3D print baner vejen for vækst i plastvirksomhed
Med et udviklingsforløb hos Dansk AM Hub bag sig går Carmo styrket mod fremtiden. Implementering af Additive Manufacturing (AM) eller 3D print supplerer plastvirksomhedens grundydelser og åbner nye strategiske døre.
3D-print produktion i industriskala eller hurtige prototyper i de rigtige materialer kan skabe en lys fremtid for de virksomheder, som tør ruske op i deres fasttømrede arbejdsprocesser. Den sjællandske plastvirksomhed Carmo har gennem et udviklingsforløb med techfonden Dansk AM Hub oplevet, hvordan implementeringen af Additive Manufacturing kan ændre arbejdsprocesser markant.
”Forløbet hos Dansk AM Hub gav os en mulighed for at se på vores virksomhed med friske øjne, og processen fik os til tænke, hvordan teknologien kan supplere eller disrupte vores arbejdsprocesser. Med 3D-print har vi fået en strategisk muskel, der giver os en mere fleksibel produktion og har banet vejen for nye vækstområder. 3D-print er på den måde gået hen og blevet en del af virksomhedens DNA”, siger Claus Ishøy, CEO hos Carmo A/S.
En grundpille i Carmos produktion er Rapid Prototyping. Ved at bruge en kombination af 3D-print og sprøjtestøbning kan virksomheden udarbejde prototyper på en til to dage. Tidligere kunne det tage to til seks uger.
Succesen med den nye teknologi kommer ikke kun Carmo til gode. Fonden Dansk AM Hub er stiftet for at udbrede kendskabet til og brugen af additive manufacturing, og erfaringerne fra samarbejdet med Carmo står nu som skoleeksempel på en succesfuld implementering og udnyttelse af industriel 3D-print i produktionen.
”Projektet har været lærerigt i forhold til, hvordan man indtænker AM i en virksomhed både strategisk og operationelt. Teknologien kan ikke stå alene som et værktøj, der effektiviserer produktionen, men tænkes ind i en strategi for virksomhedens udvikling. Virksomhederne skal lære at tackle deres problemstillinger på helt nye måder”, siger Frank R. Lorentzen, direktør for Dansk AM Hub, som har dannet parløb med Carmo under hele processen.
Læs også: Salg af logistikrobotter foregår med rekordfart
I en tid med større fokus på ESG og grøn produktion er der god grund til at kigge på AM, der kan have stor indflydelse på virksomheders arbejde med den grønne omstilling. Hos Carmo, som er engageret i FN-initiativet Science Based Targets, har de en ambition om at sænke deres emissionsudledning i scope 1 og 2 med 50 procent inden 2030.
”AM er helt grundlæggende med til at effektivisere og reducere vores spildproduktion. Samtidigt kan vi med teknologien i højere grad estimere hvor meget CO2 vi udleder, og derfor kan vi også hurtigt udvikle alternative løsninger, der udleder betydeligt mindre. Vi har udviklet en CO2-beregner til netop dette formål”, siger Claus Ishøy.
I Dansk AM Hub ser de også en lys, grøn fremtid for danske produktionsvirksomheder, der omfavner Additive Manufacturing.
”Danmark er lige nu et foregangsland i Norden, når det kommer til at tænkte bæredygtighed i AM-integration. Den førerplads skal vi beholde. Vi håber, at Carmos succes kan være med til at motivere flere SMV’er og startups i Danmark til at eksperimentere med disse nye teknologier i fremtiden”, siger Frank R. Lorentzen.
Kilde: Carmo
/ PiB