Tæt dialog skal få leverandører med på ambitiøst mål

Energivirksomheden Ørsted vil have en CO2-neutral forsyningskæde i 2040, og det kan selskabet ikke gøre alene. Et tæt samarbejde med leverandørerne skal få dem til at tage målet til sig – det vil også sikre deres egen overlevelse, lyder det fra bæredygtighedsrådgiver Maria Virginia Dundas.

Ørsteds forsyningskæde skal være CO2-neutral, ikke mindst når det gælder opsætningen af nye vindmøller. Foto: Ørsted.

29.05.2020

Anders Kampmann, SCM.dk

Igennem efterhånden en del år har energivirksomheden Ørsted, der under sit gamle navn DONG Energy var storforbruger af fossile brændstoffer, været i gang med en større omstilling til vedvarende energi, og målet om at levere CO2-neutral strøm i 2025 er inde for rækkevidde.

Derfor har selskabet for nylig sat sig et nyt og ikke mindre ambitiøst mål at karbonneutralisere hele sit footprint i 2040. Her er forsyningskæden det helt centrale fokuspunkt, idet produktion og transport af vindturbiner er klart den største kilde til udledninger i Ørsteds ‘fodaftryk’.

“Her har vi at gøre med noget heavy manufacturing og noget tung transport, så det er et ret ambitiøst mål, vi har sat, og i forhold til FN’s målsætning om klimaneutralitet i 2050, så er vores deadline jo 10 år foran”, forklarer Maria Virginia Dundas, der er lead sustainability advisor i Ørsted og har været med til at udarbejde planen sammen med koncernens procurementafdeling. 

“Erfaringerne fra andre sektorer, fx bilindustrien og detailhandlen, viser, at det er vigtigt at få fat i leverandørerne tidligt i processen", siger Maria Virginia Dundas. Foto: Ørsted.

Hun skitserer et overordnet roadmap med tre håndtag, man vil dreje på her i strategiens startfase. Det første, og vel nok vigtigste, handler om at få en dialog i gang med leverandørerne og få dem til at definere deres egne CO2-mål. For som Maria Virginia Dundas understreger: “Vi kan ikke gøre det her alene.”

“Vi har brug for at skubbe industrien og vores leverandører i den rigtige retning. Klimaet skal integreres, hvis man vil forblive konkurrencedygtige, så på den måde er det også i leverandørernes egen interesse at tage det her skridt sammen med os, det vil også sikre deres egen overlevelse”, siger hun.

Tidligt fat i leverandører 
I første omgang har Ørsted taget fat i sine strategiske leverandører; dem hvormed man har de største, vigtigste og længstvarende aftaler, en gruppe som man i denne sammenhæng er afhængig af, påpeger Maria Virginia Dundas.

“Erfaringerne fra andre sektorer, fx bilindustrien og detailhandlen, viser, at det er vigtigt at få fat i leverandørerne tidligt i processen. Hvis nogle af dem er afhængige af fossile brændstoffer, gør det dem sårbare, og det vil vi gerne gøre klart for dem gennem dialog. Andre er måske i gang med en transformation i stil med vores egen, så der skal vi have afstemt vores mål og markere en fælles retning”, forklarer hun.

Hvis 2040-målet skal være realistisk, så skal man med Maria Virginia Dundas’ ord have “en hel palet af innovation i spil”, hvilet omfatter ikke bare vedvarende energi men også biobrændstoffer (både til lands og til vands), hybriddrift, batterier og ruteoptimering.

Det er teknologier, der findes, men ikke er klar til plug-n-play i den skala, Ørsted har brug pointerer Maria Virginia Dundas. Derfor vil man gerne være med til at etablere nogle redskaber for hele supply chain-industrien, og meldingen er, at tilgangen er blevet vel modtaget blandt leverandørerne.

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Nordiske virksomheder har 23 milliarder euro bundet i overflødige lagre

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

15.11.2024SCM.dk

Danmark og Holland indgår tæt samarbejde om VE og brintproduktion

14.11.2024SCM.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

11.11.2024SCM.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

11.11.2024SCM.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

07.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online