24.02.2021 | Lager & distribution
STARK satser på el-lastbiler til distribution i København
STARK vil være med til at forbedre klimaet og luftkvaliteten. Fremover kører byggecenterkædens lastbiler derfor på emissionsfri el eller miljøvenlig HVO-diesel, når de bringer byggematerialer ud til københavnske håndværkere og byggepladser.
STARK satser både på el-lastbiler og HVO-biodiesel, når det kommer til at sænke emissionsudslip. Foto: STARK.
Ned med CO2-udslippet og op med luftkvaliteten. Det er målet for STARK, der er Danmarks største distributør af byggematerialer, som har bestilt landets første elektriske lastbil med 20 tonsmeter kran, der kan levere varer helt uden emissioner.
”STARK arbejder hele tiden på at gøre byggeriet mere bæredygtigt. Her er det oplagt at gøre transporten af tonstunge byggematerialer mere miljøvenlig. Samtidig kan vi imødekomme stigende miljøkrav fra bygherrer som for eksempel Københavns Kommune, der vil gøre deres byggepladser emissionsfrie. På den måde hjælper vi også vores kunder med at leve op til kravene, og det kan blive en klar fordel for håndværkerne, når de skal vinde udbud,” siger logistikdirektør i STARK Jan Breinholt i en pressemeddelelse.
Læs også: Logicenters bygger bæredygtig logistikejendom i Køge
På sigt skal en større del af STARKs flåde af lastbiler køre på el. En elektrisk lastbil er cirka tre gange så dyr som en diesel-lastbil og kører omkring 200 km på en opladning. Derfor er elektriske lastbiler bedst egnet til nærdistribution i byerne.
”I en by som København giver elektriske lastbiler rigtig god mening. Her kan vi levere byggematerialer over hele byen uden emissioner og støj. Det er en udvikling, som STARK gerne vil være pionerer for, fordi det er endnu et skridt på vej mod mere bæredygtigt byggeri,” siger logistikdirektør Jan Breinholt.
Reducerer CO2 med 90 procent
Samtidig med at STARK har bestilt den første af flere elektriske lastbiler, er byggemarkedskæden gået over til at benytte HVO-diesel i de standard-lastbiler, der benyttes til distribution i indre København.
Brug af HVO-diesel reducerer CO2-udledningen med 90 procent. Samtidig mindskes udslippet af partikler med en tredjedel sammenlignet med traditionel dieselolie.
Læs også: Postnord bruger fossilfri biodisel og reducerer CO2 med 90 procent
HVO-diesel kaldes også for 2. generation biodiesel, fordi det er baseret på affald fra eksempelvis slagterier i stedet for afgrøder. HVO-diesel kan benyttes i de fleste dieselmotorer, og det er netop, hvad STARK gør i deres flåde af lastbiler, der betjener København.
”Brug af HVO-diesel er en hurtig og effektiv måde at løse CO2-udfordringen på. Som en stor distributør vil vi gerne være med til at skubbe udviklingen i den rigtige retning, og gerne så hurtigt som muligt. På sigt kommer vi dog til at satse endnu mere på elektriske lastbiler, der er den optimale løsning for miljøet,” siger logistikchef Brian Patzlaff.
- KCP
Innovation

Cirkulær elektronik er en gamechanger for miljøet
Man kan spare helt op til 91 procent CO2, 97 procent vand og 80 procent e-affald, hvis man køber genanvendt elektronik i stedet for ny. Det konkluderer en ny livscyklusanalyse, som Refurbed – en af Europas største markedspladser for genanvendt elektronik – har fået foretaget af det anerkendte forskningsinstitut Fraunhofer.
Innovation

Aalborg havn sætter skub på udvikling af grønne brændstoffer
Snart flytter Aalborg Universitet et testanlæg fra universitetscampus til erhvervsområdet på Aalborg havn, som et vigtigt bidrag til at realisere storskalaproduktion af fremtidens grønne brændstoffer som e-metanol og brint. Anlægget står klar i august og området kan efter planen håndtere yderligere fire testanlæg og anvendes af kommercielle aktører.
E-handel

Netbutikker skal være på tæerne med nye emballageregler
Fra 2025 skal danske virksomheder selv betale for håndteringen af deres emballage, men allerede fra 2024 skal virksomhederne registrere og indberette deres emballageforbrug. Især e-handlerne skal være opmærksomme på de nye regler.
Strategi & ledelse

Unge er tro mod egne værdier i valg af job
Seks ud af ti unge under 29 år har takket nej til en arbejdsopgave på baggrund af deres personlige eller etiske overbevisning. Det er til trods for, at halvdelen af denne årgang angiver at leve fra lønseddel til lønseddel. Det viser årets ungeundersøgelse fra Deloitte.
IT

Danske havne- og logistikvirksomheder skal skrue op for cybersikkerheden
Cyberkriminalitet er trussel nummer ét mod danske havne- og logistikvirksomheder, lyder det i ny rapport. Risici bliver højere i takt med, at virksomheder digitaliserer med nye 4.0-teknologier som kunstig intelligens, big data med mere. Der er stort behov for fokus på it-sikkerhed og robusthed tidligt i digitaliseringsudviklingen, lyder det fra ekspert, som her præsenterer tre anbefalinger.
Strategi & ledelse

Arbejdsgivere frasorterer ældre jobansøgere
Flere og flere seniorer oplever aldersdiskrimination på arbejdsmarkedet. Alder er den faktor, der diskrimineres allermest på, når arbejdsgivere skal ansætte nye medarbejdere.