Revisorer spiller afgørende rolle for bæredygtighed

EU er godt på vej til at blive en bæredygtig økonomi. Det nye EU-direktiv om bæredygtighedsrapportering (CSRD) er et vigtigt led i den omstilling, og her har revisorerne en afgørende rolle, lød det fra EU-kommissær Mairead McGuinness på FSR – danske revisorers årsmøde.

EU er godt på vej til at blive en bæredygtig økonomi. Det nye EU-direktiv om bæredygtighedsrapportering (CSRD) er et vigtigt led i den omstilling, og her har revisorerne en afgørende rolle. Foto: Arkivfoto..

11.11.2022

SCM.dk

”Revisorerne spiller en afgørende rolle i at sikre, at bæredygtighedsrapportering afspejler virkeligheden. Og når I gør det, så hjælper I virksomheder, der leverer bæredygtighedsoplysninger med at blive mere bæredygtige”.

Det var hovedbudskabet fra Mairead McGuinness, EU-kommissær for finansielle tjenesteydelser, finansiel stabilitet og kapitalmarkedsunionen, da hun i et videoindslag talte på FSR – danske revisorers årsmøde i Den Sorte Diamant i København.

EU-kommissæren var inviteret til årsmødet for at tale om det nye EU-direktiv om bæredygtighedsrapportering (CSRD), som blev vedtaget i sommer. Direktivet betyder, at store virksomheder og senere hen også børsnoterede SMV’ere skal rapportere om deres aftryk på klima, miljø og sociale forhold i årsrapporten. Samtidig stiller direktivet krav om en erklæring for eksempel fra en revisor på virksomhedernes bæredygtighedsrapportering.

Klimaneutralt EU i 2050
Ifølge EU-kommissæren er EU fast besluttet på at blive en bæredygtig økonomi. Planen er at gøre EU klimaneutralt i 2050 ved at fremme grønne arbejdspladser, grøn vækst og grønne investeringer. Til den opgave har EU brug for, at alle aktører i økonomien og i det finansielle system melder sig på banen og bidrager til at gøre EU mere bæredygtigt.

Læs også: Revisorer ønsker valide oplysninger om bæredygtighed

”Det inkluderer også revisorerne, som verificerer de informationer, som flyder gennem systemet. Revisorerne får en afgørende rolle med at kontrollere om virksomhedernes oplysninger om bæredygtighed er retvisende, og om de når deres mål”, sagde Mairead McGuinness og uddybede senere i sin tale:

”Virksomhederne vil ikke længere kunne påberåbe sig at være bæredygtige og ’se godt ud’, uden at de faktisk gør det godt. Her er det, at erklæringen med sikkerhed kommer ind i billedet og sikrer pålideligheden af bæredygtighedsoplysningerne.”

Et bæredygtigt mindset
Kommissæren pegede på, at mange investorer og borgere allerede stiller spørgsmål til for eksempel virksomhedernes udledning af klimagasser. Om bestyrelsen er sammensat på en balanceret måde? Hvordan medarbejdere i værdikæden bliver behandlet?  

”Det handler ikke kun om selve informationen. Vi ønsker, at virksomhederne tager overvejelser om miljø og sociale forhold med, når de træffer beslutninger. Ved at rapportere om, hvordan de påvirker deres omverden, kan virksomhederne få et bæredygtigt mindset på alle niveauer og tænke mere langsigtet”, sagde Mairead McGuinness og tilføjede:

”Vi ønsker at sidestille bæredygtighedsoplysninger med finansielle oplysninger. Så kan vi måle virksomheders succes, ikke alene på deres finansielle resultater, men også på hvordan de bidrager til en bæredygtig økonomi.”

Undgå store byrder
Ifølge Mairead McGuinness er man i EU-systemet fokuseret på ikke at pålægge for store byrder på virksomhederne i EU. Af den grund skal de standarder, som rapporteringen kommer til at bygge på, være proportionale, påpegede Mairead McGuinness.

”Standarderne vil fastsætte, hvilke oplysninger virksomheder skal offentliggøre, og hvordan de skal gøre det. Det betyder, at oplysningerne vil være troværdige, ensartede og sammenlignelige. Og standarderne skal være proportionale. De bør ikke gå ud over, hvad der er strengt nødvendigt for at nå vore mål”.

”Vi bør ikke bede om for mange oplysninger og lægge for store byrder på virksomhederne i EU. Vores standarder skal også tage højde for globale standarder – herunder dem, der bliver udviklet af International Sustainability Standards Board.”

- PiB

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

19.12.2024DTU Learn for Life

Sponseret

Bliv skarpere på SCM med diplomkurser på DTU

19.12.2024SCM.dk

Klimakredit-diskussionen er langt fra slut

16.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Kickstart 2025 med nye kompetencer inden for kvalitetsledelse

12.12.2024SCM.dk

It-aktør lancerer CSRD-løsning der forenkler compliance

10.12.2024SCM.dk

Erhvervsleder: Bestyrelserne skal omfavne EU-krav

10.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Jorden under pres: “De Planetære Grænser”

10.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Jagten på at skabe en bedre fremtid

09.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Mere sikkerhed - mindre aftryk

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Jorden under pres: “De Planetære Grænser”

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Jagten på at skabe en bedre fremtid

Sådan lyder én af mange spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
BV Talks - Om Bæredygtighed

BV Talks er en helt ny webinarrække, hvor du kan høre engagerede fagpersoner med noget på hjerte fortælle om deres passion og dele ud af erfaringer, visioner og måske endda praktiske løsninger.

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Mere sikkerhed - mindre aftryk

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup