Nyt projekt har fokus på at genanvende tæppefliser

Om blot to år skal størstedelen af materialerne fra tæppefliser kunne adskilles i rene fraktioner og indgå i nye tæpper. Den kommercielle cirkulære løsning bliver den første af sin art på markedet.

Projektet har fokus på at kunne adskille og genanvende materialerne, og sigter efter at opnå en høj genanvendelsesgrad af post-consumer tæpper. Foto: Teknologisk Institut

27.03.2024

SCM.dk

”Tekstilvirksomhederne står med mange af de samme udfordringer i den grønne omstilling. De skal gå fra en lineær produktionsform, hvor varerne bliver produceret, brugt og siden kasseret, til en cirkulær, hvor brugte tekstiler kan blive til nye tekstilprodukter. Det kræver nye samarbejdsformer, og derfor har vi her samlet aktører, der kan blive starten på en ny cirkulær forsyningskæde for tæppefliser”, fortæller projektleder Aisha Rafique fra Teknologisk Institut.

Teknologisk Institut leder udviklingsprojektet ”Cirkulære Tæppefliser”, der sammen med Ege Carpets, produktionsvirksomheden Fibertex Nonwovens og Shark Solutions, der producerer genanvendt lim, vil gøre det muligt at producere tæppefliser af genanvendt tæppemateriale. Derudover er også sorterings- og affaldshåndteringsvirksomheden Marius Pedersen tilknyttet samarbejdet, der er støttet af Miljøstyrelsen.

Tæppefliser er populære i virksomheder, for eksempel i servicesektoren, fordi de er nemmere at håndtere end væg-til-væg-tæpper. Tæpperne består af et lag nylon (polyamid) og et lag polyesterfilt, der er limet sammen med genanvendt PolyVinyl Butyral (PVB) fra lamineret glas i ituslåede bilruder og bygningsglas. Tæpperne er dog designet til lang holdbarhed og høj slidstyrke, hvilket traditionelt har gjort dem svære at skille ad igen og genbruge eller genanvende.

Projektet har derfor fokus på at kunne adskille og genanvende materialerne, og sigter efter at opnå en høj genanvendelsesgrad af post-consumer tæpper. Også nålefilten på bagsiden af tæpperne skal kunne genanvendes i nye fliser. Målet for konsortiet er derved at sætte nye standarder for cirkulær tekstilproduktion.

Ege Carpets har allerede demonstreret i deres laboratorie, at det er teknisk muligt at adskille lagene. Næste skridt bliver derfor at forbedre teknologien og vise, at den også er økonomisk og miljømæssigt bæredygtig i stor skala.

”Vi introducerer en takeback-ordning, hvor kunderne kan levere deres brugte tæpper tilbage til os. Kombineret med en vellykket teknik til at adskille materialerne er vi derfor godt på vej til at kunne etablere en ny cirkulær forsyningskæde i samarbejde med vores projektpartnere. Det er et stort gennembrud, som vi er meget stolte af”, fortæller produktudviklingsingeniør Sanne Vehl Rytter fra Ege Carpets.

Også PVB-limen i tæpperne skal der findes en genanvendelsesløsning for, hvilket glæder Shark Solutions som er specialiseret i upcycling af PVB til forskellige formål.

”Man glemmer ofte, at utrolig mange produkter, som vi alle bruger i det daglige, består af materialer, der er holdt sammen med lim. Derfor er der et kæmpe potentiale, både for miljøet og limindustrien, i at kunne genanvende limprodukter. Af den grund ser vi meget frem til at gå forrest med en løsning, hvor vores PVB-lim, som allerede har haft et produktliv i lamineret glas, kan få endnu et nyt liv i nye tekstilprodukter”, siger administrerende direktør, Jens Holmegaard fra Shark Solutions.

Læs også: Nyt center skal hjælpe med at afprøve og udvikle bioteknologi

Projektet Cirkulære Tæppefliser slutter i 2026, hvor en færdig løsning skal demonstreres i stor skala. Målet at udrulle de cirkulære tæppefliser kommercielt senest ved projektets afslutning.

Projektet, der er støttet af MUDP under Miljøministeriet, er et samarbejde mellem Ege Carpets, Marius Pedersen, Fibertex Nonwovens, Shark Solutions og Teknologisk Institut.

Kilde: Teknologisk Institut

/ PiB

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

18.12.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Flyt flere dollies på én gang med Adapter Pallet og Agilox ONE

13.12.2024SCM.dk

3D og AI skal opgradere danske slagterier

10.12.2024SCM.dk

Investorer booster startup, der lover chokoladelignende alternativ

05.12.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Effektiv belysning, der skaber tryghed i produktion og lager

04.12.2024Zetes

Sponseret

SBM makes progress in traceability and tackles serialisation with Zetes

03.12.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Intelligent automatisering, der prioriterer sikkerhed

21.11.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Test af Agilox ONE-versioner hos Lindab

19.11.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Automatisering som nøglen til moderne affaldshåndtering

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Jorden under pres: “De Planetære Grænser”

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Jagten på at skabe en bedre fremtid

Sådan lyder én af mange spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
BV Talks - Om Bæredygtighed

BV Talks er en helt ny webinarrække, hvor du kan høre engagerede fagpersoner med noget på hjerte fortælle om deres passion og dele ud af erfaringer, visioner og måske endda praktiske løsninger.

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Mere sikkerhed - mindre aftryk

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup