26.04.2018  |  Branchenyt

Teradyne køber fynsk robotvirksomhed for 1,7 milliarder kroner

Mobile Industrial Robots sikrer sin globale position i fremtiden. Det sker efter den amerikanske gigant Teradyne køber virksomheden for 1,7 milliarder kroner.

Den amerikanske koncern Teradyne betaler op mod 1,7 mia. kr. for den fynske robotvirksomhed Mobile Industrial Robots (MiR).

Læs også: To innovationscentre baner vejen for ny teknologi

”Det er en stor dag for os: MiR og Teradyne er et perfekt match. Teradyne repræsenterer ingeniørkunst i verdensklasse, har en helstøbt global supportorganisation og en veldokumenteret evne til at skabe vækst”, siger CEO i Mobile Industrial Robots, Thomas Visti.

Med det nye samarbejde fremtidssikrer MiR sin position på et marked, hvor der er hård konkurrence, og udviklingstempoet er i top.

”Der investeres generelt meget store beløb i produktudvikling inden for vores segment i disse år. Sammen kan vi fremtidssikre og videreudvikle MiR, så vi kan bibeholde vores unikke position på markedet”, fortæller Thomas Visti, der samtidig fastslår, at hovedkontoret bliver i Odense.

Det er kun tre år siden, at MiR solgte sin første mobile robot. Og siden da er tingene gået stærkt. I 2017 solgte MiR robotter for 77,5 millioner kroner til industrien. Det er en tredobling sammenlignet med året før. I det igangværende år regner virksomheden med at femdoble omsætningen og ansætte 55 nye medarbejdere.

Teradyne får adgang til guldmine
I dag kører tusinder af MiR-robotter rundt i multinationale virksomheder som Honeywell, Kamstrup, Airbus og Hitachi. Her erstatter de medarbejdere ved at automatisere intern transport. Alligevel mangler store dele af den interne transport og logistik i industrien at blive automatiseret. Og her venter et stort potentiale og en eksplosiv vækst, som Teradyne nu har købt sig adgang til.

”MiR er klart den førende producent på sit felt både teknologisk og salgsmæssigt på markedet for selvkørende mobile robotter, og vi er derfor glade for at kunne gøre virksomheden til en del af Teradyne," siger Mark Jagiela, der er CEO i børsnoterede Teradyne.

Og det er ikke første gang, at Teradyne investerer i et dansk produkt. Virksomheden har i forvejen et ejerskab i danske Universal Robots, som de i 2015 købte for over 1,9 milliarder kroner.

"Opkøbet af MiR er helt i tråd med vores strategi om at gøre den nye generation af brugervenlig robotteknologi til en integreret del af produktionen i mange forskellige industrier. MiR’s selvkørende mobile robotter skaber en masse nye automationsmuligheder, fordi de ligesom Universal Robots’ samarbejdende robotter er nemme at programmere, sikre og har en kort tilbagebetalingstid”, forklarer Mark Jagiela.

Fremtiden med robotter bliver i Danmark
En stor del af kapitalen til at finansiere MiR’s opstart og vækst kommer faktisk oprindeligt fra selvsamme Teradyne. Flere af de hidtidige ejere af MiR var nemlig også medejere af Universal Robots, indtil virksomheden blev opkøbt af Teradyne. Det fortæller Esben Østergaard, en af stifterne af Universal Robots, som har stillet risikovillig kapital til rådighed for MiR:

Læs også: Danmark i top 10 med lande over flest robotter

”Teradynes opkøb af MiR bekræfter, at MiR har skabt en imponerende vækst og en høj værdi på ganske få år. Samtidig har vi allerede med Universal Robots set, at arbejdspladserne bliver her i landet, og at pengene fra opkøb bliver brugt til reinvestering i nye, potentielle succeser i den blomstrende danske robotklynge", siger Esben Østergaard og fortsætter: 

"Det skaber blot grobund for nye lovende iværksættere, der udvikler førsteklasses robotteknologi og masser af nye danske job og øget eksport. Og jeg forventer, at vi kommer til at se endnu flere danske robotsucceser som MiR”.

-EL

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere