Transport på vandvejene vinder frem

Mere og mere gods bliver transporteret af kanaler og langs Nordsø-kysten i Belgien og Holland. Konceptet kaldes Short Sea Shipping, og potentialet er stort, vurderer fag- og branchefolk.

Havnen i Gent er et vigtig knudepunkt for regionens Shortsea-aktivitet. Foto: Flickr/NextGenPhoto.

26.10.2015

SCM.dk

I slutningen af september var SCM.dk til transport- og logistikmesse i Antwerpen i Belgien, og blandt de emner, der blev diskuteret på flere af standene i Antwerp Expos højloftede haller, var konceptet Shortsea Shipping, der i al sin enkelhed handler om godstransport på kanaler og i Nordsøen langs den belgiske og hollandske kyst, der er hjemsted nogle af Europas største havne i form af bl.a. Zeebrugge og Rotterdam.

Læs også: Øget konkurrence på sejlads mellem Sverige og England

Transportformen er forholdsvis billig og også ganske miljørigtig, fordi eksempelvis en 120 meter lang flodpram kan medtage ganske store mængder gods med et relativt lille brændstofforbrug. Omvendt har konceptet også nogle indlysende begrænsninger i form af forholdsvis lave hastigheder og nødvendigheden af tilslutning ved både start- og slutdestinationer.

Alligevel er Shortsea Shipping som metode i klar fremgang i regionen, forklarer Willy de Decker, formand for organisationen Promotie Shortsea Shipping Vlaanderen.

”Det er en mere bæredygtig transportform end nutidens lastbiler, og selvom kanalnetværket naturligvis ikke er ligeså fintmasket som vejnettet, så viser best practice at det godt kan betale sig. Fra 1999 til 2014 er godsmængden, der bliver transporteret maritimt steget med 60 procent til 143 mio. ton, og vi er i dialog med masser af lokale SMV’er for at fastholde den udvikling,” siger Willy de Decker, og fortsætter:

”Vi gør meget for at promovere konceptet både lokalt og længere ude i Europa. Eksempelvis arrangerede vi i 2008 et ’løb’ mellem et skib og en lastbil fra Rotterdam til Istanbul, og her nået lastbilen godt nok frem to dage før skibet, men den var til gengæld også dyrere og mindre brændstofeffektiv pr. kilo gods. Så på den baggrund kan man sige, at det er et prioriteringsspørgsmål for virksomhederne, når de skal vælge transportform,” siger Willy de Decker.

Pålidelig transportform
Han bliver bakket op af en af regionens store aktører på speditionsområdet, Marc Geerts, der er direktør (og tredje generation) i transportfirmaet Corneel Geerts, som bl.a. opererer på ruten Zeebrugge-Esbjerg-Göteborg.

”Vi oplever en fin stigning i efterspørgslen på Shortsea Shipping. Det er en pålidelig, økonomisk rentabel og effektiv transportform for en masse af vores kunder, både via kanalerne her i regionen og i Nordsøen. Det gør så også, at konkurrencen er stigende, men det kommer jo kunderne til gode, fordi hele systemet bliver mere fleksibelt,” siger Marc Geerts.

Samme tendens mærker man i en af regionens mellemstore havne, i Gent, hvor de relativt korte ture er den dominerende handelsform.

Læs også: Nyt containerregulativ på vej

”Vi er små på containere, sammenlignet med fx Rotterdam, men på Shortsea er vi en vigtig aktør. 70 procent af vores aktivitet kommer herfra, bl.a. gennem DFDS og Volvo, som er blandt vores store kunder. Omkring to tredjedele af vores Shortsea-kontakt er med Skandinavien og Baltikum, og både her og i trafikken til England oplever vi god vækst for tiden. Faktisk står vi overfor en større udbygning, hvor vi vil skabe plads til både et virksomhedscluster og mere skibstrafik, primært RoRo,” fortæller kommerciel direktør i Port of Ghent, Frédéric de Vreese.

I Danmark er DFDS den største aktør i Shortsea-kategorien med i alt 19 forskellige RoRo-ruter i Nord- og Østersøen, samt fire over den engelske kanal med i alt 50 daglige afgange.

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

19.02.2025Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

18.02.2025SCM.dk

7 ud af 10 forbrugere vil købe mere klimavenligt i fremtiden

17.02.2025SCM.dk

Ubalance i indtægter og udgifter presser klimainvesteringer

14.02.2025SCM.dk

Boehringer Ingelheims fabrik viser vejen mod CO2-neutralitet

12.02.2025GS1 Denmark

Sponseret

Webinar: Gør det komplekse arbejde med dine emballagedata nemmere

10.02.2025SCM.dk

Klimasvigt uden konsekvenser: Virksomheder slipper for ansvar

10.02.2025SCM.dk

Ny industrioverenskomst: Højere løn, bedre rettigheder og øget fleksibilitet for familieliv

07.02.2025SCM.dk

Stor usikkerhed om Danmarks klimamål i 2030

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar om CBAM

Gratis webinar om CBAM, hvor du får et generelt indblik i CBAM-reglerne, praktiske erfaringer og kommende krav.

Dato

27.02.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - hybrid

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

28.02.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 9001 diplomkursus i kvalitetsledelse - 2 dage

På dette to-dages ISO 9001 kursus præsenteres du for indholdet i ISO 9001 standarden. Samtidig lærer du, hvordan de enkelte krav til kvalitetsledelse bør efterleves i praksis. Kurset i ISO 9001 tager dig igennem de forskellige faser ved implementering af et ledelsessystem for kvalitet.

Dato

04.03.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 2 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Bredana Axcite A/S
Webinar
Præcise Forecast med ny Microsoft løsning

Den nye app byder på best-in-class Forecasting algoritmer og modeller, enestående brugeroplevelse, intelligente rapporter og analyser

Dato

04.03.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

In an era of increasing cyber threats, regulatory frameworks like the NIS2 Directive and the Cyber Resilience Act (CRA) are shaping the future of cybersecurity across Europe. While NIS2 enforces stricter cybersecurity obligations for suppliers and organizations, CRA complements it by embedding security into digital products from the ground up.

Dato

06.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online på MS Teams

Descartes
Webinar
Deloitte x Descartes: Webinarium om Frihandel, CBAM och hållbarhet

Ett unikt samarbete mellan Deloitte och Descartes, där ledande specialister inom global handel och hållbarhet delar sina insikter och praktisk information.

Dato

13.03.2025

Tid

10:30

Sted

Online