Udbytte af AI-investeringer lader vente på sig
76 procent af virksomhederne globalt investerer i AI. Alligevel er det kun 42 procent, der ser et positivt afkast på deres investeringer. Samtidig er cybersikkerhed det største bekymringspunkt for virksomhedsledelserne – og de har ikke særlig stor tillid til, at deres IT-systemer kan håndtere risiciene. Det viser en ny global undersøgelse fra Kyndryl, verdens største udbyder af IT-infrastrukturtjenester til virksomheder.
Den globale undersøgelse Kyndryl Readiness Report 2024 giver et dybdegående indblik i virksomhedernes investeringer i IT. Særligt bemærkelsesværdigt er det, at hele 76 procent af virksomhederne investerer i traditionel AI og maskinlæring, men kun 42 procent af dem ser et positivt afkast på deres investering. Virksomhederne udpeger ”databeskyttelse (31 procent)”, ”usikkert afkast (30 procent)” og udfordringer med ”overholdelse af lovgivning (26 procent)” som de væsentligste årsager til deres skepsis.
”Undersøgelsen indikerer, at virksomheder investerer i AI af frygt for at sakke bagud, uden helt at kunne se de umiddelbare fordele ved deres investering. For os er der ingen tvivl om, at AI vil spille en stor rolle i danske virksomheders succes, og derfor bliver det nødvendigt at tydeliggøre AI’s fulde potentiale til at håndtere fremtidige risici og skabe konkurrencefordele”, siger Tina Esbech, landechef for Kyndryl i Norden.
Undersøgelsen bygger på svar fra 3.200 topledere globalt, kombineret med indsigter fra den AI-drevne platform Kyndryl Bridge. Selvom AI fylder meget, er det cybersikkerhed, der giver størst bekymring på ledelsesgangene. 65 procent af virksomhedslederne er bekymrede for cyberangreb, og kun 30 procent føler sig klar til at håndtere dem.
Virksomhedsledere tillægger IT-systemer stor værdi, når det gælder om at reducere risici, opbygge kompetencer og udnytte nye værktøjer. 94 procent oplyser, at digital modernisering er en høj prioritet, men undersøgelsen viser samtidig, at 44 procent af den forretningskritiske IT-infrastruktur er ved at være udtjent, hvilket øger sårbarheden og hindrer modernisering. 64 procent af virksomhedslederne udtrykker i samme ombæring bekymring over forældet IT.
Miljø- og klimarelaterede trusler er også et stigende fokuspunkt: 59 procent er bekymrede for dette område, men kun 25 procent mener, at deres systemer effektivt kan imødekomme udfordringerne.
Læs også: Nyt samarbejde skal styrke små og mellemstore virksomheders it-sikkerhed
Kyndryl anbefaler, at virksomheder udarbejder en køreplan for deres IT-beredskab ved at identificere faldgruber og vanskelige afvejninger i et miljø, hvor teknologi og udfordringer konstant er i forandring. Det handler ikke blot om at være "teknisk klar", men også om at skabe en kultur, hvor IT er hele organisationens ansvar.
”På den ene side er det afgørende for virksomheder at reducere teknisk gæld for at eliminere flaskehalse og skabe muligheder for fleksibilitet og innovation. På den anden side skal IT-investeringer være baseret på et solidt vidensgrundlag, så virksomheden forstår, hvordan nye værktøjer kan integreres med virksomhedens kultur, processer og mål”, siger Tina Esbech.
/ PiB