5 hurtige: Optimering af daglige rutiner er nøglen til en effektiv forsyningskæde
Effektiv logistik og produktion kræver, at man arbejder med at optimere de værdikædeprocesser, der omfatter virksomhedens daglige håndteringer, siger Jan Damkjær, ledelseskonsulent i it-servicevirksomheden EG A/S.
Hvad er det vigtigste, når man vil arbejde for en mere effektiv logistikfunktion og produktion i en virksomhed?
Centralt for effektiv logistik og produktion er, at den understøtter virksomhedens konkurrencemæssige position i markedet. Er virksomheden for eksempel på et omskifteligt marked, kræves opbygning af en fleksibel forsyningskæde, der med begrænset indsats kan tilpasse logistikflow, processer og it-systemer til markedet.
Optimering sker igennem arbejdet med værdikædeprocesserne, som omfatter virksomhedens daglige håndteringer. At have sit fokus her giver succesen.
Samtidigt skal der arbejdes med logistik- og produktionsmodeller, der understøtter processerne og sammen med forbedret it skaber grundlag for en effektiv forsyningskæde.
Hvad er fordelen ved at optimere sin produktion og logistik med Microsoft Dynamics AX?
AX indeholder et af de bedste logistik- og produktionssystemer, der er i markedet. AX omfatter et MRP-modul, der muliggør avanceret materialestyring sammen med håndtering af ændringer i ordremængder og vareflow.
AX's MRP-system er udbygget til at håndtere både en løs planlægning og en stram styring ned på minutter. Ydermere er der tilføjet avancerede styringsredskaber som for eksempel leanværktøjer.
AX er skalérbart og kan følge virksomhedens vækst. Ligeledes, når forsyningskæden skifter fra lokal produktion til outsourcing, stiller dette krav til ERP-systemet, hvor AX byder ind med et fleksibelt og internationalt system.
Hvordan sikrer man en reel Return on Investment (ROI), inden effektiviseringer bliver igangsat?
Grundlaget for en reel ROI sker i udarbejdelsen af en business-case (projektafklaring). Her sikres fokus på ROI og projektets forudsætninger. Gevinstanalysen i ROI'en baseres på fakta, og jo mere gennemarbejdet faktaanalysen er, jo højere validitet opnås i ROI'en.
Omkostningsdelen i ROI'en gøres også faktuel via leverandørtilbud eller interne beregninger eventuelt baseret på tidligere projekter.
En reel ROI-beregning omfatter også forudsætninger for gevinstrealisering blandt andet i form af ledelsesmæssige beslutninger samt krav til nye processer og it.
Hvordan synliggør man bedst ROI over for ledelsen og medarbejderne?
Udarbejdelse af business-casen sikrer ledelsens involvering og konsensus om gevinstpotentialet. Synliggørelse af ROI'en sker i en afsluttende ledelsesworkshop, hvor business-casen godkendes. Er der ikke konsensus, bør projektet ikke igangsættes.
Medarbejderne informeres via kick-off's og præsentation af business-casen. Synlige ROI-beregninger sikrer her opbakning til projektet.
Hvordan følger man op på ROI under hele projektforløbet og sikrer, at fordelene ved effektiviseringer bliver høstet?
Gevinsten i et projekt realiseres først en tid efter idriftsætning. Potentialet fra business-casen gøres derfor operationelt, så man kan følge op undervejs og efter idriftsætning.
Succes i projektet opnås ved synlig opfølgning på målepunkter og ved afvigelser igangsættes korrigerende handlinger. Synlig opfølgning kan for eksempel ske via tavlemøder eller projektmøder.