09.03.2018  |  SCM 4.0

PostNord forudser forsinkelser med AI

Ved hjælp af machine learning og kunstig intelligens arbejder PostNord på at kunne forudse forsinkelser i sine leveringer. Som selskab vil man til at fokusere på information og derigennem høste fordelene ved digitalisering.

En af PostNords nye ’medarbejdere’ skiller sig lidt ud fra mængden. Egil, som han (eller rettere den) hedder, er nemlig ikke af kød og blod, men derimod printplader og processorer, og i stedet for at sortere breve eller bringe pakker ud, skal Egil knuse data i stor stil.

Læs også: Disruption vedkommer alle - også dig

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

I et blogindlæg på DigitalDirections, der er en del af Tata Group, forklarer CIO for PostNord Björn Ekstedt, hvordan selskabet i stigende grad vil inddrage moderne teknologi for at ”etablere nye indkomststrømme og indfri kravene fra højt digitaliserede kunder”, som han skriver.

Her er netop data en hjørnesten, for som Björn Ekstedt påpeger, så har PostNord som distributionsvirksomhed direkte adgang til store mængder af information; sensorer i bilerne er med til at spore leverancer, og via Internet of Things kan man udføre forebyggende vedligehold i sine faciliteter.

Og så er der den kunstige intelligens, som er det centrale værktøj for Egil. Via machine learning skanner Egil alle transaktionsdata i real time. På den baggrund leder ’han’ efter mønstre, der kan indikere, at en forsinkelse er undervejs, og på den måde kan PostNord gribe ind, inden kunden bliver berørt.

Mange muligheder i ML
Indtil videre er AI-løsningen på fosterstadiet, og kan forudse omkring 25 procent af alle forsinkelser, men det vil blive bedre, forsikrer Björn Ekstedt, efterhånden som Egil fortsætter med at lære og udvikle sig.

Fremadrettet peger Björn Ekstedt på, at der er flere forskellige måder, hvorpå machine learning kan give fordele for PostNords forretning. Udover at forudse forsinkelser kan virksomheden også afgøre sandsynligheden for at en vare kommer retur, hvornår en kunde vil foretage sit næste køb, og risikoen for svindel.

På den måde skal teknologien hjælpe PostNord med at håndtere den krympende brevomdelingsforretning ved at understøtte selskabets omstilling fra ”produktions-fokuseret organisation til én, der er informations-centreret”, som informationschefen formulerer det.

Læs også: Robotter i logistikken - løsning, udfordring eller trussel?

”Det er nemt for veletablerede industrier at se digitaliseringen som en trussel. I PostNord har vi valgt den modsatte tilgang, og vi er allerede begyndt på at høste gevinsterne”, slutter Björn Ekstedt.

-AK

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere