30.12.2021  |  Branchenyt

Prisstigninger tager ingen ende

Det seneste år er de danske producentpriser steget stødt. Siden sommeren har stigningen ligefrem slået rekord hver måned. Det gør den nu endnu engang for november måned.

Det samlede producentprisindeks for varer er i november 2021 steget med 29,1 procent i forhold til samme måned sidste år. Stigningen i producentprisindekset er 6,7 procentpoint større end i sidste måned, hvor indekset steg med 22,4 procent.

Importprisindeks for varer er i samme periode steget med 14,3 procent. Stigningen er 0,8 procentpoint større end sidste måned, hvor indekset steg med 13,5 procent.

Læs også: For tredje måned i streg slår prisstigninger rekord

Prisniveauet indenfor energiforsyning har de sidste måneder været kraftigt stigende på årsbasis. Årsstigningerne har været over 100 procent i de sidste syv måneder for det samlede producentprisindeks og over 200 procent de sidste otte måneder for importprisindekset.

Denne måneds årsstigninger i energiforsyning for det samlede producentprisindeks og importprisindeks har tilsvarende høje niveauer på henholdsvis 283,6 og 490,7 procent.

Producentpriserne stiger også i Europa

Siden februar 2021 viser det samlede producentprisindeks for varer for de 27 medlemslande i EU samme udvikling som i Danmark. Årsstigningerne har været på over 10 procent for både EU og Danmark siden juli. Tocifrede stigninger er ekstraordinære i EU og er ikke forekommet før juli 2021. Tal for november er ikke offentliggjort på europæisk niveau endnu, men årsstigningen i oktober 2021 på 17,1 procent er den største stigning for den tidsperiode, som indekset er produceret i. Samtidig er den er mere end dobbelt så stor, som den største stigning før COVID-19, som var i juli 2008 på 7,1 procent.

Årsudviklingen i energiforsyning for EU-27 er ligeledes steget markant med mere end 20 procent for alle måneder siden maj. Stigninger over 20 procent i energiforsyning er også ekstraordinære i EU, og er kun sket en enkelt gang før maj 2021, som var i september 2008 med en stigning på 20,3 procent.

Stigningen i sidste opgjorte periode, oktober 2021 på 64,2 procent er den største stigning i energiforsyning i indeksets historie, og var mere end tre gange så stor, som den største stigning før COVID-19.

- KCP

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere