14.08.2017  |  Branchenyt

Tesla-lastbil snart klar til vejtest

Fuldt elektrisk, selvkørende og i karavane med sine ’kolleger’. Teslas kommende lastbil kommer til at gøre en forskel på adskillige fronter. Inden længe skal den vejtestes i USA.

Som tidligere berettet her på CSR.dk, så er Tesla på vej med en lastbil, der ligesom selskabets efterhånden velkendte personbiler ganske givet vil være en showcase i moderne teknologi. Med selve præsentationen af lastbilen i september (stort set) lige om hjørnet, er der nu kommet lidt flere detaljer frem om vognen.

Læs også: Toyota vil skabe nulemissionslastbiler

Ifølge Reuters har Tesla således været i dialog med motorkontoret (Department of Motor Vehicles) i den amerikanske ørkenstat Nevada omkring et vejtestforløb af lastbilen. De to parter mødtes således i onsdags (d. 9. august) ”for at tale om Teslas arbejde med selvkørende lastbiler”, som talsperson for kontoret, Jessica Gonzalez, siger til nyhedsbureauet.

En anden interessant detalje fra korrespondancen mellem Tesla og Nevadas DMV er oplysningerne om, at Tesla Semi, som lastbilen hedder indtil videre, vil være i stand til at køre i platoons, altså som en del af en række serieforbundne lastbiler, der kan køre tættere på hinanden end normalt, og dermed spare energi på grund af den mindskede vindmodstand. Det var det, Scania og Volvo testede allerede i marts sidste år.

Måske test uden chauffører
Ved den lejlighed havde de to svenske fabrikanter chauffører i styrehusene, der kontrollerede bilernes retning på ganske traditionel vis, men fra Teslas side lægger man op til, at gennemføre test af to prototyper ”… i en platooning og/eller selvkørende version uden at have en person i køretøjet”, som Teslas regulatory official, Nasser Zamani, har skrevet til Nevadakontoret.

Dermed er der udsigt til en lastbil, der for alvor kan gøre en forskel for både miljøet og transportbranchen, hvis den formår at eliminere ikke alene CO2-udledninger, men også behovet for chauffører. Tidslinjen er dog et usikkerhedsmoment i den sammenhæng.

Læs også: Fremtidens lastbiler skal vinke farvel til diesel

Såvel teknologien til at gøre en lastbil (eller personbil for den sags skyld) komplet selvkørende, som til at sikre en ordentlig rækkevidde på en opladning, uden af ”batteriet bliver din last”, som lithium-ion-batteriforskeren Venkat Viswanathan siger ifølge Reuters, er således ikke helt på plads endnu.

-AK

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere