Transportorganisation: UK bør genoverveje Brexit
Oven på det britiske parlamentsvalg i sidste uge opfordrer Freight Transport Association nu regeringen til at revidere beslutningen om at forlade EU's toldunion. Den kan nemlig true handlen til resten af EU.
Som bekendt gik det britiske parlamentsvalg ikke helt, som den konservative leder Theresa May havde håbet på. I stedet mistede hun et flertal i parlamentet, som gør det sværere for hende at forhandle med EU.
Det har fået Freight Transport Association (FTA), som til daglig repræsenterer Storbritanniens fragt- og logistikindustri, til at reagere.
Erhvervsorganisationen har nemlig opfordret den nye regering til at revidere beslutningen om at forlade EUs toldunion. Det skyldes den forvirring, der har været i forbindelse med valget i sidste uge:
Dagen efter valget kunne de britiske eks- og importører stå op til tanken om, hvad valgresultatet i fremtiden vil betyde for Brexit og den potentielle indvirkning på deres forsyningskæder, siger James Hookham, der er vicedirektør hos FTA, og fortsætter:
Det er af afgørende betydning, at den nye regering fokuserer på sine bestræbelser på at støtte logistikbranchen for at sikre, at virksomheder kan fortsætte med at handle effektivt med deres kunder og leverandører i hele EU.
Britisk handel med EU truet af farvel til toldunion
Et exit fra toldunionen kan ifølge James Hookham medføre både indførelsen af takster, grænsekontrol og toldangivelser, og generelt en stor mængde øget bureaukrati for det betydelige antal af britiske virksomheder, der handler med EU, og for de logistikfirmaer, der leverer for dem.
Og når forhandlingerne om disse skal på plads, nytter det ikke noget, at Theresa May og regeringen ikke har det overbevisende antal mandater, som man havde håbet på.
Derfor anbefaler James Hookham, at afskeden med toldunionen bør revideres hurtigst muligt, og at man i stedet må finde andre måder at nå frem til "et mere positivt Brexit".
Toldunionen som centrum for forhandlinger
Ifølge FTA blev cirka 44 procent af Storbritanniens eksport af varer og tjenesteydelser transporteret til EU i 2016. Det svarer til cirka 2.040 milliarder kroner ud af 4.675 milliarder kroner, der er landets samlede eksport.
Derfor er det, ifølge James Hookham, vigtigt, at den britiske regering lytter til FTAs opfordring om at sætte sektoren i centrum, når der skal forhandles om en uges tid:
Læs også: EU: Lastbiler på danske veje skal snart betale roadpricing
Vores medlemmer er enige om, at regeringens mål for at levere en friktionsløs handelsaftale til britiske virksomheder uden for toldunionen er blevet en del mere vanskeligt end før valget. Logistik er nøglen til en vellykket levering af landets fortsatte økonomiske succes og bør være centrum for de kommende forhandlinger, siger han.
- EL