Europæiske vejfragtpriser slår nye rekorder

Inflation, svækket efterspørgsel, social ustabilitet og krigen i Ukraine fører til turbulent udvikling i vejfragtpriserne, afslører undersøgelse. Kontraktpriser stiger ifølge opgørelse cirka 10 procent, og spotpriser stiger cirka 15 procent fra år til år.

"Svagheden i den europæiske efterspørgsel bør bremse det opadgående pres på vejfragtraterne. På den anden side står vognmændene stadig over for betydelige omkostningsstigninger (brændstof, arbejdskraft osv.), så priserne vil sandsynligvis forblive på høje niveauer i de kommende måneder", fortæller Thomas Larrieu. Arkivfoto...

18.08.2022

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Det har aldrig været dyrere at få fragtet gods med lastbil i Europa end, det er lige nu. Det europæiske vejfragtindeks for kontrakter når et rekordhøjt niveau på 121 point i 2. kvartal 2022, en stigning på 6,1 point fra kvartal til kvartal og 13,1 procentpoint fra år til år.

Det europæiske spotindeks for vejfragtrater nåede også et rekordhøjt niveau på 134 point, en stigning på 11,8 point fra 1. kvartal 2022 og 20,1 point fra 2. kvartal 2021.
Det er konklusionen på opgørelsen ”European Road Freight Rates Benchmark”, der bliver produceret af Transport Intelligence, Upply og IRU.

Inflation og dieselpriser

• Inflationen stiger i alle europæiske lande og nåede et rekordhøjt niveau på 8,6 procent i eurozonen i juni.
• Dieselpriserne har varieret fra land til land siden priserne er forblevet høje i juli og er nu 69 procent over januar-niveauet.
• Hent den fulde rapport.

For første gang siden den første udgivelse af rapporten er Ti, Upply og IRU i stand til at tilbyde en differentieret analyse af spot- og kontraktpriser i denne udgave, der dækker Q2 2022. Rapporten fremhæver en række drivkræfter for og delkonklusioner på prisudviklingen:

Syv observationer over udviklingen

  1. Krig i Ukraine: Efter invasionen af Ukraine i marts steg EU-27-dieselprisen før skat med 69 procent fra niveauet i januar.
  2. Svækkelse af efterspørgslen: Flere indikatorer peger på en aftagende efterspørgsel efter europæisk vejfragt med faldende aktivitet i alle større økonomier og inflationsrater, der tynger forbrugernes og erhvervslivets tillid.
  3. Stigende inflation: Inflationen stiger i alle europæiske lande og nåede rekordhøje 8,6 procent i eurozonen i juni. Ifølge de seneste data oplever Spanien den højeste stigning med en prisstigning på +10,2 procent højere end de andre store europæiske økonomier i Tyskland (7,9 procent), Frankrig (5,8 procent), Italien (8 procent) og Storbritannien (9,1 procent).
  4. Chaufførmangel: Manglen påvirker hele det europæiske kontinent. Tyskland er i en særlig kritisk situation med en anslået mangel på 50.000 til 80.000 lastbilchauffører. Migrerende arbejdstagere tegner sig for 24 procent af den tyske chaufførarbejdsstyrke, og tabet af ukrainske borgere, der vender tilbage for at forsvare deres land, har yderligere begrænset udbuddet af chauffører i Tyskland.
  5. Frankrig/Spanien: Denne korridor har oplevet meget markante stigninger i spotraterne. Især nåede stigningen op på 21,2 procent kvartal-til-kvartal i retningen Paris-Madrid. Dette er næsten det dobbelte af den gennemsnitlige stigning i europæiske spotrater og er også den næsthøjeste stigning af alle europæiske spotrater.
  6. Tyskland/Polen: Alle priser, med undtagelse af spotkurser fra Duisburg til Warszawa, har nået nye historiske højder på denne rute efter at have fulgt en opadgående tendens siden pandemiens begyndelse. I modsætning til forholdet observeret på de fleste europæiske ruter steg spotraterne på denne rute langsommere end kontraktpriserne. Efterspørgslen er især blevet påvirket af svækkelsen af industrien i Tyskland og Polen. Ustabiliteten skabt af konflikten i Ukraine er særlig mærkbar i denne del af Europa og påvirker også udviklingen af industrielle udsigter.
  7. Frankrig/Storbritannien: Efter Brexit er transportoperationer mellem Frankrig og Storbritannien blevet dyrere og længere. Forskere ved London School of Economics (LSE) har fundet ud af, at mens eksporten stort set er kommet sig, er den britiske import fra EU faldet med 25 procent sammenlignet med andre destinationer. Derudover faldt varesortimentet med 30 procent. Varer med lav værdi var mest påvirket af stigningen i administrative omkostninger.

Lav efterspørgsel, høje omkostninger og chaufførmangel
Thomas Larrieu, administrerende direktør hos Upply, kommenterer: "Svagheden i den europæiske efterspørgsel bør bremse det opadgående pres på vejfragtraterne. På den anden side står vognmændene stadig over for betydelige omkostningsstigninger (brændstof, arbejdskraft osv.), så priserne vil sandsynligvis forblive på høje niveauer i de kommende måneder".

Læs også: Movianto firedobler temperaturstyret lagerkapacitet

Nathaniel Donaldson, økonomisk analytiker hos Ti, udtaler: "Effekten af stigende omkostninger i 2022 er nu meget tydelig, hvor vejfragtraterne på tværs af det europæiske kontinent når nye rekordhøje niveauer. De første stigninger i brændstofpriserne efter invasionen af Ukraine har holdt og skabt et meget dyrere miljø for europæiske vejtransportører, mens konflikter og en forværret chaufførmangel holder kapaciteten tæt. En række indikatorer peger i retning af en drastisk opbremsning i forbrug og produktion, som vil lette yderligere stigninger, mens høje omkostninger holder satserne højt".

Endelig tilføjer Vincent Erard, IRU Director of Corporate Services: "Chaufførmanglen er en af de største udfordringer for lastbilindustrien i øjeblikket, og dens virkninger vil sandsynligvis stige i den nærmeste fremtid og fortsætte med at påvirke fragten”.

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

21.02.2025Descartes

Sponseret

Flere fordele for Helsingborgs Hamns kunder

21.02.2025SCM.dk

60 procent lejeprisstigning på industri- og logistikejendomme de sidste 5 år

19.02.2025PALOMAT

Sponseret

Ornestation Mors fandt nøglen til effektivitet og ergonomi på lageret med PALOMAT®

18.02.2025SCM.dk

Tøjproducent udvider robotlager for tredje gang på tre år

18.02.2025Apport Systems A/S

Sponseret

AMKA vælger Apport Enterprise til at optimere deres logistik

18.02.2025Consafe Logistics

Sponseret

POSTI INDGÅR PARTNERSKAB MED CONSAFE LOGISTICS FOR AT MODERNISERE LAGERDRIFT

18.02.2025Consafe Logistics

Sponseret

Få Nøgleindsigter til et Smartere Lager

14.02.2025SCM.dk

Frode Laursen bygger nyt bæredygtigt logistikcenter i Sydsverige

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar om CBAM

Gratis webinar om CBAM, hvor du får et generelt indblik i CBAM-reglerne, praktiske erfaringer og kommende krav.

Dato

27.02.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - hybrid

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

28.02.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 9001 diplomkursus i kvalitetsledelse - 2 dage

På dette to-dages ISO 9001 kursus præsenteres du for indholdet i ISO 9001 standarden. Samtidig lærer du, hvordan de enkelte krav til kvalitetsledelse bør efterleves i praksis. Kurset i ISO 9001 tager dig igennem de forskellige faser ved implementering af et ledelsessystem for kvalitet.

Dato

04.03.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 2 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Bredana Axcite A/S
Webinar
Præcise Forecast med ny Microsoft løsning

Den nye app byder på best-in-class Forecasting algoritmer og modeller, enestående brugeroplevelse, intelligente rapporter og analyser

Dato

04.03.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

In an era of increasing cyber threats, regulatory frameworks like the NIS2 Directive and the Cyber Resilience Act (CRA) are shaping the future of cybersecurity across Europe. While NIS2 enforces stricter cybersecurity obligations for suppliers and organizations, CRA complements it by embedding security into digital products from the ground up.

Dato

06.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online på MS Teams

Descartes
Webinar
Deloitte x Descartes: Webinarium om Frihandel, CBAM och hållbarhet

Ett unikt samarbete mellan Deloitte och Descartes, där ledande specialister inom global handel och hållbarhet delar sina insikter och praktisk information.

Dato

13.03.2025

Tid

10:30

Sted

Online