09.06.2022 | E-handel
Producenter investerer i D2C-salg
Den digitale tidsalder har skabt nye muligheder for virksomheders salg. Der er opstået en parrallelmodel for, hvordan virksomheder afsætter varerne.
Adskillige producenter og brandejere supplerer den traditionelle afsætningsmodel med egen webshop. Eksempelvis den over 100 år gamle virksomhed Odense Marcipan. Foto: 123RF
Historisk set har produktionsvirksomhederne solgt deres varer igennem forhandlere. Det gør de sådan set stadig, og for langt de fleste er det også deres største salgskanal.
Det nye er, at producenterne har aktiveret endnu en salgskanal, og det er deres egne salgskanal, hvor de sælger direkte til forbrugerne, eksempelvis ved at lancere en webshop, som de selv drifter og udvikler på. Den forretningsmodel kaldes ”Direct-To-Consumer” (D2C).
Der er mange eksempler på producenter og brandejere, der supplerer den traditionelle afsætningsmodel med egen webshop. Eksempelvis lancerede den over 100 år gamle virksomhed Odense Marcipan en webshop i 2018 med både salg til deres forhandlere, men også med salg direkte til forbrugerne.
Læs også: Bæredygtig hjemmelevering kræver innovationer
I 2020 lancerede Danish Crown webshoppen ”Dyrbar”, der fungerer som en kanal, hvor nye udskæringer testes af, før de sættes i storproduktion.
I juni afholder DI en konference, der sætter fokus på netop denne forretningsmodel: Den digitale kunderejse - fra strategi til online salg og vækst (danskindustri.dk)
Hvor de gamle virksomheder er født ind i en afsætningsmodel, der er forhandlerdrevet, og som nu omstiller sig til også at sælge ”direct-to-consumers”, ser det anderledes ud for en ny virksomhed.
De fleste nye virksomheder kommer til verden med en digital forretningsmodel, før de får forhandlere. Et eksempel er Copenhagen Cartel, der sælger badetøj.
Både forhandlere og producenten har en fordel
Fordelen for de nye virksomheder med egne online salgskanaler er, at de hurtigere kommer i markedet med deres produkter og får derfor hurtigere feedback fra forbrugerne. Den feedback kan omsættes til videreudvikling og forbedring af produktet.
Læs også: Danske virksomheder scorer topplacering i e-handel – igen
Fordelen for forhandlerne er, at når de sætter nye produkter på hylden, så er det produkter, der allerede har vist en efterspørgsel på producentens egne salgskanaler, og forhandleren løber derfor en mindre risiko.
Hvordan fordeler salget sig?
Ifølge en analyse fra DI Handel, hvor der er spurgt indtil, hvordan salget fordeler sig hos virksomheder, der sælger online, har knap 200 produktionsvirksomheder tilkendegivet, at 22 procent af deres omsætning kommer fra salg direkte til forbrugerne.
I samme analyse, ses også at grossister øger investeringen i online salg. For eksempel er der vækst indenfor byggematerialer, der i stigende grad sælger til ‘gør-det-selv’-forbrugerne og ikke kun til professionelle håndværkere og byggefirmaer.
- KCP

Videnskaben taler sit klare sprog om klimaet
FN’s klimapanel (IPCC) har sat sidste punktum i sjette hovedrapport. Rapporten vil stå som en videnskabelig hjørnesten mange år frem og danne grundlag for fremtidens klimapolitik.
Strategi & ledelse

Vil være pioner i vedvarende energi på faciliteter
Logicenters vil installere solceller på tværs af 800.000 m2 tagareal på selskabets logistikcentre. Det svarer til 133 fodboldbaner og er mere end en fordobling. Det er samtidig en indikation på, hvor høj prioriteret bæredygtighed har for erhvervslivet.
Lager & distribution

Billund Lufthavn tænker stort
Den 20. marts blev Maersk Air Cargos første fragtfly sendt på vingerne fra Billund Lufthavn til Kina. Det skete efter en reception med skåltaler, snoreklip og netværk blandt andet med besøg fra transportminister Thomas Danielsen og erhvervsminister Morten Bødskov.
Lager & distribution

5 dominerende automationstendenser lige nu
I marts måned var repræsentanter for den internationale robot-branche samlet i Odense til European Robotics Forum 2023. I den anledning gav Rasmus Smet Jensen, Vice President, Marketing & Strategy hos Mobile Industrial Robots (MiR), sit bud på de vigtigste tendenser inden for automation lige nu.
Lager & distribution

Dagrofas logistik skaber vækst i årsregnskabet
Dagrofas årsresultat for 2022 lander på 74 millioner kroner, hvilket er fødevarekoncernens bedste i 11 år og knap 30 procent bedre end sidste år. Det er i høj grad fødevarekoncernens foodservice- og logistikforretninger, som trækker det samlede årsresultat op, mens detail – i lighed med øvrige markedsdeltagere - har været udfordret af svære markedsvilkår og høje energipriser.
Innovation

Danmarks naturressourcer for 2023 er opbrugt
Den 28. marts har Danmark opbrugt sine naturlige ressourcer for 2023 som et af de første lande i verden. Dagen er også kendt som ‘Overshoot Day’. Resten af året bruger vi flere ressourcer – for eksempel fisk og træ – end Jorden naturligt kan genskabe resten af året. Danmarks forbrug skal reduceres, mener WWF Verdensnaturfonden, som sammen med DBA sætter fokus på genbrug.