Stort set ingen forklaring på kæmpe hop i CO2-udledning

Novo Nordisk får kritik af både manglende indsats og manglende transparens om udviklingen i CO2-udledninger. På trods af ambitiøse målsætninger har salgssucces øget udledningerne gevaldigt. "Så må man have en plan," siger ekspert.

19.02.2024

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Da Finans i 2022 analyserede de 30 største danske virksomheders klimaindsats- og resultater, var der ingen tvivl. Heller ikke i Rådet for Grøn Omstilling, hvor direktøren, Bjarke Møller, konstaterede, at Novo Nordisk var de bedste til at arbejde med CO2-reduktioner. 

Det var bl.a. lykkedes virksomheden at afkoble vækst i omsætning fra energiudledninger. Og virksomheden havde, som vi skrev på CSR.dk, ”en plan for det hele”, hvilket Bjarke Møller roste dem for. 

Kigger man på 2023, er billedet mildt sagt et andet. Der voksede den samlede klimabelastning fra medicinalselskabet med 53 procent, mens omsætningen steg 31 procent, ifølge tal fra virksomhedens årsrapport. Og Bjarke Møller kalder det overfor Finans ”et kæmpe problem, at Novo Nordisk ikke leverer”.

For uanset om den kolossale efterspørgsmål på Novo Nordisk’s vægttabsmedicin lægger pres på alle områder af virksomheden, og at der må udvises en vis forståelse for, at det også kan give mindre kontrol over ens klimapåvirkning, så er der blandt flere eksperter enighed om en ting. At Novo Nordisk har sat sig reduktionsmål, der er godkendt af Science Based Target initiative, og at det stadig gælder. 

“Vi kan ikke se noget som helst”

Udover Bjarke Møller har Finans talt med Anders Bjørn, der er lektor på DTU Orbit og forsker i virksomheders evne til at efterleve FN’s klimamål, som peger på en grundlæggende mangel på transparens fra Novo Nordisk. 

”Jeg synes, at Novo burde rapportere, hvordan det går med at få deres underleverandører til at sætte mål. Vi kan ikke se noget som helst om, hvordan det går ud fra deres årsrapport. Der mangler simpelthen transparens,” siger Anders Bjørn til Finans.

På præcis det område har transparensen sådan set manglet i flere år. Novo Nordisk Kommunikerede flittigt, da de i 2020 kunne fortælle, at de nu ville kræve af deres leverandører, at de inden 2030 skulle overgå til kun at købe energi fra vedvarende kilder. Informationen i de fire årsrapporter, der er udkommet siden da, bliver stadig mere sparsom. 

Bjarke Møller har også nærlæst Novo Nordisk’s rapport for 2023 og undrer sig over, at man med tekst og illustrationer gør en del ud af at vise reduktioner i f.eks. scope 2 – som udgør mindre end en halv procent af de samlede udledninger, uden i særlig høj grad at kommentere på at udledningerne i scope 3 stiger med 55 procent.

Novo Nordisk forklarer i artiklen i Finans, at det bl.a. skyldes, at den store efterspørgsel har ført til nybyggeri af produktionsfaciliteter med høje udledninger fra stål og cement.  

Den forklaring giver Bjarke Møller ikke meget for. 

”Selvfølgelig er det en ekstra udfordring, men det skal man jo også have en plan for. Så er man nødt til at gøre noget mere på andre områder, hvis man pludselig går i gang med at bygge rigtig meget. I Novo er man ikke bare gået i stå, man går baglæns i øjeblikket i forhold til klimaudfordringen,« siger han til Finans.

Det skriver Novo Nordisk i sine årsrapporter

  • I 2020-rapporten præsenterede Novo Nordisk målsætningen og kravet til leverandører om at overgå til energi fra vedvarende kilder i senest 2030 og den beregnede årlige reduktion på 300.000 ton CO2 fra direkte leverandører.
  • I 2021-rapporten kunne man fortælle, at direkte leverandører med ansvar for 41 procent af udledningerne i leverandørkæden nu havde forpligtet sig til at overgå til vedvarende energi og at man allerede havde reduceret udledningerne med 50.000 ton. 
  • I 2022 fortalte Novo Nordisk i årsrapporten at mere end 500 af deres nøgleleverandører havde forpliget til at købe energi fra vedvarende kilder, og at de nu havde reduceret med 30.000 ton siden 2019. 
  • I 2023 konstateres det, at alle skal løfte deres del af opgaven, ligesom man nævner udviklingsprojekter med Power-to-X og biobrændsler. 

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

05.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Hvorfor Risk Management?

31.01.2025TECSYS A/S

Sponseret

Produkttest: VMT9000 - en robust terminal

29.01.2025SCM.dk

Indspark: Allier dig til mere grøn ansvarlighed i 2025

28.01.2025SCANLOX ApS

Sponseret

Skab en stærk brandidentitet med din Agilox AMR

28.01.2025SCM.dk

Geopolitisk elastiske forsyningskæder er supply chain lederens nye topprioritet

22.01.2025SCM.dk

Geopolitik til trods: Virksomhedsledere tror på klima

22.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

CSRD-rapportering: Fra krav til praksis

22.01.2025Apport Systems A/S

Sponseret

Apport Systems er et Great Place To Work – bogstaveligt talt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Forretningsudvikling og ledelse

Vil du være med til at styrke din virksomheds beslutningsprocesser, planlægning, styring og drift? Så tilmeld dig kurset Forretningsudvikling og ledelse, som også er et diplommodul, og styrk dine kompetencer inden for organisering, ledelse og strategi.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

29.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Ledelse af medarbejdere og faglig udvikling

Få indsigt i læring på flere niveauer og få færdigheder til bedre at kunne fremme kompetenceudvikling og opgaveløsning i virksomheden.

Dato

29.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup