskeligt at drive en lønsom forretning, og mange ledere, politikere, forskere, organisationsfolk og debattører stiller det centrale og smertefulde spørgsmål: ”Hvad skal vi leve af?”.

En gruppe forskere fra Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse ved Syddansk Universitet har undersøgt spørgsmålet nærmere og har i en forskningsrapport anlagt en ganske bestemt vinkel på spørgsmålet.

Læs også: Når forsyningskæden hopper af

Det bærende budskab i rapporten ”Konkurrencekraft gennem Supply Chain Innovation” fra november 2013 er, som titlen også antyder: ”Virksomheders forsyningskæder rummer meget store potentialer for skabelse af konkurrencefordele gennem innovation på linje med for eksempel produktinnovation”.

Defensive og offensive fordele
Forskerne peger på, at gevinsterne ved innovation af forsyningskæden fordeler sig på defensive og offensive gevinster. De defensive gevinster er udvikling af nye løsninger, der kan spare virksomhederne for omkostninger i distribution, lager, produktion og indkøb. De mere offensive gevinster er tiltag, der skaber forbedrede serviceydelser til både nuværende og nye kunder for eksempel i form af kortere og mere pålidelige leveringstider, placering af lagre og gennem sporing og dokumentation af produkterne.

SCI har stor effekt

Supply chain innovation består som begreb af tre vigtige elementer:

1.      Forretningsprocesser.

2.      Teknologi.

3.      Supply chain-netværk.

Praksis med innovation af kæden

De fem forskere bag rapporten har fokuseret på fire centrale emner inden for supply chain innovation. De har for det første arbejdet med en kortlægning af dansk praksis med supply chain innovation. 93 ud af de 124 undersøgte virksomheder har gennemført supply chain innovationer inden for de seneste to år. Innovationerne fordeler sig på processer, teknologi og supply chain-netværk, og undersøgelsen konkluderer, at innovationerne i markant grad har skabt resultater for virksomhederne.

De væsentligste drivkræfter for at gennemføre innovationerne er:

  • interne ønsker om at servicere kunder bedre, og
  • krav/ønsker fra den daglige ledelse.

De mest udbredte barrierer for at gennemføre innovationerne er ifølge undersøgelsen:

  • manglende tid (mere fokus på drift), og
  • mangel på menneskelige ressourcer.

Strategi og eksekvering
Forskerne har også undersøgt balancen mellem strategisk supply chain-tænkning og eksekvering. Resultatet viser, at det i overvejende grad er de store virksomheder, der bevidst udvikler deres forsyningskæder med henblik på at forbedre konkurrenceevnen, og at supply chain-ledere i højere grad opfatter sig som bedre til at udtænke supply chain-strategier end til at føre dem ud i livet.

Læs også: Sådan går det med SCM i 2014

<p>”Virksomheders forsynningskæder rummer meget store potentialer for skabelse af konkurrencefordele gennem innovation på linje med for eksempel produktinnovation”</p>

Forskningsrapporten ”Konkurrencekraft gennem Supply Chain Innovation”, SDU, 2013

Drift og udvikling
Forskernes tredje undersøgelsesfelt er balancen mellem drift og udvikling af danske forsyningskæder. Resultaterne viser markant lavere gennemsnitsscorer for udviklingsrelaterede aktiviteter end for driftsorienterede aktiviteter.

Jo mindre virksomheden er jo større er udfordringen med tilgang til dedikerede ressourcer til strategisk udvikling, og forskerne konkluderer, at der er rum for mere strategisk udvikling af forsyningskæderne.

Kompetenceudvikling
Endelig har de fem forskere særligt fokuseret på kompetenceudviklingen i danske forsyningskæder.

Evnen til at prioritere er ifølge undersøgelsen det tungeste kompetenceområde i danske forsyningskæder, og det gælder for alle størrelser af virksomheder.

Derefter følger evnen til at arbejde i teams, men dette gælder specielt for store virksomheder. Andre områder, hvor specielt de store virksomheder adskiller sig fra de mindre og mellemstore omfatter: supply chain-opmærksomhed, evnen til at træffe supply chain-relevante beslutninger og interpersonel kommunikation. Generelt viser undersøgelsen en blandet praksis med kompetenceudvikling af medarbejdere.

Læs også: Rundspørge: Supply chain understøtter ikke forretningsstrategien

Forskerne anbefaler, at virksomhederne undersøger, hvor deres kompetenceefterslæb er. Det vil give dem et bedre grundlag for at få det optimale ud af virksomhedens vigtigste aktiver – medarbejderne, så de er gearet til at løse fremtidens udfordringer i forsyningskæderne. 

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

19.12.2024DTU Learn for Life

Sponseret

Bliv skarpere på SCM med diplomkurser på DTU

19.12.2024SCM.dk

Klimakredit-diskussionen er langt fra slut

16.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Kickstart 2025 med nye kompetencer inden for kvalitetsledelse

12.12.2024SCM.dk

It-aktør lancerer CSRD-løsning der forenkler compliance

10.12.2024SCM.dk

Erhvervsleder: Bestyrelserne skal omfavne EU-krav

10.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Jorden under pres: “De Planetære Grænser”

10.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Jagten på at skabe en bedre fremtid

09.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Mere sikkerhed - mindre aftryk

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Jorden under pres: “De Planetære Grænser”

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Jagten på at skabe en bedre fremtid

Sådan lyder én af mange spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
BV Talks - Om Bæredygtighed

BV Talks er en helt ny webinarrække, hvor du kan høre engagerede fagpersoner med noget på hjerte fortælle om deres passion og dele ud af erfaringer, visioner og måske endda praktiske løsninger.

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Mere sikkerhed - mindre aftryk

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup