Sådan pakker en UR5-cobot to millioner printplader om året

Fraunhofer Austria Research har sammen Melecs EWS udviklet en kollaborativ robotapplikation til pakning af små printplader. Takket være den nye cobot fra Universal Robots har firmaet øget sin produktivitet på dette anvendelsesområde med 25 procent, samtidig med at de lægger grunden til en mere omkostningseffektiv og enklere automation i fremtiden.

”Cobotter hjælper os med at automatisere mere omkostningseffektivt og hurtigere end med konventionelle løsninger”, fortæller Georg Loisel, vicedirektør, Melecs-koncernen..

05.05.2020

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Vi lever i en forbundet verden, og efterspørgslen efter højtydende elektronik vokser konstant over hele kloden. En af de væsentligste drivkræfter i denne udvikling – især i tysktalende lande – er bilindustrien og trenden mod stadigt mere intelligente biler. 

Så det kommer ikke som nogen overraskelse, at en virksomhed som Melecs oplever en sådan dynamisk vækst. Virksomheden leverer en del af de elektronikkomponenter, som finder vej ind i en lang række forskellige high-end tyske biler som VW, BMW og Mercedes.  

Strategisk innovation
Det er en central opgave for Georg Loisel, vicedirektør for kvalitetsstyring og produktionssystem i Melecs-koncernen at fastholde og udbygge virksomhedens konkurrencedygtige position. Loisel er altid på udkig efter nye og interessante produktionsteknologier.  

“Den største udfordring var at realisere de meget korte gennemløbstider på fem til seks sekunders pakketid per komponent. Derfor valgte vi UR5-modellen fra Universal Robots”, fortæller Titanilla Komenda, robotingeniør i Fraunhofer Austria Research. .

I 2018 startede Georg Loisel et innovationsprojekt for anlægget i Siegendorf, som havde fokus på anvendelsen af kollaborative robotter, såkaldte “cobots”, i Melecs' produktionsanlæg. Det var startsignalet til en global automationsstrategi: Loisel ønskede at undersøge i hvor høj grad, cobotter er egnede til at udvide anvendelsen af konventionelle industrielle robotter og systemer.

“Cobotter kan støtte os på mange forskellige måder. En af de vigtigste fordele er det faktum, at de hjælper os med at automatisere mere omkostningseffektivt og hurtigere end med konventionelle løsninger. Det giver os momentum til at opnå hurtig vækst”, forklarer han.

Den ideelle anvendelse blev fundet ved pakningen af elektronikkomponenter til vandpumper til biler. Til dato er håndteringen af de små, runde printplader med en diameter på omkring 4 cm blevet udført manuelt i treholdsskift.

Georg Loisel opridser detaljerne: “Som sådan er pakkeprocessen et lukket kredsløb, som er ensformigt og standardiseret. Dette var det afgørende kriterie for, at innovationsprojektet skulle rette sig præcis mod denne proces. Vi involverede også medarbejderne nøje i disse anliggender,” siger han.

“Robotten er så let at arbejde med, at vores produktionsfolk ikke har nogen som helst problemer i deres interaktioner med den,” siger vicedirektør hos Melecs, Georg Loisel..

Korte gennemløbstider
Melecs gav Titanilla Komenda opgaven med at implementere det første cobotsystem. Den unge kvinde fra Wien er robotingeniør ved Fraunhofer Austria Research, hvor hun rådgiver og ledsager virksomheder som Melecs på deres vej mod samarbejde mellem menneske og robot.  

De krav, som Titanilla Komenda stod over for i automatisering af denne specifikke applikation, var temmelig avancerede:

“Den største udfordring var at realisere de meget korte gennemløbstider på fem til seks sekunders pakketid per komponent. For at implementere dette driftssikkert valgte vi sammen med Melecs UR5-modellen fra Universal Robots. For det første fandt vi det bedste forhold mellem pris og ydelse hos Universal Robots. For det andet har Universal Robots allerede bevist sit værd på markederne, og de er i stand til at servicere Melecs gennem en partner i nærområdet”, siger hun.

“UR-robotten pakker hvert år omkring to millioner komponenter,” fortæller Komenda stolt. “Efter min mening beviser dette projekt, at det helt sikkert er muligt at opnå virkelig korte gennemløbstider med cobotter”.  

Aflastning af medarbejdere 
Alt i alt har medarbejderne hos Melecs givet deres nye kollega en varm velkomst. “Robotten er så let at arbejde med, at vores produktionsfolk ikke har nogen som helst problemer i deres interaktioner med den,” siger vicedirektør hos Melecs, Georg Loisel.  

I lyset af ovenstående drager Georg Loisel en positiv konklusion på projektet:

“Takket være Universal Robots kunne vi opnå en produktivitetsforøgelse på 25 procent på anvendelsesområdet. Robotten fungerer fuldstændig driftssikkert i treholdsskift, og lige nu antager vi, at investeringen vil have tjent sig selv hjem om halvandet år. UR-cobotterne er et fremragende supplement til vores automationsstrategi, og vi vil helt sikkert inkludere dem i fremtidige projekter.”

SCM.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Relateret indhold

22.04.2025SCM.dk

Nyt projekt og 40 millioner skal styrke produktionen med AI og robotter

22.04.2025SCM.dk

Mangel på kompetencer og lovgivning bremser AI i virksomheder

16.04.2025SCM.dk

Ny robotteknologi skal ruste industrien til at navigere i en usikker verden

11.04.2025AGR

Sponseret

Effektiv lagerstyring starter med pålidelige data

08.04.2025SCM.dk

9 ud af 10 nordamerikanske CPO’er vil indføre AI-agenter i 2025

07.04.2025SCM.dk

Fransk gigant satser stort på kunstig intelligens

04.04.2025Columbus

Sponseret

Enhancing manufacturing with AI: Microsoft Copilot for Field Service explained

03.04.2025SCM.dk

Aktør præsenterer AI-genereret supply chain ’control tower’

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle