30.05.2022 | Innovation
Verdens første brintproducerende havmølle får millionstor støtte
Den britiske regering har tildelt Vattenfall 11 millioner euro i innovationsfinansiering. Finansieringen vil blive brugt til at udvikle verdens første brintproducerende havmølle, hvor elektrolysatoren er placeret direkte på en eksisterende idriftsat vindmølle.
Projektet – der har fået navnet Hydrogen Turbine 1 (HT1) – bliver det første projekt i verden, der skal teste fuld integration af brintproduktion med en havbaseret vindmølle. Foto: 123RF
Pilotprojektet i Vattenfalls havmøllepark i Aberdeen Bay kommer til at producere 8 MW og vil dagligt kunne producere nok brint til at forsyne en brintbus med strøm til 24.000 kilometers kørsel. Brinten vil blive sendt ind til havnen i Aberdeen gennem en rørledning.
"Vi er glade for at have fået den offentlige finansiering. Placering af brintelektrolysatorer på havbaserede vindmøller vil sandsynligvis være den hurtigste og billigste metode til at levere fossilfri brint i stor skala", siger Danielle Lane, som er Vattenfalls UK Country Manager.
Projektet – der har fået navnet Hydrogen Turbine 1 (HT1) – bliver det første projekt i verden, der skal teste fuld integration af brintproduktion med en havbaseret vindmølle. HT1 skal også udarbejde udviklings- og godkendelsesprocesser for store brintprojekter, der er placeret samme sted som havmølleparker, for at sætte fart på den fremtidige udvikling.
Læs også: 1 GW elektrolysator i Esbjerg skal bane vejen for grøn brint til transportsektoren
Det vil være vigtigt for dekarboniseringen af den tunge industri (hovedsageligt inden for stål, produktion af kemikalier og gødning samt raffinering) og tung transport, at der er store mængder fossilfri brint til rådighed.
Arbejdet bliver igangsat omgående, og målet vil være at opnå den første produktion allerede i 2025.
- KCP
Innovation

Cirkulær elektronik er en gamechanger for miljøet
Man kan spare helt op til 91 procent CO2, 97 procent vand og 80 procent e-affald, hvis man køber genanvendt elektronik i stedet for ny. Det konkluderer en ny livscyklusanalyse, som Refurbed – en af Europas største markedspladser for genanvendt elektronik – har fået foretaget af det anerkendte forskningsinstitut Fraunhofer.
Innovation

Aalborg havn sætter skub på udvikling af grønne brændstoffer
Snart flytter Aalborg Universitet et testanlæg fra universitetscampus til erhvervsområdet på Aalborg havn, som et vigtigt bidrag til at realisere storskalaproduktion af fremtidens grønne brændstoffer som e-metanol og brint. Anlægget står klar i august og området kan efter planen håndtere yderligere fire testanlæg og anvendes af kommercielle aktører.
E-handel

Netbutikker skal være på tæerne med nye emballageregler
Fra 2025 skal danske virksomheder selv betale for håndteringen af deres emballage, men allerede fra 2024 skal virksomhederne registrere og indberette deres emballageforbrug. Især e-handlerne skal være opmærksomme på de nye regler.
Strategi & ledelse

Unge er tro mod egne værdier i valg af job
Seks ud af ti unge under 29 år har takket nej til en arbejdsopgave på baggrund af deres personlige eller etiske overbevisning. Det er til trods for, at halvdelen af denne årgang angiver at leve fra lønseddel til lønseddel. Det viser årets ungeundersøgelse fra Deloitte.
IT

Danske havne- og logistikvirksomheder skal skrue op for cybersikkerheden
Cyberkriminalitet er trussel nummer ét mod danske havne- og logistikvirksomheder, lyder det i ny rapport. Risici bliver højere i takt med, at virksomheder digitaliserer med nye 4.0-teknologier som kunstig intelligens, big data med mere. Der er stort behov for fokus på it-sikkerhed og robusthed tidligt i digitaliseringsudviklingen, lyder det fra ekspert, som her præsenterer tre anbefalinger.
Strategi & ledelse

Arbejdsgivere frasorterer ældre jobansøgere
Flere og flere seniorer oplever aldersdiskrimination på arbejdsmarkedet. Alder er den faktor, der diskrimineres allermest på, når arbejdsgivere skal ansætte nye medarbejdere.