25.08.2022  |  Produktion

Priserne i produktionen stiger stadig, men taber fart

På årsbasis stiger priserne stadig i den danske industri. Men prisindeksene slår ikke længere nye højdespringer rekorder. Udviklingen ser langsomt ud til at falde mere til ro.

Sammenligner man med samme måned sidste år, så ligger den danske produktions priser 35 procent højere i juli i år. Det fortæller seneste tal fra Danmarks Statistik

Prisstigningerne fortsætter altså, men den er dog 0,2 procentpoint mindre end i sidste måned, hvor indekset steg med 35,2 procent. Det er tredje måned i træk hvor årsstigningen er lavere end forrige måned.

Endnu engang er det priser indenfor energiforsyningen, der driver udviklingen, såvel som prisstigninger i fødevare-, maskin- samt jern- og metalvareindustrien.

Siden februar 2021 viser det samlede producentprisindeks for varer for de 27 medlemslande i EU samme udviklingstendens som i Danmark. Årsstigningerne har været over 10 procent for både EU og Danmark siden juli 2021, hvilket ikke er set før for EU.

Læs også: Europæiske vejfragtpriser slår nye rekorder

Tal for juli 2022 er endnu ikke offentliggjort på europæisk niveau, men årsstigningen i juni på 28,8 procent var den næststørste stigning for den tidsperiode, som indekset er produceret i, kun overgået af stigningen i april på 28,9 procent. Indekset for EU er beregnet for perioden januar 2000 til maj 2022.

Mens stigningen i producentpriser aftager, gør importpriserne det også. Sammenlignet med juli 2021 er importpriser i juli 2022 19,9 procent højere. Men den udvikling er på 3,5 procentpoint lavere end bare måneden før, juni, hvor importprisindekset på årsbasis steg med 23,4 procent.

- KCP

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere