04.10.2021  |  Produktion

Mens danske arbejdsomkostninger stiger, falder det europæiske gennemsnit

I Danmark er arbejdsomkostningerne steget i andet kvartal. Samme udvikling ser man i USA. Men på tværs af EU af de gennemsnitlige arbejdsomkostninger faldet med 0,1 procent i forhold til kvartalet før – især i eurolandene.

I årets andet kvartal steg de gennemsnitlige arbejdsomkostninger per time i den private sektor i Danmark mest med 3,2 procent på årsbasis. USA efterfulgte med en næsten tilsvarende stigning i samme periode på 3,1 procent.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Udviklingen i Danmark og USA står i skarp kontrast til udviklingen i de samlede 27 EU-lande, hvor arbejdsomkostningerne faldt med 0,1 procent i forhold til andet kvartal 2020. I de 19 lande, der deltager i Eurosamarbejdet, aftog arbejdsomkostningerne i andet kvartal endnu mere end i EU samlet set med 0,8 procent.

Hjemsendelse og hjælpepakker giver store udsving i arbejdsomkostningerne

Man bør være opmærksom på, at lande kan have meget høje stigninger i arbejdsomkostningerne per time som følge af hjemsendelser forårsaget af COVID-19. Det er tilfældet, hvor lønmodtagere ikke kan arbejde hjemmefra, men fortsat genererer løn- og andre arbejdsomkostninger for virksomhederne, der ikke nødvendigvis kompenseres fuldt ud ved hjælp af de respektive statslige hjælpepakker.

Læs også: Priserne i industrien stiger og stiger – og stiger lidt mere igen

Omvendt kan både tilbagevenden til arbejde og udbetalte kompensationer fra de statslige hjælpepakker til virksomheder bevirke et fald i arbejdsomkostningerne, da kompensationer skal indregnes som subsidier og derved de facto udgør en indtægt for virksomhederne.

Fortsat ingen tal for Storbritannien og stort fald i Tyskland

Tyskland, Sverige og Storbritannien er blandt de lande, Danmark har den største samhandel med. Der foreligger desværre ikke tal vedrørende første eller andet kvartal for Storbritannien, der forlod EU-samarbejdet 31. januar 2020. Stigningen på årsbasis i andet kvartal var blandt vores vigtigste samhandelspartnere højest i Sverige med 7,5 procent, der dermed lå langt over stigningen i Danmark.

Læs også: Flere vognmænd går igen konkurs efter 2020

I Tyskland derimod aftog arbejdsomkostningerne pr. time med 0,5 procent i forhold til andet kvartal 2020, og udviklingen i Tyskland er da også en væsentlig årsag til det fald, der ses i EU samlet set.

Løn og andre omkostninger

Arbejdsomkostningerne består af løn, pensionsopsparinger og øvrige arbejdsomkostninger som for eksempel bidrag til offentlige kasser, uddannelsesomkostninger, frivillige personaleomkostninger med videre.

- KCP

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere