SCM-profilen: SCM dækker både bredt, højt, lavt og dybt

SCM dækker det hele og griber ind både bredt, lav, højt og dybt i organisationen. Folk vokser med opgaven, og det er generelt både motiverende og resultatskabende at uddelegere ansvar. Min opgave som leder er at være meget ude på gulvet og bane vejen for medarbejderne, så de kan løse opgaverne bedst muligt. Sådan lyder det fra denne måneds SCM-profil Paul Wiberg-Jørgensen.

22.03.2011

SCM.dk

Paul Wiberg-Jørgensen. Foto: Privat. .

Hvad tiltrækker dig ved at arbejde med SCM?
SCM dækker både bredt, højt, lavt og dybt. Det dækker fra indkøb over produktion til logistik og kundeservice, det dækker fra høj til lav i organisationsdiagrammet, og der er både den helt kortsigtede udfordring med at levere varerne i dag og de meget langsigtede strategiske overvejelser om, hvor vi skal bevæge os hen de næste fem-ti år. Den variation kan jeg godt lide. Jeg trives også med, at supply chain-funktionen kræver sine meningers mod. Supply chain griber ind i stort alle aspekter af en virksomhed, det er nødvendigt regelmæssigt at udfordre det bestående, og det vil naturligt give en del sammenstød med kollegaer fra andre dele af virksomheden. Det tredje aspekt ved supply chain-arbejdet, jeg vil trække frem som stærkt motiverende, er, at arbejdet kræver, at man kan få folk med sig. Det er nødvendigt at kunne begejstre og formidle gode idéer på en overbevisende måde. Det er spændende.

Er du individualist eller holdspiller?
Jeg er udpræget holdspiller. Jeg er en del af mange hold, og det er nødvendigt, for man kan ikke udrette noget på egen hånd i en virksomhed. Jeg er i høj grad et bindeled mellem vores mange dygtige eksperter i supply chain-funktionen og resten af organisationen, og min opgave er at udfordre samt motivere eksperterne, så de klikker godt ind i det store tandhjul. Jeg er dog ikke mere holdspiller end, at jeg en gang imellem må skære igennem og sige ”nu rykker vi på det her”.

Hvad er de væsentligste udfordringer i dit job lige nu?
Den største udfordring for mig lige nu er mængden af projekter og store samt små tiltag. Indtil for tre år siden arbejdede Statens Serum Institut ikke med en supply chain-funktion eller opererede med noget supply chain-begreb. Det er altså ganske nyt, og vi har på kort tid igangsat et utal af projekter og initiativer, hvor nogle af dem er ganske store. Lean fordelt på fire spor, lagerstyring, indkøbsbesparelse, koncernindkøbsfunktion for Indenrigs- og Sundhedsministeriet, opbygger nyt fysisk lager o.s.v. Det er ret omfattende, og det er krævende at følge med og være engageret i det hele.

Hvordan griber man den ledelsesopgave an?
Det gør jeg ved at have dygtige medarbejdere, som jeg gerne uddelegerer meget ansvar til. Jeg tror generelt meget på, at folk vokser med opgaven, og at det generelt er både motiverende og resultatskabende at uddelegere ansvar. Jeg forsøger at være så meget ude hos mine ledere og medarbejdere som muligt. Jeg deltager i mange tavlemøder, hvor vi får et hurtigt visuelt overblik over status, og så bruger jeg meget tid på at snakke med mine medarbejdere.

Hvordan vil du beskrive dig selv som leder?
Jeg er meget ærlig, utålmodig og uddelegerende. Der er ikke så meget omsvøb ved mig, så alle ved, hvor jeg står. Jeg sætter pris på handling for at se om, tingene fungerer eller ej. Det giver ind imellem nogle fejl, men det er et nødvendigt onde, når man skal finde frem til den bedste løsning. Jeg roser mod og initiativ hos mine medarbejdere, i det hele taget mener jeg ros og anerkendelse er utrolig vigtige ledelsesredskaber. Jeg er også en travl leder, og jeg forsøger at tilbringe mindst en time hver dag ude ”på gulvet” blandt medarbejderne, hvor tingene foregår. Min hovedopgave er at bane vejen for medarbejderne, så de kan løse deres arbejdsopgaver bedst muligt.

Hvad motiverer dig i dit arbejde?
Glade medarbejdere og godt humør motiverer mig. Jeg er selv glad for mit arbejde, og jeg møder næsten altid i godt humør på arbejde om morgenen. Derudover motiverer det mig, når jeg kan se, at der sker gradvise forbedringer, at vores indsats flytter processer og folk og at se hele orkesteret af medarbejdere, teams, processer, planer og strategier spille sammen på en velklingende måde. Det betyder også en del for mig, at selve missionen med Statens Serum Institut giver mening og gør en forskel for samfundet.

Hvordan leder og motiverer du dine medarbejdere?
Det gør jeg ved at sætte mål og retning for arbejdsopgaverne, at støtte, rose og ikke mindst ved at fejre succeserne. Vi gør meget ud af at markere succeser med kage, en god frokost eller lignende. Jeg lægger også vægt på at tilbyde relevant efteruddannelse for dem, der ønsker det; ligesom der skal være gode muligheder for at udvikle sig og få nye ansvarsområder, hvis det er medarbejderens ambition. I andre tilfælde er medarbejderens behov måske at begrænse ansvarsområdet, og det skal der også være plads til. Jeg mener, det er vigtigt at tilpasse målet efter behov og kapacitet hos den enkelte medarbejder.

Hvordan håndterer I de motivationsmetoder, når mange folk nu er blevet fyret (hvis det er tilfældet)?
I efteråret måtte vi desværre sige farvel til 65 medarbejdere. Det var ikke sjovt, men det giver så også mulighed for at sætte det nye hold. Det er vigtigt at sige ordentligt farvel til de afskedigede, ligesom det er vigtigt at tage sig af dem, der er tilbage.

Hvordan synes du, supply chain-lederens rolle har ændret sig i din tid i faget?
Jeg har arbejdet i den farmaceutiske industri i mange år, og jeg kan registrere en markant udvikling i behovet for at tjene mere og øge tempoet. Der bliver skåret meget mere i omkostninger, og vi skal få meget mere ud af mindre. Samtidig har jeg oplevet, at lean-filosofien har bidraget med en fantastisk tilgang og værktøjskasse til netop at få mere ud af mindre.

Hvilke udfordringer ser du generelt for SCM i fremtiden?
Globaliseringen byder både på meget store muligheder og stort pres. Det er en stor udfordring for supply chain at sætte det rigtige hold, finde de rette samarbejdspartnere og etablere et velfungerende netværk, der giver det rette mix af omkostninger, værdiskabelse, kompleksitet og risikostyring. Jeg ser udfordringen med at vælge de rette samarbejdspartnere og undgå for stor kompleksitet som den største udfordring for SCM i fremtiden.

Forudsætningen for at vælge de rette samarbejdspartnere er en grundig forståelse af egen drift, af kundebehov og hvordan vi skal levere varen, så kunden får dækket sine behov. Det kan sommetider betyde, at man må ”kill your darlings”. Det er også en stigende udfordring for supply chain-funktionen at begå sig internt i en organisation, der er mange interesser på spil, og supply chain skal finde den rette balance og skære igennem kompleksiteten.

Hvordan kobler du bedst af fra dit arbejde?
Jeg har tre små børn på 2 måneder, 2 år og 6 år, så det er begrænset, hvor meget fritid, jeg har. Men jeg svømmer en lang tur en gang om ugen, løber sommetider en tur lørdag morgen, spiller lidt klaver og fastholder en skitur eller to hvert år, hvor der mest står langrend for det meste af familien på programmet. En sjælden gang bliver det også til en jagttur.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

Øget fokus på ESG kalder på nye leverandører

01.05.2024SCM.dk

01.05.2024SCM.dk

Danmark tjener milliarder på udenlandsk arbejdskraft

25.04.2024SCM.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

24.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

23.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Investér i et bæredygtigt arbejdsmiljø

22.04.2024SCM.dk

Medarbejderne får klima-ild i øjnene

19.04.2024SCM.dk

4 dages arbejdsuge understøtter medarbejdertrivsel

19.04.2024SCM.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle