Toplederes fokus på bæredygtighed tager stort hop

Andelen af verdens topledere, der sætter lighedstegn mellem klimaindsatsen og forretningsmæssig vækst er steget eksplosivt det seneste år - fra 21 procent i 2022 til 63 procent i 2023. Men det kniber med investeringerne og scope 3.

Dem, der går forrest og investerer i at sætte bæredygtighed i centrum for deres strategi, vil også være i stand til at høste fordelene langt hurtigere,” forklarer adm. direktør hos Capgemini Danmark Claus Rydkjær. Foto: Cap Gemini

05.01.2024

SCM.dk

Samtidig er andelen af ledere, der ser bæredygtighedsinitiativer som en økonomisk byrde faldet markant fra 53 procent til 22 procent. Men investeringsniveauet følger endnu ikke med den stigende anerkendelse af bæredygtighed som en god businesscase.

Det viser en ny international analyse, A World in Balance 2023, fra Capgemini Research Institute, der omfatter flere end 2000 topledere i virksomheder i 13 lande, herunder virksomheder i Norden. 

Den markante udvikling i topledernes overbevisning om, at bæredygtighedsinitiativer er vitale for fremtidens forretning, har dog endnu ikke resulteret i øgede investeringer. Men Capgeminis undersøgelse viser, at der er gjort betydelige fremskridt med at definere konkrete køreplaner for nye bæredygtighedsinitiativer de seneste 12 måneder. 

61 procent af erhvervslederne siger nu, at deres virksomhed har defineret en prioriteret liste over bæredygtighedsinitiativer, der skal implementeres over de næste tre år (op fra 49 procent i 2022), og 57 procent af toplederne svarede, at de er i gang med at redesigne deres forretnings- og driftsmodeller til at være mere bæredygtige (op fra 37 procent i 2022).

Forretningsmodeller og bæredygtighed
”Det, vi virkelig har brug for at se i de kommende år, er, at virksomheder investerer i fremtidssikre bæredygtighedsinitiativer og gentænker deres forretningsmodeller i forhold til at skabe mere bæredygtige produkter og tjenester. Dem, der går forrest og investerer i at sætte bæredygtighed i centrum for deres strategi, vil også være i stand til at høste fordelene langt hurtigere,” forklarer adm. direktør hos Capgemini Danmark Claus Rydkjær og uddyber.

”Vores nye rapport er et tydeligt bevis på, at det ikke kun er i Danmark, at klima- og bæredygtighedsagendaen er rykket helt op på bestyrelses- og ledelsesgangen. Det sker nu i alle lande omkring os og på flere kontinenter. Det er naturligvis positivt, at bæredygtighed i stigende grad er på toplederagendaen, og at markant flere nu direkte ser en businesscase i bæredygtighed – men der skal langt mere fokus på handling”.

Rapporten viser nemlig også, at i 2023 er den gennemsnitlige årlige investering i klima- og miljøinitiativer målt på den årlig omsætning i virksomhederne kun steget med 0,01 procentpoint i forhold til sidste år. 

Samtidig konkluderer Capgeminis rapport også, at virksomheder fortsat kommer til kort med hensyn til rapportering på klimabelastningen. Især med hensyn til Scope 3-emissioner. For mens andelen af top​​ledere, der mener, at deres organisation har evnen til at måle og indsamle data om Scope 1 og 2 emissioner er uændret sammenlignet med sidste år, så er der sket et fald fra 60 procent til 51procent, når det gælder Scope 3-emissioner.

Generativ AI er et kernefokus
I bestræbelserne på at nå deres bæredygtighedsmål sætter virksomhederne ifølge Claus Rydkjær deres store lid til den teknologiske udvikling - specielt udviklingen indenfor generativ AI.

”Over halvdelen (59 procent) af toplederne tror på, ​​at generativ AI får en nøglerolle i deres bæredygtighedsindsats. Parallelt hermed melder samme andel (57 procent), at deres organisation allerede er begyndt at anvende generative AI-modeller i for eksempel deres klimaarbejde,” forklarer han.

Om undersøgelsen

Capgemini Research Institutes undersøgelse bygger på interview med 2.151 topledere fra 718 virksomheder i 13 lande. Alle virksomheder, der har en årlig omsætning på mindst 1 milliard US dollars. Undersøgelsen omfatter Sverige, Norge, Holland, Spanien, Tyskland, Frankrig, Italien, Storbritannien, USA, Australien, Canada, Indien, Japan. 

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

21.11.2024SCM.dk

Danske topledere investerer heftigt i AI – uden at vide noget om teknologien

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

15.11.2024SCM.dk

Danmark og Holland indgår tæt samarbejde om VE og brintproduktion

14.11.2024SCM.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

11.11.2024SCM.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

11.11.2024SCM.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

07.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online