Vedvarende energi vinder frem trods af corona

Mens den globale efterspørgsel på energi har oplevet det største fald siden Anden Verdenskrig, så sætter vedvarende energiformer til den globale elproduktion ny rekord. Den samlede mængde vind- og solkapacitet ser ud til at overhale naturgas i 2023 og kul i 2024.

Gamle brændstoffer som olie, gas og kul har været stærkt faldende på grund af den verdensomspændende coronakrise. Arkivfoto..

19.11.2020

SCM.dk

”Vedvarende energi trodser udfordringerne forårsaget af pandemien og viser en robust vækst, mens andre brændstoffer kæmper”, lyder det fra Fatih Birol, der er administrerende direktør i IEA, i en pressemeddelelse.

Det er gamle brændstoffer som olie, gas og kul, der har været stærkt faldende på grund af den verdensomspændende coronakrise. Det viser en ny rapport om vedvarende energi fra det internationale energiagentur IEA.

Læs ogsÅ: Novo Nordisk: Nu skal 60.000 leverandører også bruge vedvarende energi

Kina og USA driver størstedelen af væksten i den globale elkapacitet fra vedvarende energi, der når rekordhøje niveauer på næsten 200 GW på verdensplan dette år, skriver Ingeniøren. Væksten udgør næsten 90 procent af den samlede udbygning af elkapaciteten som hovedsageligt består af vindmøller, vandkraft og solceller.

”I 2025 forventes vedvarende energi at blive den største kilde til elproduktion på verdensplan og markere slutningen for kuls fem årtier som den største elleverandør”, fortæller Fatih Birol. ”På det tidspunkt forventes vedvarende energi at levere en tredjedel af hele verdens elektricitet – og deres totalt kapacitet vil være dobbelt så stor som Kinas samlede energikapacitet”.

Ikke samme optimisme i transport og industri

Forbruget af biobrændstoffer til transport forventes i år at falde for første gang i 20 år. Det skyldes verdens faldende efterspørgsel og deraf lavere priser på fossile brændstoffer til transportsektoren, som igen har gjort biobrændstoffer mindre attraktive, skriver IEA. Industriens efterspørgsel på bioenergi er også faldet på grund af den faldende økonomiske aktivitet.

Vedvarende energi i transport og industri har særligt brug for politisk støtte, idet sektorerne er blevet særligt hårdt ramt af efterspørgselsmanglen under coronakrisen. Nettoresultatet af disse fald og væksten i vedvarende elproduktion forventes at give en stigning på én procent i verdens vedvarende energiforbrug i 2020.

Kilde: IEA, Ingeniøren

- KCP

SCM.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Relateret indhold

11.04.2025SCM.dk

Geopolitisk uro får skandinaviske forbrugere til at vælge lokalt

25.03.2025SCM.dk

Ny afsløring understreger migrantarbejderes udsatte position på arbejdsmarkedet

25.03.2025SCM.dk

Ingen er 100 % fri for risikoen for tvangsarbejde dybt nede i forsyningskæden

18.03.2025SCM.dk

Trængsel i havne forsinker forsyninger

11.03.2025SCM.dk

Kina-plus-én er ikke længere tilstrækkelig – der skal mere til

03.03.2025Descartes

Sponseret

CBAM og frihandelsaftaler – dette er vigtigt at vide

27.02.2025SCM.dk

Året grønne indkøber i 2024 har miljømærkede indkøb som en høj prioritet

18.02.2025SCM.dk

Forsyningsforstyrrelser er indkøbslederens hovedpine nummer 1

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle