Mens danske arbejdsomkostninger stiger, falder det europæiske gennemsnit
I Danmark er arbejdsomkostningerne steget i andet kvartal. Samme udvikling ser man i USA. Men på tværs af EU af de gennemsnitlige arbejdsomkostninger faldet med 0,1 procent i forhold til kvartalet før – især i eurolandene.
I årets andet kvartal steg de gennemsnitlige arbejdsomkostninger per time i den private sektor i Danmark mest med 3,2 procent på årsbasis. USA efterfulgte med en næsten tilsvarende stigning i samme periode på 3,1 procent.
Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.
Udviklingen i Danmark og USA står i skarp kontrast til udviklingen i de samlede 27 EU-lande, hvor arbejdsomkostningerne faldt med 0,1 procent i forhold til andet kvartal 2020. I de 19 lande, der deltager i Eurosamarbejdet, aftog arbejdsomkostningerne i andet kvartal endnu mere end i EU samlet set med 0,8 procent.
Hjemsendelse og hjælpepakker giver store udsving i arbejdsomkostningerne
Man bør være opmærksom på, at lande kan have meget høje stigninger i arbejdsomkostningerne per time som følge af hjemsendelser forårsaget af COVID-19. Det er tilfældet, hvor lønmodtagere ikke kan arbejde hjemmefra, men fortsat genererer løn- og andre arbejdsomkostninger for virksomhederne, der ikke nødvendigvis kompenseres fuldt ud ved hjælp af de respektive statslige hjælpepakker.
Læs også: Priserne i industrien stiger og stiger – og stiger lidt mere igen
Omvendt kan både tilbagevenden til arbejde og udbetalte kompensationer fra de statslige hjælpepakker til virksomheder bevirke et fald i arbejdsomkostningerne, da kompensationer skal indregnes som subsidier og derved de facto udgør en indtægt for virksomhederne.
Fortsat ingen tal for Storbritannien og stort fald i Tyskland
Tyskland, Sverige og Storbritannien er blandt de lande, Danmark har den største samhandel med. Der foreligger desværre ikke tal vedrørende første eller andet kvartal for Storbritannien, der forlod EU-samarbejdet 31. januar 2020. Stigningen på årsbasis i andet kvartal var blandt vores vigtigste samhandelspartnere højest i Sverige med 7,5 procent, der dermed lå langt over stigningen i Danmark.
Læs også: Flere vognmænd går igen konkurs efter 2020
I Tyskland derimod aftog arbejdsomkostningerne pr. time med 0,5 procent i forhold til andet kvartal 2020, og udviklingen i Tyskland er da også en væsentlig årsag til det fald, der ses i EU samlet set.
Løn og andre omkostninger
Arbejdsomkostningerne består af løn, pensionsopsparinger og øvrige arbejdsomkostninger som for eksempel bidrag til offentlige kasser, uddannelsesomkostninger, frivillige personaleomkostninger med videre.
- KCP