29.11.2021  |  Produktion

For tredje måned i streg slår prisstigninger rekord

Prisstigninger i industrien stiger støt, som det har gjort hele året, viser data fra Danmarks Statistik. Lignende tal for danske producenter er ikke set siden 2008, mens importpriserne slår rekord endnu en gang.

Det samlede indeks for danske producenter af varers priser er i oktober 2021 steget med 22,4 procent i forhold til samme måned sidste år. Det viser nye tal fra Danmarks Statistisk.

Selvom prisen var bemærkelsesværdigt lave på grund af coronapandemien sidste år, er udviklingen stadig voldsom. Indekset har ikke ligget så højt siden juli 2008.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Importprisindeks for varer er i samme periode steget med 13,5 procent, hvilket er den største stigning i indeksets historie. Udviklingen fra september til september slog også rekord, men det er nu blevet slået blot en måned senere.

Årsudvikling på 22,4 procent i det samlede producentprisindeks er hovedsaligt drevet af en stigning i energiforsyning på 238,3 procent, men udviklingen indenfor industrien på 5,6 procent er også afgørende.

Det samme gør sig gældende for importindekset, hvor industrien oplever en stigning på 10,3 procent. Udviklingen inden for industri er blandt andet drevet af metalindustri og kemivareindustri. Industri udgør 96,4 procent af importprisindekset og er derfor udslagsgivende for udviklingen i det samlede importprisindeks for varer.

Producentpriserne stiger også i Europa

Siden februar 2021 viser det samlede producentprisindeks for varer for de 27 medlemslande i EU samme udvikling som i Danmark. Årsstigningerne har været på over 10 procent for både EU og Danmark siden juli.

Tocifrede stigninger er ekstraordinære i EU og er ikke forekommet før juli 2021. Tal for oktober er ikke offentliggjort på europæisk niveau endnu, men årsstigningen i september 2021 på 13,2 procent er den største stigning for den tidsperiode, indekset er produceret. Det er 4,9 procentpoint større end den største stigning før COVID-19, som var i juli 2008. 

- KCP

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere