Ny rapport: CO2-reduktion i transporten er ikke så dyr endda

Det vil være langt billigere at nedbringe transportsektorens CO2 i 2030 end tidligere antaget, viser ny rapport

CO2-reduktionen i transportsektoren skal, ifølge en ny rapport, ske ved en gradvis introduktion af allerede kendte teknologier så som 2. generations-biobrændstof samt biogas- og hybrid-elbiler i bilflåden..

21.12.2015

SCM.dk

Hidtil har CO2-nedbringende tiltag på transportområdet haft ry for at være en omkostningsfuld affære. Men en ny rapport, bestilt af Energifonden og udarbejdet af konsulenthuset Ea Energianalyse, viser nu et andet billede.

Læs også: Norden: Mere fokus på CO2 fra transport

I rapporten ’Grøn roadmap 2030’ fremgår det, at der kan skæres godt en tredjedel af CO2-udledningen fra transportsektoren i 2030 i forhold til 2005 for en pris på omkring 1.000 kroner per ton CO2. Det skriver ingeniøren.dk.

Denne reduktion vil ske ved en gradvis introduktion af allerede kendte teknologier så som 2. generations-biobrændstof samt biogas- og hybrid-elbiler i bilflåden. I alt vil det, ifølge rapporten, koste 4,1 mia. kroner for hele perioden.

Til en sammenligning vil de CO2-reducerende tiltag i transporten ifølge det officielle klimakatalog koste mellem 1.499 kroner per ton CO2 for det billigste tiltag og 13.460 for det dyreste.

At der er så stor forskel på de to beregninger kommer også bag på formand for Energifonden og for styregruppen på projektet, Anne Grete Holmsgaard:

”Vi er selv blevet overraskede over, at det er så relativt billigt at nå en reduktion på 35 procent ved hjælp af eksisterende teknologier”, siger hun til ingeniøren.dk.

Stor prisforskel
En del af forklaringen på prisforskellen skal findes i de perioder, som de respektive beregninger tager udgangspunkt i. Mens virkemidlerne i det officielle klimakatalog kun er beregnet frem til 2020, ser rapporten ’Grøn roadmap 2030’ -som navnet antyder - længere frem. Det betyder blandt andet, at det i rapporten fremgår, at investeringerne i elbiler begynder at tjene sig selv hjem i slutningen af perioden frem mod 2030.

Læs også: Transportfremtiden ser lysegrøn ud 

Desuden medregnes de såkaldte forvridningstab, der kommer fra valg af virkemidler, ikke i ’Grøn roadmap’s beregninger. Forvridningstab skygger nemlig for de reelle omkostninger til blandt andet nye teknologier, mener partner i Ea Energianalyse, civilingeniør Hans Henrik Lindboe.

”Forvridningstab kan blafre op og ned, alt efter hvilket virkemiddel man vælger, og kan faktisk også blive negativt. Derfor er det vigtigt at adskille diskussionen af virkemidlerne fra målene, fordi et uklogt eller ineffektivt virkemiddel sagtens kan dræbe en ellers fornuftig teknologi”, siger han til ingeniøren.dk.

Han forklarer, at Klimakatalogets høje priser skyldes, at man eksempelvis ved brug af biobrændstoffer regner med et stort afgiftstab på grund af øget grænsehandel.

I rapportens styregruppe har der i øvrigt siddet repræsentanter for FDM, Dansk Energi, Energi- og Olieforum, Dansk Elbilalliance samt Dansk Transport og Logistik.

Læs rapporten her

-SSM

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

21.02.2025Descartes

Sponseret

Flere fordele for Helsingborgs Hamns kunder

21.02.2025SCM.dk

60 procent lejeprisstigning på industri- og logistikejendomme de sidste 5 år

19.02.2025PALOMAT

Sponseret

Ornestation Mors fandt nøglen til effektivitet og ergonomi på lageret med PALOMAT®

18.02.2025SCM.dk

Tøjproducent udvider robotlager for tredje gang på tre år

18.02.2025Apport Systems A/S

Sponseret

AMKA vælger Apport Enterprise til at optimere deres logistik

18.02.2025Consafe Logistics

Sponseret

POSTI INDGÅR PARTNERSKAB MED CONSAFE LOGISTICS FOR AT MODERNISERE LAGERDRIFT

18.02.2025Consafe Logistics

Sponseret

Få Nøgleindsigter til et Smartere Lager

14.02.2025SCM.dk

Frode Laursen bygger nyt bæredygtigt logistikcenter i Sydsverige

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar om CBAM

Gratis webinar om CBAM, hvor du får et generelt indblik i CBAM-reglerne, praktiske erfaringer og kommende krav.

Dato

27.02.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - hybrid

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

28.02.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 9001 diplomkursus i kvalitetsledelse - 2 dage

På dette to-dages ISO 9001 kursus præsenteres du for indholdet i ISO 9001 standarden. Samtidig lærer du, hvordan de enkelte krav til kvalitetsledelse bør efterleves i praksis. Kurset i ISO 9001 tager dig igennem de forskellige faser ved implementering af et ledelsessystem for kvalitet.

Dato

04.03.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 2 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Bredana Axcite A/S
Webinar
Præcise Forecast med ny Microsoft løsning

Den nye app byder på best-in-class Forecasting algoritmer og modeller, enestående brugeroplevelse, intelligente rapporter og analyser

Dato

04.03.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

In an era of increasing cyber threats, regulatory frameworks like the NIS2 Directive and the Cyber Resilience Act (CRA) are shaping the future of cybersecurity across Europe. While NIS2 enforces stricter cybersecurity obligations for suppliers and organizations, CRA complements it by embedding security into digital products from the ground up.

Dato

06.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online på MS Teams

Descartes
Webinar
Deloitte x Descartes: Webinarium om Frihandel, CBAM och hållbarhet

Ett unikt samarbete mellan Deloitte och Descartes, där ledande specialister inom global handel och hållbarhet delar sina insikter och praktisk information.

Dato

13.03.2025

Tid

10:30

Sted

Online