Syv bud på de bedste biodiversitetsindsatser

Biodiversitetsrådet lancerer et dynamisk virkemiddelkatalog for biodiversitet, der kan hjælpe beslutningstagere med at prioritere indsatser.

Foto: 123rf.com

10.09.2024

SCM.dk

Biodiversitetsrådet har udarbejdet et dynamisk virkemiddelkatalog, der løbende kan opdateres, og bidrage til hurtigt at prioritere og implementere de mest effektive biodiversitetsindsatser. 

Fra et virksomhedsperspektiv kan det nye virkemiddelkatalog tjene som inspiration til investeringer og indsatser, hvis man som ledelse vil være sikker på, at man sætter midler og handling ind, hvor de gør den største forskel. 

“Et virkemiddelkatalog for biodiversitet kan blive et centralt værktøj til beslutningsstøtte for politiker og andre relevante beslutningstagere, da det kan bidrage til en samlet vurdering af de biodiversitets- og samfundsmæssige fordele og ulemper, der vil være ved de enkelte virkemidler,” siger forperson for Biodiversitetsrådet, Signe Normand. 

Den første version af virkemiddelkataloget er netop blevet offentliggjort og indeholder syv virkemidler målrettet økosystemer på land, i ferskvand og i havet, samt overgangene mellem dem.  

“Virkemiddelkataloget kvalificerer og understøtter de tiltag, der med størst sandsynlighed kan vende tabet af biodiversitet i Danmarks til fremgang. Det skal ses som første skridt på vejen mod et målings- og styringsredskab i en dansk biodiversitetslov, der skal styrke indsatsen for at vende tabet af biodiversitet til fremgang i Danmark,” siger Signe Normand. 

Syv virkemidler for biodiversitet 

De nuværende udvalgte virkemidler afspejler behovet for at skabe mere plads til beskyttet natur af høj kvalitet for at kunne løse biodiversitetskrisen. De syv udvalgte virkemidler, der forventes at bidrage til at fremme biodiversiteten i Danmark, er: 

  1. Etablering af naturnationalparker: Etablering af store, sammenhængende områder af høj kvalitet på land og til vands, der kan bidrage til at skabe store beskyttede og strengt beskyttede områder, med genoprettede naturlige, økologiske processer. 
  2. Udlægning af urørt skov: Omdannelse af eksisterende skov til beskyttede og strengt beskyttede, urørte skove, der styrker den skovtilknyttede biodiversitet. 
  3. Skovrejsning med biodiversitetsformål: Aktiv eller passiv skovrejsning der bidrager til at skabe store, sammenhængende, varierende skovlandskaber, der styrker den skovtilknyttede biodiversitet. 
  4. Genetablering af ådale: Landskabsrestaurering og genopretning af naturlige, økologiske processer i ådale, der styrker biodiversiteten på land og i ferskvand ved at skabe mere, bedre og sammenhængende natur. 
  5. Udtagning af lavbundsjorde: Udtagning af lavbundsjorde fra landbrugsproduktionen mindsker næringsstofudledningen til vandmiljøet og drivhusgasudledning fra dyrkede arealer, og har dermed potentiale til at styrke biodiversiteten i vand og på land, hvis det er implementeret med fokus på nærigstofreduktion, genopretning af naturlige processer, og på at skabe store sammenhænge hvor biodiversitetspotentialet er højest. 
  6. Genetablering af stenrev: Genskabelse af stenrev, der er væsentlige levesteder for den marine biodiversitet. 
  7. Udplantning af ålegræs: Passiv eller aktiv etablering af ålegræs kan bidrage til at styrke den marine biodiversitet, men det kræver, at næringsstofbelastningen og forstyrrelser af havbunden først reduceres tilstrækkeligt. 

Synergieffekt med klima 

Tabet af biodiversitet er uløseligt forbundet med klimakrisen, og de udvalgte virkemidlers samspil med andre væsentlige samfundsudfordringer bliver derfor også vurderet. Det er med til at sikre, at der opnås positive synergieffekter mellem klima, miljø og andre centrale samfundsforhold. Virkemiddelkataloget for biodiversitet er dynamisk og kan med fordel i fremtiden udbygges med yderligere kvalificering af bl.a. den samfundsøkonomiske betydning samt vurdering af mulige barrierer ved implementering af virkemidlerne. 

Kvalificeringen af virkemidlerne er baseret på Biodiversitetsrådets hidtidige analyser, særligt Årsrapport 2023 (kapitel 3), med fokus på status for virkemidlernes anvendelse og biodiversitetseffekt samt deres samspil med klima. 

Link til virkemiddelkataloget for biodiversitet: https://www.biodiversitetsraadet.dk/virkemiddelkatalog

- EHS

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Relateret indhold

11.04.2025Bredana Axcite A/S

Sponseret

Stærk forandringsledelse i ERP-projekt

10.04.2025SCM.dk

ESG-opgør i Danmark: Amerikansk tendens kan sprede sig

07.04.2025SCM.dk

Sidste forhindring for udsættelse af CSRD ryddet af vejen

04.04.2025SCM.dk

Mini-undersøgelse: ESG er strategisk og ikke compliance

04.04.2025Descartes

Sponseret

Defense Trade Solutions forenkler forsvarsindustriens eksport med Descartes-løsning

03.04.2025SCM.dk

Hvad vi kan lære af de Jyske erfaringer med omstillingen af forsyningskæden

01.04.2025SCM.dk

Velux satser stort på den cirkulære model

01.04.2025SCM.dk

Verdion styrker nordisk team med tre strategiske forfremmelser

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
SCANLOX ApS
Messe
Innovationboard hos Mazak

Opdag, hvordan automation kan optimere jeres logistik, og mød eksperterne, der giver svar på alle jeres spørgsmål.

Dato

24.04.2025

Tid

09:30

Sted

Mazak Danmark, Stensgårdvej 7, B, 5500 Middelfart

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, om du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Kursus
ISO 9001 Intern Auditor

Bliv ISO 9001 Intern Auditor

Dato

28.04.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
Introduktion til ISO 20001: Minimering af Food Waste & Loss

Vidste du godt, at der er en ny ISO-standard på vej, som fokuserer på at minimere fødevareaffald og -tab på en systematisk måde? Denne standard, der forventes udgivet i 2026, har fået betegnelsen ISO 20001.

Dato

29.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Webinar
BV Talks - Om Bæredygtighed

BV Talks er en webinarrække, hvor du kan høre engagerede fagpersoner med noget på hjerte fortælle om deres passion og dele ud af erfaringer, visioner og måske endda praktiske løsninger.

Dato

29.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online på MS Teams

Bredana Axcite A/S
Webinar
Warehouse Management Only Mode

Med Warehouse Management Only Mode får I mulighed for at implementere lagerstyring i verdensklasse – uanset ERP-system. Og/eller starte implementering af D365 med dette modul alene.

Dato

29.04.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus