Rapport: Industri 4.0 trives fornuftigt i Danmark – de store er bedst

Det går ok for de danske virksomheder, når det kommer til viden om og anerkendelse af Industri 4.0, men det kniber med at føre tankerne ud i praksis, konkluderer ny rapport.

Automation er et af de centrale elementer i Industri 4.0, og en faktor, danske virksomheder oplever kan være med til at fastholde/tilbagetrække produktion til Danmark, viser ny rapport..

06.06.2017

SCM.dk

I rapporten “Industry 4.0 in Danish Industry - An empirical investigation of the degree of knowledge, perceived relevance and current practice” analyserer og evaluerer de tre forfattere på graden af kendskab, den opfattede relevans og aktuelle praksis omkring netop Industri 4.0 i Danmark, ligesom den identificerer drivere og barriere i forbindelse med implementeringen. Det har kastet følgende konklusioner af sig:

  • Virksomhederne har et acceptabelt vidensniveau om Industri 4.0, hvilket omfatter materialer, smart produktions- og netværksteknologi, databehandling og big data. De store virksomheder er generelt langt mest avancerede i deres viden på området.
  • Virksomhederne forstår vigtigheden af Industri 4.0, men det halter med at føre tankerne ud i virkeligheden. Her er der ifølge forfatterne ikke nogle beviser for effektive praksisser, men uoverensstemmelsen er ikke overraskende, noterer de. Igen er de største bedst.
  • De tre største drivere er omkostningsreduktion, improvisation omkring time-to-market og de lovmæssige/juridiske betingelser, mens de mest fremtrædende forhindringer er mangel på viden, fokus på drift i stedet for udvikling, og en mangel på forståelse af den strategiske vigtighed. Drivere og barrierer er de samme for alle virksomheder, uanset størrelse.
  • Virksomhederne i undersøgelsen er generelt ikke specielt villige til at arbejde med Industri 4.0. Det gælder primært SMV’erne, mens de store er mere åbne.
  • Generelt er virksomhederne længere fremme i deres strategiske overvejelser, end de er med Industri 4.0. Her spiller den enkelte industris teknologiintensitet ikke ind.
  • Hvad angår outsourcing (offshoring) af produktion, viser rapporten, at jo større og mere teknologiintens en virksomhed er, jo mere produktion sender de ud af landet. Til gengæld viser analysen også, at virksomhederne har en opfattelse af, at jo mere de kan automatisere, jo mere produktion kan de holde hjemme/trække tilbage til Danmark.

På den baggrund kommer forfatterne med en lille håndfuld anbefalinger til de danske virksomheders fortsatte indsats på området. De bør:

  • Udvide deres aktuelle viden om Industri 4.0
  • Arbejde aktivt med konceptet
  • Fastholde deres parathed ift. at arbejde med Industri 4.0
  • Både udnytte eksisterende produktionsmetoder og udforske nye.

-AK

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Nordiske virksomheder har 23 milliarder euro bundet i overflødige lagre

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

20.11.2024AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

20.11.2024Columbus

Sponseret

IAMs vigtige rolle i Nuudays digitale transformation

19.11.2024SCM.dk

EU vil styrke cybersikkerheden med nye sikkerhedskrav

19.11.2024SCM.dk

Fremtiden vil byde på store investeringer i cybersikkerhed med AI som livredder

19.11.2024Columbus

Sponseret

ATP om indkøb af IAM-løsninger: ”Skab dialog med leverandører og undgå impulskøb”

19.11.2024SCM.dk

Indspark: I praksis er AI langt fra de sci-fi-scenarier, der dominerer mediebilledet

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online