25.05.2022  |  Branchenyt

1 GW elektrolysator i Esbjerg skal bane vejen for grøn brint til transportsektoren

H2 Energy og Plug Power indgår aftale om 1 GW elektrolysator til Esbjerg. Med samarbejdet vil de to virksomheder forsyne den nordeuropæiske transportsektor med grøn brint.

H2 Energy Europe indgår aftale med Plug Power Inc, en af verdens førende virksomheder indenfor brintløsninger, om at levere 1 gigawatt (GW) elektrolysator til brintfabrikken i Esbjerg. Dette gør aftalen til den største elektrolysatorinstallering i verden og skal benyttes til at producere dansk grøn brint. 

Plugs elektrolysatorteknologi gør det muligt at producere op til 100.000 ton grøn brint årligt ved hjælp af havvind, der skal bruges i den nordeuropæiske energi- og transportsektor. Produktionen kan dække brændselsbehovet for cirka 15.000 tunge køretøjer hver eneste dag. H2 Energy vil gennem sit joint venture-samarbejde med Hyundai levere en flåde af brintlastbiler.

”Vi mener grøn brint er fremtiden, og derfor har vi investeret tungt i netop grøn brint, herunder i etableringen af en kæmpefabrik, der kan producere elektrolysatorer”, forklarer Andy Marsh, administrerende direktør i Plug, og fortsætter:

”Vores driftsdygtighed og produktionskapacitet var afgørende for, at H2 Energy valgte os til verdens største ordre og dette projekt.” 

Læs også: Europæiske topledere vil tidoble Nordsøens havvindkapacitet

Plugs elektrolysator, der skal benyttes på H2 Energys danske brintfabrik, bliver fremstillet på Plugs kæmpefabrik i Rochester, New York, der er verdens første og største indenfor brændselscelle- og elektrolysatorfremstilling. Det forventes, at teknologien bliver implementeret på H2 Energys fabrik i 2024, og at produktionen af grøn brint påbegyndes i 2025. Tilblivelsen af brintfabrikken i Esbjerg blev annonceret af den danske regering i 2021 og ejes af H2 Energy, der også vil stå for driften. 

”Plug Powers unikke viden og position på det grønne brintmarked gjorde det til en meget nem beslutning for os. Vi deler de samme ambitioner om at reducere CO2-udledninger og skabe en verden, hvor brint er fremtiden”, siger Rolf Huber, stifter og administrerende direktør i H2 Energy. 

Samtidig har den danske regering sammen med Tyskland, Holland, Belgien og EU underskrevet en aftale om at opføre 150 GW havvind i Nordsøen.

”Det er en stor dag for den grønne omstilling, og dagens aftale er endnu en milepæl i arbejdet mod et energisystem, som er uafhængig af fossile brændsler og udemokratiske kræfter. Nu skal vi etablere den brintproduktion- og infrastruktur, der er helt nødvendig for at kunne kapere og integrere de store mængder vedvarende energi, som bliver resultatet af aftalen”, siger Brintbranchens direktør, Tejs Laustsen Jensen.

- KCP

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere