15.03.2019  |  Innovation

Regeringen vil have mere kunstig intelligens

Danmark skal løfte brugen kunstig intelligens, mener regeringen. DI hilser strategien velkommen som et vigtigt første skridt, mens IDA minder om, at der også skal være plads til sikre ansvarlighed og data-etik.

Kunstig intelligens rummer store potentialer for at skabe yderligere vækst og bedre offentlig service, og derfor skal Danmark gå forrest i udviklingen og brugen af teknologien. Det mener regeringen, som i går, d. 14. marts, derfor lancerede en ny strategi på området.

Læs også: Kunstig intelligens vil lige om lidt ændre radikalt på din supply chain-planlægning

Strategien skal tage udgangspunkt i de mange områder, hvor kunstig intelligens allerede er i brug, eksempelvis i apps, i søgemaskiner, til billedgenkendelse, til diagnosticering og ansigtsgenkendelse samt til automatisering i industrien.

Samtidig skal den håndtere de udfordringer, der følger med udviklingen, i form af at sikre et ansvarligt og etisk grundlag for kunstig intelligens, bedre adgang til data for virksomheder, øget viden og kompetencer samt øgede investeringer i kunstig intelligens.

Konkret har regeringen fire defineret sigtelinjer:

  1. Danmark skal have et fælles etisk grundlag for kunstig intelligens med mennesket i centrum
  2. Danske forskere skal forske i og udvikle kunstig intelligens
  3. Danske virksomheder skal opnå vækst ved at udvikle og anvende kunstig intelligens
  4. Den offentlige sektor skal anvende kunstig intelligens til at tilbyde service i verdensklasse.

”Kunstig intelligens rummer et stort potentiale for dansk erhvervslivs forretningsmuligheder og for samfundet som helhed. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi i dag kan fremlægge en national strategi for kunstig intelligens, som kan komme især virksomheder, men også borgere og den offentlige sektor til gavn, samtidig med at vi har et stærkt dataetisk fokus”, siger erhvervsminister Rasmus Jarlov (K).

Som en del af udspillet lancerer regeringen seks etiske principper for ansvarlig udvikling og anvendelse af kunstig intelligens. Der skal sikres flere åbne offentlige data, som ikke er personhenførbare, til kunstig intelligens. Og der etableres en fælles dansk sprogressource, der skal understøtte udviklingen af kunstig intelligens på dansk.

IDA: Tempo med plads til ansvarlighed
Hos Ingeniørforeningen, IDA, er man tilfredse med udmeldingen fra regeringen og peger på, at ’det ikke [er] et sekund for sent, at der rettes et skarpere blik på, hvordan vi kan drage nytte af kunstig intelligens’. Samtidig fremhæver man nødvendigheden af de etiske overvejelser.

”Vi ved, at andre lande allerede har klædt om, varmet op og har startet kampen. Så hvis vi som nation gerne vil være med fremme, og samtidig sikre at udviklingen sker i et tempo, hvor der også er plads til sikre ansvarlighed og data-etik, er det også ved at være sidste udkald,” siger IDA-formand Thomas Damkjær Petersen, der også er formand for SIRI-kommissionen, og fortsætter:

”Kunstig intelligens og de algoritmer, der ligger bag får større og større indflydelse på både vores liv som borgere og som en konkurrencefaktor for dansk erhvervsliv. Det er derfor vigtigt, at vi anskuer de muligheder, der er i kunstig intelligens, og på samme tid holder et vågent øje med de negative aspekter”.

DI: Flere forskningsmidler er næste skridt
I Dansk Industri hilser man ligeledes strategien velkommen som ’vigtig, hvis vi ønsker at fastholde vores position som et af verdens mest digitaliserede lande.’ Organisationens direktør med ansvar for digitalisering, Lars Frelle-Petersen, påpeger samtidig, at Danmark ikke er særligt langt fremme på området, og derfor skal man med det samme tænke langsigtet.

Læs også: Walmart skruer op for den kunstige intelligens

”Helt overordnet ser vi strategien som en fin version 1. Næste skridt er blandt andet at finde flere midler til forskning i kunstig intelligens. Frankrig har meldt ud, at de frem mod 2023 vil bruge 11 mia. kr. på bl.a. forskning i kunstig intelligens. Det niveau er vi ikke i nærheden af i dag”, siger han.

-AK

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere