06.06.2017  |  IT

Rapport: Industri 4.0 trives fornuftigt i Danmark – de store er bedst

Det går ok for de danske virksomheder, når det kommer til viden om og anerkendelse af Industri 4.0, men det kniber med at føre tankerne ud i praksis, konkluderer ny rapport.

Industri 4.0 som begreb vinder frem, og er også ved at blive til virkelighed flere steder omkring os. Men hvordan er status på de relaterede strategier og principper egentlig herhjemme? Det har forskere fra Syddansk Universitet undersøgt, og svarerne præsenterer de i en rapport, der netop er kommet på gaden.

Læs også: Industri 4.0 – vi er bagud, men mulighederne er der

I rapporten “Industry 4.0 in Danish Industry - An empirical investigation of the degree of knowledge, perceived relevance and current practice” analyserer og evaluerer de tre forfattere på graden af kendskab, den opfattede relevans og aktuelle praksis omkring netop Industri 4.0 i Danmark, ligesom den identificerer drivere og barriere i forbindelse med implementeringen. Det har kastet følgende konklusioner af sig:

  • Virksomhederne har et acceptabelt vidensniveau om Industri 4.0, hvilket omfatter materialer, smart produktions- og netværksteknologi, databehandling og big data. De store virksomheder er generelt langt mest avancerede i deres viden på området.
  • Virksomhederne forstår vigtigheden af Industri 4.0, men det halter med at føre tankerne ud i virkeligheden. Her er der ifølge forfatterne ikke nogle beviser for effektive praksisser, men uoverensstemmelsen er ikke overraskende, noterer de. Igen er de største bedst.
  • De tre største drivere er omkostningsreduktion, improvisation omkring time-to-market og de lovmæssige/juridiske betingelser, mens de mest fremtrædende forhindringer er mangel på viden, fokus på drift i stedet for udvikling, og en mangel på forståelse af den strategiske vigtighed. Drivere og barrierer er de samme for alle virksomheder, uanset størrelse.
  • Virksomhederne i undersøgelsen er generelt ikke specielt villige til at arbejde med Industri 4.0. Det gælder primært SMV’erne, mens de store er mere åbne.
  • Generelt er virksomhederne længere fremme i deres strategiske overvejelser, end de er med Industri 4.0. Her spiller den enkelte industris teknologiintensitet ikke ind.
  • Hvad angår outsourcing (offshoring) af produktion, viser rapporten, at jo større og mere teknologiintens en virksomhed er, jo mere produktion sender de ud af landet. Til gengæld viser analysen også, at virksomhederne har en opfattelse af, at jo mere de kan automatisere, jo mere produktion kan de holde hjemme/trække tilbage til Danmark.

På den baggrund kommer forfatterne med en lille håndfuld anbefalinger til de danske virksomheders fortsatte indsats på området. De bør:

  • Udvide deres aktuelle viden om Industri 4.0
  • Arbejde aktivt med konceptet
  • Fastholde deres parathed ift. at arbejde med Industri 4.0
  • Både udnytte eksisterende produktionsmetoder og udforske nye.

-AK

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere