Staten opruster på SCM-kompetence

Corona og det efterfølgende forsyningskaos samt stigende geopolitiske uro har sat forsyningssikkerhed og SCM på dagsordenen i staten. Den stadig unge Styrelse for Forsyningssikkerhed vil sammen med de andre myndigheder i de næste år eksekvere en ambitiøs strategi for at sikre ’kritiske samfundsfunktioner’.

”Rådgiverholdet indeholder det bedste fra begge verdener. Det er nødvendigt, fordi den offentlige sektor har behov for mere supply chain faglig viden”, fortæller Christian Friis. Foto: Arkivfoto fra 123rf.com.

23.01.2024

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Per Hansen fra DSV (der dengang hed ’DSV Panalpina’, red.) blev sidst i marts måned 2020 ringet op af Rigspolitiet, der gerne ville have et møde på DSV’s hovedkvarter. Per Hansen kunne fortælle, at hovedkvarteret var lukket ned på grund af pandemien, så det kunne desværre ikke lade sig gøre. Svaret var, at Rigspolitiet ville møde op to timer senere, og det gik så op for Per Hansen, at der var tale om en alvorlig situation.

Han mødtes med Rigspolitiet sammen med en af sine kollegaer, der har omfattende erfaring med kriselogistik og nødhjælpssituationer. Mødet handlede om, at det danske sundhedssystem var truet af mangel på værnemidler. DSV tilbød hurtigt at hjælpe med at sikre forsyningen af værnemidler som handsker, masker og visirer, der er så kritiske for den danske sundhedssektor i en pandemisituation.

Om SFOS’ opgave

SFOS styrker Danmarks forsyningssikkerhed. I samarbejde med andre aktører forebygger vi mangel på kritiske ressourcer i samfundet. Under forsyningskriser er vi et udførende led i en effektiv krisestyring. Læs mere på sfos.dk 

”Vi etablerede med det sammen en taskforce-gruppe på 30 medarbejdere, der skulle arbejde fuld tid med opgaven. Gruppen bestod både af medarbejdere fra Danmark og produktspecialister fra vores kontorer i Kina, der har detailviden om produkter, leverandører og ikke mindst processer inden for værnemidler”, fortæller Per Hansen. Han var direktør for salg og forretningsudvikling og har tidligere erfaringer med OPP (Offentligt Privat Samarbejde, red.). 

En styrelse var født
Ud af den taskforce blev Styrelsen for Forsyningssikkerhed (SFOS) født i al hast, i sommeren 2020.

De 45 medarbejdere i den 3,5 år gamle Styrelse for Forsyningssikkerhed sidder i dag i Birkerød, og de omfatter blandt andet et rådgiverhold på ni rådgivere. Holdet består af et mix af specialister i offentlig forvaltning og supply chain management.

Læs også: Offentligt indkøb har lært corona-lektie om at tænke i hele forsyningskæden

”Rådgiverholdet indeholder det bedste fra begge verdener. Det er nødvendigt, fordi den offentlige sektor har behov for mere supply chain faglig viden, og det er samtidig nødvendigt med viden om offentlig forvaltning, når vi arbejder med offentlige myndigheder. Den offentlige verden er nemlig på mange måder meget forskellig fra den private sektor, hvor de fleste erfaringer med SCM (supply chain management) er udviklet”, fortæller Christian Friis, der er kontorchef i den nye styrelse.

Et mere robust samfund
Det er styrelsens opgave at bidrage til et mere robust samfund, der er bedre i stand til at modstå kriser og forsyningsudsving.

”Hvis offentlige børneinstitutioner lukker i en måned på grund af en sundhedskrise eller anden form for krise, så har medarbejdere i private og offentlige virksomheder, der er forældre til børn i institutionerne, en stor udfordring. Det vil påvirke produktivitet og drift. På den måde er der i et velfærdsland som Danmark rigtig mange gensidige afhængigheder mellem sektorer, der hurtigt kan blive truet”, fortæller Christian Friis.

Styrelsens strategi og arbejde har stort fokus på at identificere og kortlægge sårbarheder i offentlige samfundsvigtige funktioner, så de ansvarlige i funktionerne kan arbejde på at mindske sårbarheder og gøre funktionerne mere agile i tilfælde af forsyningssvigt.

”… det er samtidig nødvendigt med viden om offentlig forvaltning, når vi arbejder med offentlige myndigheder”, fortæller Christian Friis. Foto: SFOS

”Det kan for eksempel være relevant at se på, hvor varerne kommer fra og diversificere leverandørbasen, så der bliver lidt mere risikospredning. Bæredygtighed spiller også en voksende rolle og går i mange tilfælde hånd i hånd med sikkerhed. EU’s direktiver om CSRD (corporate sustainability reporting directive) og CSDDD (corporate sustainability due diligence directive) er to eksempler på de mange ESG-rapporteringstiltag, der spirer frem lige nu. De skaber gennemsigtighed i flere led i leverandørkæden, og det bidrager betydeligt til at skabe gennemsigtighed i forsyningskæderne og et bedre grundlag for at forbedre forsyningssikkerheden”, fortæller han.

Best practice på tværs af sektorer
Sektorer som Forsvaret og Politiet har været vant til at tænke i beredskab, men for andre offentlige sektorer er beredskabstankegangen ny. Det er så SFOS’ opgave at bevidstgøre om, hvordan status på robusthed, forsyningssikkerhed og sårbarheder er, og dernæst hjælpe sektoren eller funktionen med at identificere tiltag, der kan gøre sektorernes forsyningskæder mere robuste.

Læs også: Månedens udfordring: Forsyningssikkerheden halter fortsat

SFOS har udformet en Strategi for Forsyningssikkerhed, som kan findes på https://sfos.dk/strategi-for-forsyningssikkerhed-2/. Strategien identificerer blandt andet fire centrale tiltag:

  1. Samling af viden og analyser af strategiske afhængigheder og forsyningssikkerhed.
  2. Skabe mere robuste forsyningskæder til offentlige samfundsvigtige funktioner.
  3. Effektiv krisestyring.
  4. Tæt samarbejde med erhvervslivet.

SFOS tilbyder konkrete rådgivningsforløb, der er skræddersyet til en given myndighed. Forløbene er delt op i to områder: Sårbarhedsanalyser af organisation og processer samt sårbarhedsanalyser af kritiske ressourcer. Styrelsen har også udarbejdet et større katalog af ’sårbarhedsreducerende tiltag’. Det kan for eksempel være inden for viden og advarselssystemer, organisering og ansvar, kortlægning og optimering af forsyningskæden, leverandørstrategi og meget mere.

Samfundsvigtige funktioner

  1. Energi.
  2. Informations- og kommunikationsteknologi.
  3. Transport.
  4. Beredskab, politi og civilbeskyttelse.
  5. Sundhed.
  6. Sociale forhold.
  7. Drikkevand og fødevarer.
  8. Spildevand og renovation.
  9. Finans og økonomi.
  10. Uddannelse og forskning.
  11. Meteorologi.
  12. Forsvar samt efterretnings- og sikkerhedstjeneste.
  13. Udenrigstjeneste.
  14. Myndighedsudøvelse generelt.
  15. Tværgående krisestyring.

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Resiliens i forsyningskæden

Covid-19 blev startskuddet til en lavine af kriser, der i alvorlig grad udfordrede alverdens forsyningskæder. Eksempler er grundstødning i Suezkanalen, Ruslands invasion i Ukraine, klimaændringer, krisen i Det Røde Hav, energipriser, inflation, geopolitiske spændinger og cybersikkerhed. 

Det har sat gang i et kraftigt SCM fokus på resiliens, robusthed, modstandsdygtighed og risikostyring i forsyningskæden. Supply chain resiliens (SCR) refererer til evnen hos en organisation til at modstå og tilpasse sig uventede forstyrrelser i forsyningskæden. 

SCR er vigtigt for en organisations succes og overlevelse, især i en tid med stadig mere kompleksitet og uforudsigelighed samt øget afhængighed af teknologi. En organisation, der er i stand til at opbygge en stærk supply chain resiliens og implementere robuste sikkerheds- og beredskabsforanstaltninger, vil være bedre rustet til at modstå potentielle trusler og opretholde sin konkurrenceevne på lang sigt. 

Relateret indhold

28.11.2024SCM.dk

’Verdens Bedste Indkøber 2024’ er hædret for sit fokus på bæredygtighed

28.11.2024SCM.dk

Sådan kan ustabilitet i Mellemøsten påvirke dansk forsyningssikkerhed

13.11.2024SCM.dk

Byggebranchen kan blive en global cirkulær frontfigur

29.10.2024SCM.dk

Danske indkøbsledere får ny brancheorganisation

09.10.2024SCM.dk

Nyt nordisk samarbejde om forsyningssikkerhed

25.09.2024SCM.dk

Stål og beton med lavere CO2-aftryk lokker – teoretisk set

20.09.2024SCM.dk

Forsyningssikkerhed fordrer først og fremmest forberedelse

11.09.2024SCM.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 3

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Forretningsudvikling og ledelse

Vil du være med til at styrke din virksomheds beslutningsprocesser, planlægning, styring og drift? Så tilmeld dig kurset Forretningsudvikling og ledelse, som også er et diplommodul, og styrk dine kompetencer inden for organisering, ledelse og strategi.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup