25.10.2021  |  Produktion

Stigningen i producentpriser slår rekorder – igen

De danske producentpriser er steget og steget i løbet af 2021. Faktisk hele 19 procent mellem september 2021 og 2020. Det er især prisstigninger indenfor energiforsyning, der har sendt priserne i vejret. Samme, men dog mildere, udvikling kan findes indenfor importpriserne.

Producentpriser for varer er i september 2021 steget med 19 procent i forhold til samme måned sidste år. Udviklingen, der i forrige måned slog rekord for at være den største årsstigning siden juli 2008, går det igen ved at overgå selv stigningen fra august 2020 – august 2021.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Årsudviklingen på 19 procent i det samlede producentprisindeks er hovedsaligt drevet af en stigning på 177,3 procent i energiforsyning, som udgør 6,7 procent af det samlede indeks. Generelt har stigningen været på over 100 procent de seneste seks måneder, hvilket skal ses i sammenhæng med betydelige stigninger i de europæiske energipriser.

Læs også: Priserne i industrien stiger og stiger – og stiger lidt mere igen

Stigninger for både råstofindvinding og industri på henholdsvis 100,7 og 4,0 procent har også skubbet danske producentpriser i vejret. De to hovedgrupper udgør hver især 4,3 og 88,3 procent af det samlede producentprisindeks.

Sammenlignes niveauet for producentpriser for varer blot med måneden før, nemlig august, så er de steget med 5,1 procent. Udviklingen i denne måned skyldes hovedsageligt stigningen i energiforsyning på 42,6 procent. Samlet set betyder det, at er den største månedsstigning i producentprisindeksets historie.

Importpriserne får også et nøk opad

At slå rekorder bliver dog ikke overladt alene til producentprisindekset. Importprisindeks formår også at slå sine egne rekorder i september måned. Sammenlignet med samme måned året før er importpriser for varer steget med 11,8 procent, hvilket er den største stigning i indeksets historie. 

For importprisindeks for varer er årsudviklingen hovedsageligt drevet af stigningen i industri på 8,7 procent, samt en stigning i råstofindvinding på 80,0 procent. Udviklingen inden for industri er blandt andet drevet af metalindustri og kemivareindustri. 

Læs også: Mens danske arbejdsomkostninger stiger, falder det europæiske gennemsnit

Industri udgør 96,4 procent af importprisindekset og er derfor udslagsgivende for udviklingen i det samlede importprisindeks for varer, hvor råstofindvinding kun udgør 3,1 procent.

Priserne indenfor energiforsyning har også haft en eksplosiv vækst den seneste halve år med årsstigninger på over 200 procent i de foregående fem måneder, samt en stigning på 241,4 procent i september. Da hovedgruppen kun udgør 0,5 procent af det samlede indeks rykker udviklingen ikke så meget ved den samlede opgørelse.

- KCP

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere