15.08.2019  |  Innovation

Scandlines installerer rotorsejl på hybridfærge

Scandlines investerer i rotorsejlteknologi, der udnytter vinden til fremdrift og reducerer CO2-udledningen. "Virksomheden sætter nye standarder", lyder rosen fra den tyske miljøorganisation NABU.

Scandlines har underskrevet en aftale med den finske cleantech virksomhed Norsepower Oy Ltd om installation af rotorsejl om bord på hybridfærgen M/F Copenhagen, der sejler mellem Gedser og Rostock.

Læs også: Maersk starter test med vindrotorer på tankskib

“Ved at installere et rotorsejl kan vi reducere CO2-udledningen på Gedser-Rostock ruten med fire til fem procent”, siger Scandlines’ CEO Søren Poulsgaard Jensen.

M/F Copenhagen er blandt verdens største hybridfærger, der kombinerer traditionel dieseldrift med elektrisk batteridrift.

Eneste konkurrencedygtige rotorsejl
Norsepowers rotorsejlløsning er en moderniseret udgave af Flettner-rotoren. Der er en roterende cylinder, som ved hjælp af Magnus-effekten bidrager til at drive skibet fremad.

Rotorsejlet er den første maritime vindteknologi, der har vist sig at være konkurrencedygtig på kommercielle vilkår. Når rotorsejlet er i brug, kan motorkraften reduceres, hvilket nedsætter CO2- og partikeludledningen.

Ruten mellem Gedser i nord og Rostock i syd er næsten vinkelret på den fremherskende vind fra vest, og det giver Scandlines gunstige forhold til at bruge rotorsejl.

Flere skal tage ansvar
Den tyske miljøorganisation NABU glæder sig over Scandlines’ beslutning om at investere i yderligere reduktion af CO2-udslip og opfordrer samtidig andre til at følge trop:

“NABU hilser Scandlines’ forskellige skridt mod bæredygtig skibsfart velkommen. Ved at sætte rotorsejl på en hybridfærge sætter virksomheden nye standarder for at integrere forskellige tekniske løsninger, der nedsætter luftforurenende udslip. For at leve op til de klimamål, der blev sat i Parisaftalen, er det nødvendigt, at også andre rederier tager et ansvar”, siger Malte Siegert, NABU’s Head of Environmental Policy.

Læs også: Nye udledningsregler kommer til at koste skibsfragtindustrien 330 mia. kr.

Forberedelserne til ombygningen vil finde sted i november 2019, mens installationen af selve rotorsejlet er planlagt til andet kvartal 2020. M/F Copenhagen vil blive udstyret med et stort Norsepower rotorsejl, der er 30 meter højt og 5 meter i diameter.

- SDN

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere