Returlogistikaktør vil erobre Danmark med plastpaller
En af Skandinaviens største spillere indenfor returlogistik har sat alle sejl til for at vinde det danske marked. Første skridt er et nyt partnerskab med Rema Distribution, og målet er i år at lukke aftaler på plastpaller med 75 procent af grossisterne i dagligvarehandlen.
Den skandinaviske emballagevirksomhed Smart Retur, der specialiserer sig i optimal og miljørigtig pallelogistik, har siden opstarten i 2001 opbygget en markedslederposition i både Danmark, Norge og Sverige. Som led i virksomhedens ekspansionsplaner går man nu målrettet efter at vinde det danske marked på for returlogistik med en ny lastebærer i plast.
Første led i vækstplanerne er allerede effektueret. Smart Retur har netop underskrevet en koncernaftale med dagligvarekoncernen Rema Distribution. Aftalen betyder, at 50.000 plastpaller i de kommende måneder bliver rullet ud til Rema 1000-butikker over hele Danmark. De skal cirkulere mellem lager og de knap 400 butikker, som kæden har i landet.
”Der er ingen tvivl om, at aftalen med Rema Distribution er et vigtigt skridt i vores planer for det danske marked. De er en moderne virksomhed, der kigger ind i udvikling og bæredygtighed. Det er yderst spændende, når sådan en aktør ser ideer og synergier forbundet med vores kernekompetence”, siger Henrik Skøtt, administrerende direktør i Smart Retur Danmark.
Smart Retur har gennem en lang årrække god erfaring med plastpaller i Norge og Sverige, hvor Norsk Lastbærer Pool (NLP) og Svensks Retursystem (SRS) håndterer returlogistiksystemet med plastpaller. Et tæt samarbejde med især NLP har givet Smart Retur mulighed for at samle vigtige erfaringer. Udover længere holdbarhed har det vist sig, at der er flere lavpraktiske fordele ved plastpaller. Pallerne er lettere at håndtere, da de vejer 10 kilo mindre end træpaller, og plastpallerne er altid ens uden søm og skidt, hvilket gør dem optimale til automatiserede anlæg.
”Træpallen har fungeret i 35 år, men plastpallen har nogle helt åbenlyse fordele. Blandt andet har de en levetid på 18 år, mens en træpalle lever et års tid. Det er jo en væsentlig forskel, der virkelig kan mærkes på CO2-aftrykket. Og når vi kigger så meget på, hvordan vi emballerer varer, er det helt naturligt også at kigge på leveringen”, siger Henrik Skøtt.
Pallernes lange holdbarhed og gode egenskaber til automatiserede anlæg er hovedårsagerne bag Rema Distributions valg af Smart Returs løsninger.
”Vi ser altid på, hvor vi kan tage de rigtige valg i forhold til den agenda, vi gerne vil omkring den grønne omstilling. Med plastpallerne kan vi reducere vores CO2-udledning på et overset område, og derfor er det for os et helt naturligt valg. Vi håber, løsningen finder opbakning i resten af branchen, da plastpaller simpelthen er en bedre løsning end træpaller for både klima og drift”, siger Nicolaj Boysen, Logistikdirektør hos Rema 1000 Danmark
Læs også: Danmark ønsker strammere regler for skibscontainere
Smart Retur går efter at indgå aftale på plastpaller med 75 procent af de store grossister på markedet i løbet af året. Herefter vil producenterne forventeligt skifte over til plastpallerne. Dermed vil pallerne indgå i et stort cirkulært system på linje med det, der allerede eksisterer i Norge og Sverige gennem NLP og SRS.
”Når Finland og Danmark kommer helt på linje med de cirkulære systemer i Norge og Sverige vil cirkulationen kunne foregå over grænserne i hele Skandinavien i et tæt samarbejde med NLP og SRS. Når det er på plads, skal vi fortsætte ekspansionen videre ud i Europa”, siger Henrik Skøtt.
Han uddyber baggrunden for virksomhedens fokus på plastpaller:
”Bæredygtighed er det største konkurrenceparametre, og det er for alles skyld, at vi kigger ind i, hvordan vi kan gøre tingene bæredygtigt. Men det er også et spørgsmål om, at der er mange penge i den kvalitetsnedgang træpaller har. Med plastpaller er der ikke en kvalitetsnedgang, så det er i høj grad også et økonomisk spørgsmål”.
/ PiB