SCM-tendens: Slut med ensidig offshoring
Krisen betyder en mere indadvendt supply chain-indsats og mindre outsourcing og offshoring til Kina. Det er meldingen fra en af verdens største SCM-konferencer.
Indadvendt ro og fokus på økonomien
Bæredygtig SCM og logistikkens rolle i løsningen af verdens problemer og udfordringer – klimaforandringer og brødfødning af en stærkt stigende befolkningstilvækst – har i de senere år været klare og markante temaer på den årlige CSCMP-konference i USA. Dernæst har outsourcing og offshoring i særdeleshed til Kina været et gennemgående tema.
Forventningerne til dette års konference, som fandt sted i Philadelphia i begyndelsen af oktober med ca. 3000 deltagere, var at disse to temaer i én eller anden form stadig ville være markante.
Der var både bæredygtighed og offshoring på programmet, men med et knapt så markant og entydigt udtryk, som forventet. I det hele taget var konferencen præget af indadvendt ro og fokus på økonomi; ”doing good” supply chain management og globalisering var ikke de hotteste temaer i år.
Tendenserne inden for bæredygtighed og geografisk reorganisering var der dog og markante nok til også at få og have indflydelse på vores del af verden.
Bæredygtighed i supply chains: Økonomi som drivkraft
Princippet om den tredobbelte bundlinje i måling af bæredygtighed (sustainability) anvendes også i SCM. Det betyder, at såvel økonomisk som social og miljømæssig bæredygtighed skal tages i betragtning og afvejes mod hinanden. Især den miljømæssige og økonomiske bæredygtighed er temaer i SCM, men i de seneste år har der – i hvert fald i retorikken – været et overvejende fokus på det gode og dermed nødvendigheden i at arbejde på at sikre livskvalitet og forsyning af fødevarer til en stadig stigende befolkning.
I år var det anderledes. Konsulentvirksomheden LMI peger på, at tiden var løbet fra ”tree hugging” (miljø-ildsjæle); nu skal fokus være på at skabe en bedre økonomisk bundlinje ved hjælp af miljømæssige tiltag. Økonomisk effektivitet skal med andre ord være drivkraften i virksomheders miljøforbedringer.
Denne artikel er fra scm.dk’s samarbejdspartner p360.dk.
Læs resten af artiklen her