Rekord: It-branchens omsætning steg med 11,9 procent
I 3. kvartal 2021 steg it-branchens samlede omsætning til 70,8 milliarder kroner, hvilket er en stigning på 11,9 procent i forhold til året før. Det er ny rekord for en branche, der ellers har haft næsten ubrudt vækst siden finanskrisen sluttede.
”Vores branche har aldrig haft så travlt, som den har lige nu. Digitaliseringen har for rigtigt mange virksomheder og myndigheder været svaret på, hvordan de skulle komme igennem coronakrisen, og derfor ser vi også, at næsten alle investerer i it som aldrig før”, fortæller Natasha Friis Saxberg, der er adm. direktør i IT-Branchen.
Det er især indenfor salg af it-udstyr og brugen af it-konsulenter, at omsætningen er vokset under COVID-19. Her har man oplevet vækstrater på henholdsvis 20,2 og 18,6 procent i forhold til 3. kvartal i 2020. Det viser de nyeste branchetal fra Danmarks Statistik og Dansk Erhverv.
Eksporten er tilbage på sporet
Også eksporten er på papiret steget fra 19,2 milliarder i 3. kvartal 2020 til 23,4 milliarder kroner i 3. kvartal 2021. En stigning på 21,7 procent.
Den procentvise høje eksportvækst skyldes dog mest af alt, at der var et forholdsvist stor dyk i eksporten i 2020 på grund den globale coronapandemi, og at eksporten nu er kommet tilbage til normalen.
Næsten 100.000 fuldtidsansatte i branchen
De mange opgaver nye opgaver og ordrer i branchen har også øget antallet af it-folk, så der nu er 99.684 fuldtidsansatte i it-branchen. En stigning på 5.757 personer på bare et år.
”Branchen kunne godt have ansat endnu flere, men vi har et gabende hul, når det kommer til it-folk. Der eksisterer ganske enkelt ikke nok til at udfylde behovet, selvom virksomhederne skriger efter dem. Det er et kæmpe problem ikke bare for branchen, men også for samfundet som helhed, da det sætter en stopper for den igangværende digitale transformation og vækst i erhvervslivet”, udtaler Natasha Friis Saxberg.
Læs også: 90% af virksomhederne efterspørger flere it-folk
Lige nu mangler der akut 7.600 it-specialister i it-branchen, og om blot ni år forudsiger IRIS Group og HBS Economics for Danske Gymnasier og Ingeniørforeningen IDA, at der vil mangle op mod 22.000 it-folk.
En mangel der i den grad kan mærkes i virksomhederne. Således melder 58,6 procent, at de helt har måtte opgive at besætte stillinger, fordi de ikke kunne finde de rette kompetencer. Samtidig fortæller 27,0 procent af it-leverandørerne, at de har måtte sige nej til ordrer og opgaver, da de ikke har hænder til at løse dem.
- KCP