Nyt projekt har fokus på at genanvende tæppefliser

Om blot to år skal størstedelen af materialerne fra tæppefliser kunne adskilles i rene fraktioner og indgå i nye tæpper. Den kommercielle cirkulære løsning bliver den første af sin art på markedet.

Projektet har fokus på at kunne adskille og genanvende materialerne, og sigter efter at opnå en høj genanvendelsesgrad af post-consumer tæpper. Foto: Teknologisk Institut

27.03.2024

SCM.dk

”Tekstilvirksomhederne står med mange af de samme udfordringer i den grønne omstilling. De skal gå fra en lineær produktionsform, hvor varerne bliver produceret, brugt og siden kasseret, til en cirkulær, hvor brugte tekstiler kan blive til nye tekstilprodukter. Det kræver nye samarbejdsformer, og derfor har vi her samlet aktører, der kan blive starten på en ny cirkulær forsyningskæde for tæppefliser”, fortæller projektleder Aisha Rafique fra Teknologisk Institut.

Teknologisk Institut leder udviklingsprojektet ”Cirkulære Tæppefliser”, der sammen med Ege Carpets, produktionsvirksomheden Fibertex Nonwovens og Shark Solutions, der producerer genanvendt lim, vil gøre det muligt at producere tæppefliser af genanvendt tæppemateriale. Derudover er også sorterings- og affaldshåndteringsvirksomheden Marius Pedersen tilknyttet samarbejdet, der er støttet af Miljøstyrelsen.

Tæppefliser er populære i virksomheder, for eksempel i servicesektoren, fordi de er nemmere at håndtere end væg-til-væg-tæpper. Tæpperne består af et lag nylon (polyamid) og et lag polyesterfilt, der er limet sammen med genanvendt PolyVinyl Butyral (PVB) fra lamineret glas i ituslåede bilruder og bygningsglas. Tæpperne er dog designet til lang holdbarhed og høj slidstyrke, hvilket traditionelt har gjort dem svære at skille ad igen og genbruge eller genanvende.

Projektet har derfor fokus på at kunne adskille og genanvende materialerne, og sigter efter at opnå en høj genanvendelsesgrad af post-consumer tæpper. Også nålefilten på bagsiden af tæpperne skal kunne genanvendes i nye fliser. Målet for konsortiet er derved at sætte nye standarder for cirkulær tekstilproduktion.

Ege Carpets har allerede demonstreret i deres laboratorie, at det er teknisk muligt at adskille lagene. Næste skridt bliver derfor at forbedre teknologien og vise, at den også er økonomisk og miljømæssigt bæredygtig i stor skala.

”Vi introducerer en takeback-ordning, hvor kunderne kan levere deres brugte tæpper tilbage til os. Kombineret med en vellykket teknik til at adskille materialerne er vi derfor godt på vej til at kunne etablere en ny cirkulær forsyningskæde i samarbejde med vores projektpartnere. Det er et stort gennembrud, som vi er meget stolte af”, fortæller produktudviklingsingeniør Sanne Vehl Rytter fra Ege Carpets.

Også PVB-limen i tæpperne skal der findes en genanvendelsesløsning for, hvilket glæder Shark Solutions som er specialiseret i upcycling af PVB til forskellige formål.

”Man glemmer ofte, at utrolig mange produkter, som vi alle bruger i det daglige, består af materialer, der er holdt sammen med lim. Derfor er der et kæmpe potentiale, både for miljøet og limindustrien, i at kunne genanvende limprodukter. Af den grund ser vi meget frem til at gå forrest med en løsning, hvor vores PVB-lim, som allerede har haft et produktliv i lamineret glas, kan få endnu et nyt liv i nye tekstilprodukter”, siger administrerende direktør, Jens Holmegaard fra Shark Solutions.

Læs også: Nyt center skal hjælpe med at afprøve og udvikle bioteknologi

Projektet Cirkulære Tæppefliser slutter i 2026, hvor en færdig løsning skal demonstreres i stor skala. Målet at udrulle de cirkulære tæppefliser kommercielt senest ved projektets afslutning.

Projektet, der er støttet af MUDP under Miljøministeriet, er et samarbejde mellem Ege Carpets, Marius Pedersen, Fibertex Nonwovens, Shark Solutions og Teknologisk Institut.

Kilde: Teknologisk Institut

/ PiB

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Kan ældre ERP hæmme vækst?

PlanEven

Sponseret

Optimering af indkøbsprocesser med ordreportal

Relateret indhold

30.10.2024SCM.dk

Et nyt samarbejde løser et logistisk mareridt for transportvirksomhed

30.10.2024SCM.dk

Produktionsvirksomheder kan se frem til bedre vilkår med mindre bureaukrati

16.10.2024SCM.dk

Nyt EU-projektet skal fremme remanufacturing

14.10.2024Kardex Danmark

Sponseret

Danfoss øger effektiviteten med Kardex automatisering og robotteknologi

14.10.2024Industriens Fond

Sponseret

“Vi købte den første robot, før vi havde et job til den”

10.10.2024SCM.dk

Investeringsprogram reducerer leveringstider for europæisk-byggede maskiner

09.10.2024SCANLOX ApS

Sponseret

SCANLOX vinder "Årets Projekt"

08.10.2024SCM.dk

FoodTech’s styrke er de personlige møder

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Roima Intelligence
Seminar
LOGIA WMS Roadshow - opnå bedre resultater på dit lager

Deltag og få indblik i, hvad dit lager kan opnå med WMS. Eksperter og WMS-brugere vil give dig konkrete råd til, hvordan du kommer i gang med lageroptimering ✅

Dato

31.10.2024

Tid

12:30

Sted

Scandic Aarhus Vest Rytoften 3, 8210, Aarhus V

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværksforsvar og angrebshåndtering

Vil du lære det nyeste inden for trusler, sårbarhed og malware – og samtidig blive skarp på kryptografiske løsninger?

Dato

31.10.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet

På kurset Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet, som også er et diplommodul, lærer du om planlægning, opbygning og drift af jernbaner. Kurset omfatter blandt andet simulering, procesanalyse og driftsanalyse angående både passager- og godstrafik.

Dato

01.11.2024

Tid

08:30

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Digitale forretningsstrategier og -modeller

Vil du have bedre forståelse for digital transformation og digitale strategier? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at vurdere og definere digitale forretningsstrategier, der skaber værdi for din virksomhed.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
Nye krav til bek. 761/2024 om energisyn og klimasyn

Energistyrelsen udsendte den 1. juli 2024 den nye Bekendtgørelse 761/2024 om obligatoriske energiledelsessystemer og energi og klimasyn i visse virksomheder.

Dato

06.11.2024

Sted

Online