25.08.2022 | Produktion
Priserne i produktionen stiger stadig, men taber fart
På årsbasis stiger priserne stadig i den danske industri. Men prisindeksene slår ikke længere nye højdespringer rekorder. Udviklingen ser langsomt ud til at falde mere til ro.
Prisstigninger i fødevare-, maskin- samt jern- og metalvareindustrien driver industriens priser op. Foto: 123RF
Sammenligner man med samme måned sidste år, så ligger den danske produktions priser 35 procent højere i juli i år. Det fortæller seneste tal fra Danmarks Statistik.
Prisstigningerne fortsætter altså, men den er dog 0,2 procentpoint mindre end i sidste måned, hvor indekset steg med 35,2 procent. Det er tredje måned i træk hvor årsstigningen er lavere end forrige måned.
Endnu engang er det priser indenfor energiforsyningen, der driver udviklingen, såvel som prisstigninger i fødevare-, maskin- samt jern- og metalvareindustrien.
Siden februar 2021 viser det samlede producentprisindeks for varer for de 27 medlemslande i EU samme udviklingstendens som i Danmark. Årsstigningerne har været over 10 procent for både EU og Danmark siden juli 2021, hvilket ikke er set før for EU.
Læs også: Europæiske vejfragtpriser slår nye rekorder
Tal for juli 2022 er endnu ikke offentliggjort på europæisk niveau, men årsstigningen i juni på 28,8 procent var den næststørste stigning for den tidsperiode, som indekset er produceret i, kun overgået af stigningen i april på 28,9 procent. Indekset for EU er beregnet for perioden januar 2000 til maj 2022.
Mens stigningen i producentpriser aftager, gør importpriserne det også. Sammenlignet med juli 2021 er importpriser i juli 2022 19,9 procent højere. Men den udvikling er på 3,5 procentpoint lavere end bare måneden før, juni, hvor importprisindekset på årsbasis steg med 23,4 procent.
- KCP
Branchenyt

Færre vil deltage i voksen- og efteruddannelse
I 2010 deltog cirka 26 procent af de faglærte og 25 procent af de ufaglærte i offentlige videre- og efteruddannelseskurser (VEU). I 2021 var det kun henholdsvis 12 procent og 14 procent. Deltagelsen falder også, når man medtæller efteruddannelse i privat regi.
Innovation

Verdens første el-betonlastbil fylder 1 år
Unicon A/S har i over 1 år haft en Volvo FE Electric betonbil i drift i København og omegn og flere elektriske betonbiler bliver leveret i 2023. Unicon ønsker at bidrage til den grønne omstilling og arbejder målrettet på at hele flåden af betonbiler skal være emissionsfri i 2035. Det var derfor et naturligt valg at lave verdens første serieproducerede elektrisk betonbil i samarbejde med Volvo.
IT

Små virksomheder har mindre fokus på it-sikkerhed
Dokumentation og dermed delbar viden om it-sikkerhedstiltag og -regler er et væsentligt element i virksomhedernes arbejde med digital sikkerhed. Over halvdelen af Danmarks godt 14.000 mikrovirksomheder (5-9 ansatte) havde i 2022 ingen dokumentation om forholdsregler, aktiviteter og procedurer vedrørende it-sikkerhed. Det viser tal fra Danmarks Statistik.
Branchenyt

Ny standard gør op med brug-og-smid-væk-kulturen
Danmark står i spidsen for udviklingen af en ny europæisk standard, der skal give virksomhederne konkrete værktøjer til at tænke genbrug, genanvendelse og reparerbarhed ind i designfasen af nye produkter. Forbrugerrådet glæder sig over den nye standard, som kan være med til at gøre op med brug-og-smid-væk-kulturen.
Strategi & ledelse

Mangel på forsyningskædedata hæmmer klimaarbejdet
Overblikket over virksomheders samlede klimaaftryk halter på grund af upræcise data. Særligt opgørelsen af emissioner fra indkøb af varer, serviceydelser og fra solgte produkter lider under mangel på valide data fra blandt andet forsyningskæden.
Branchenyt

Svenske Nynas digitaliserer forsyningskæden
Det svenske specialolieselskab Nynas indgår samarbejde med it-selskabet Tech Mahindra. Partnerskabet skal transformere Nynas’ eksisterende forretning og udvide deres IT-landskab med agile, skalerbare og intelligente systemer.