24.09.2021  |  Produktion

Priserne i industrien stiger og stiger – og stiger lidt mere igen

Danske producenters salgspriser på det danske marked stiger. Det samme gør købspriserne for danske importører af varer. Der viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Det samlede indeks for danske producentpriser for varer er i august 2021 steget med 12,8 procent i forhold til samme måned sidste år. Det er især salgsprisen på varer, der sælges national og ikke eksporteres der oplever et nøk opad. Indenfor denne kategori er priserne steget med 23,8 procent i samme periode.

Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Den generelle årsstigning er usædvanlig høj og er ikke set magen til siden september 2008. Importprisindeks for varer er i samme periode steget med 9,6 procent. Her er der tale om den største stigning i indeksets historie.

For både producent- og importpriser gælder det, at alle tre hovedgrupper; energiforsyning, råstofindvinding og industri oplever en stigning. Det er klart industrien, der vægter tungest i indeksene og udgør henholdsvis 88,3 og 96 procent. Derfor er industrien udslagsgivende for udviklingen i det samlede indeks.

Læs også: Nu melder industrien også om begrænsninger i produktionen

Importpriserne i industrien er steget med 7,4 procent sammenlignet med samme tid sidste år. Overordnet set er producentpriserne kun steget med 3,2 procent, men skiller man eksportvarer fra, ser man, at stigningen på producentpriser er tilsvarende syv procent på varer, der skal sælges i Danmark.

Samtidig er der indenfor energiforsyning sket en producentprisstigning på 102,7 procent og en importprisstigning på 285,3 fra august 2020 til august 2021, mens producentpriserne inden for råstofindvinding er steget med 84,5 procent og importpriserne med 58,8 procent. Disse poster fylder dog minimalt i det samlede billede.

- KCP

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere