Ny tvivl om klimakreditter i SBTi-analyse

Måske er kreditter slet ikke så effektive? Ny rapport kan nedbryde tilliden til CO2-kreditter yderligere.

Foto: 123rf.com

23.08.2024

SCM.dk

Diskussionen af virksomheders brug af klimakompensation som en del af værktøjskassen til CO2-reduktion er langt fra ovre. 

Som en del af arbejdet hen mod en revideret standard for godkendelse af net-zeromål i Science Based Target initiative (SBTi), har organisationen i slutning af juli måned i år udgivet fire delrapporter. En af dem konkluderer, at det ikke er sikkert, at køb af CO2-kreditter er en effektiv metode til at bekæmpe klimakrisen. 

I en af delrapporterne konstaterer de, at der generelt kan være risici, når virksomheder bruger kreditter til at kompensere med, og at det desuden utilsigtet kan bremse omstillingen mod nettonul og mindske finansiering til klimaprojekter. Som ellers er de gængse argumenter for brug af klimakompensationsværktøjer.

Kan skabe problemer for gode projekter

Børsen Bærdygtig har interviewet Simon Bager, teknisk direktør i Klimate, som arbejder med klimaprojekter, der fanger og lagrer CO2 fra atmosfæren, og har fået hans bud på konsekvenserne af SBTi’s foreløbige resultater. For brugen af kreditter er udbredt i dansk erhvervsliv. 

“Det kan være med til at mindske tilliden til instrumentet. På kort sigt tror jeg, at det her vil betyde, at det traditionelle karbonmarked får det endnu sværere. Og det er til dels måske også, fordi mange af projekterne er dårlige,” siger han.

Historier om dårlige kreditter florerer da også i medier i ind- og udland. Om salg af ikke-eksisterende projekter eller salg af samme projekt flere gange, udført af alt fra Shell til kriminelle bander i Brasilien.  

Simon Bager fortæller til Børsen Bæredygtig, at han frygter at også de ”gode” klimakreditter kommer til at lide under den nuværende mangel på afklaring på det frivillige CO2-marked.  F.eks. Klimates 32 aktive projekter flere steder i verden, som bl.a. indfanger CO2 fra biogasanlæg og biokul og lagrer det i marker.

- EHS

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024SCM.dk

Industrispecialist opkøber endnu en værktøjs-aktør

20.11.2024SCM.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

15.11.2024SCM.dk

Danmark og Holland indgår tæt samarbejde om VE og brintproduktion

14.11.2024SCM.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

11.11.2024SCM.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

11.11.2024SCM.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online