19.10.2016  |  IT

RFID-mærkede paller sikrer tempo og fleksibilitet for Coop i Norge

Logistikteknologivirksomheden Witron har leveret store dele af indmaden i COOP Norges store logistikcenter ved Oslo, herunder det RFID-mærkningssystem, der holder styr på de mange paller i den gigantiske lagerbygning.

Med et areal på 52.000 m2, en kapacitet på 480.000 colli på de travleste dage, 17.000 forskellige varenumre på hylderne og 1.200 butikker landet over som modtagere er Coop Norges logistikcenter ved Gardermoen lufthavn nord for Oslo lidt af et flagskib for dagligvareselskabet.

Ikke alene er det stort, centeret – forkortet CLog – er også proppet med den mest moderne teknologi på området, der sikrer en høj grad af effektivitet og sikkerhed i alle led af processen fra en vare ankommer til den forlader stedet igen.

Hovedentreprenør på centeret er den tyske virksomhed Witron Logistik + Informatik, der som navnet antyder designer og leverer bl.a. logistikteknologi, løsninger til varehåndtering og –flows samt informations- og kontrolteknologi.

Gennem CLogs fem temperaturzoner, der rangerer fra -25 til +18 og omfatter alle typer varer fra dybfrost over letfordærvelige frugt og grønsager til forskellige typer slow moving drygoods, har Witron sørget for at udstyre centeret med et højt automatiseret system, der sikrer noget nær fejlfri plukning, god omkostningseffektivitet og en fleksibel opsætning, der kan håndtere stort set alle typer varer. I dag bliver 95 procent af Coops produkter således lagret og plukket fuld- eller semiautomatisk.

Alle vareområder i huset er designet og forbundet på intelligent vis med henblik på at holde antallet af tomme paller på et minimum og på den måde sikre den bedst mulige konsolidering af kundernes ordrer i de områder, de bliver plukket.

Mærkede paller sikrer effektivitet
Netop når det kommer til pallerne, så udgør styringen af dem et vigtigt aspekt i CLog’s interne flow. Centeret har næsten 40.000 lagringspladser til paller, tusinder kommer ind hver dag og andre tusinder forlader stedet igen. For at kunne kontrollere denne trafik, bevægede Witron sig, trods 45 års erfaring, sig ind i en ny verden.

Distributionscentrene i Skandinavien er udstyret med plastikpaller, der er forsynet med en integreret RFID-transponder. Derudover bruger de også træpaller, der automatisk bliver tagged med en RFID-label i centrets modtagelsesområde.

Coop ville gerne kunne bruge disse to palletyper i et automatiseret logikstiksystem på en fleksible facon. Scanningen og håndteringen i den forbindelse stiller forskellige krav til både kontrolteknologien og den anvendte scanningsteknologi, men Witron nåede i mål med opgaven og sikrede, at begge typer paller kan blive identificeret og håndteret i hele flowet uden problemer.

Warehouse manager for CLog, Ove Bjorgum, forklarer desuden, at Coop løbende udskifter træpallerne med plastikudgaven efterhånden som de gamle bliver slidt. De nye plastpaller med den indbyggede RFID-chip er godt nok dyrere end træversionen, til gengæld holder de længere, ligesom de er nemmere at rengøre.

Pallemærkningssystemet er med til at sikre, at alle CLog-centerets mange kvadratmetre er optimalt udnyttet og dermed også medvirkende til, at gøre centeret så effektivt som muligt, både når det kommer til omkostninger og tidsforbrug omkring processer og de ansattes arbejdsgang.

CLog

Coop Norges Logistikcenter Gardermoen, 52.000 m2 højtautomatiseret lager i fem temperaturzoner med highbay i de fire, 17 pallekraner, 39.190 pallelagerpladser. 12.700 aktive varer dagligt, 17.000 varenumre, 480.000 colli/peak day.

Tilfredshed og fremtidigt samarbejde
På den baggrund er alle involverede parter godt tilfredse med, hvad der er opnået indtil videre. Coop har fået et logistikcenter, der kan sortere vare i et højautomatiseret, praktisk talt fejlfrit og ikke mindst butiksvenligt flow, og samtidig spare koncernen både tid og penge omkring såvel transport som mandskab og til vedligehold.

Derfor tøver Coop heller ikke med at slå fast, at de også i fremtiden vil bruge systemer fra Witron og at man allerede har nye projekter i tankerne.

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere