17.12.2015 | Lager & distribution
Norden: Mere fokus på CO2 fra transport
Som opfølgning på COP21 vil de nordiske ministre for klima og miljø have mere opmærksomhed omkring udslip af drivhusgasser fra transportsektoren.
De nordiske ministre på klimaområdet mødtes på den nordiske pavillon under COP21. Fra venstre mod højre: Sigrún Magnúsdóttir, Island, Åsa Romson, Sverige, Tine Sundtoft, Norge, Kimmo Tiilikainen, Finland og Lars Chr. Lilleholt, Danmark. Foto: Vita Thomsen/Norden.org
I weekenden sluttede klimakongressen COP21 i Paris med offentliggørelsen af den længe ventede aftale, som 196 parter verden over har sagt god for (den formelle underskrivelse sker først til i april), og som generelt har fået en god modtagelse.
Sidenhen er efterspørgslen på konkrete handlepunkter vokset støt, og det har de nordiske ministre for klima og miljø reageret på. Med en fælles udmelding gennem Nordisk Råd vil de fem regeringsrepræsentanter fra Danmark, Sverige, Norge, Finland og Island gerne sætte fokus på udledningen af drivhusgasser fra transportsektoren, herunder både shippingindustrien og luftfarten.
I erklæringen fremgår det bl.a. at ministrene har noteret sig, at udledningerne fra international transport ikke blev adresseret specifik i Paris-aftalen. Netop disse udledninger, primært at CO2, forventes at stige med op til 250 procent frem mod 2050, og hvis den udfordring ikke bliver tacklet, så vil det underminere hele den nye aftales langsigtede mål om at holde temperaturstigningen på verdensplan vel under 2 grader.
Fra de nordiske landes side vil man derfor gerne understrege vigtigheden af at både lovmæssigt begrænse og faktuelt reducere udslippet fra den internationale transportsektor, og at man derfor vil fortsætte samarbejdet med organisationer som International Civil Aviation Organization (ICAO) og International Maritime Organization (IMO) for at nå dette mål.
Ifølge FNs klimaorganisation IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) udledte transportsektoren 7 gigaton CO2 i 2010, svarende til 14 procent af verdens samlede udledninger. Heraf tegnede vejtransport sig for næsten tre fjerdele (72 procent), mens shipping udgjorde godt 11 procent og luftfarten godt 10.
-AK
Innovation

Mærsk starter nyt projekt mod madspild
FoodTrack by Maersk er et nyt samarbejde mellem startup'en Rockstart og A.P. Møller-Maersk. Sammen med en række iværksættere skal det mindske det globale madspild.
SCM 4.0

Milliardteknologien blockchain vil snart revolutionere shippingindustrien
Det globale blockchainmarked i supply chain-branchen vil runde en værdi på 2,5 mia. kr. i 2023, og teknologien vil inden længe revolutionere shippingindustrien i hele verden. Aktører som Maersk, CMA CGM, Samsung og Starbucks undersøger mulighederne på forskellig vis.
SCM 4.0

Hannover Messe/CeMAT er i gang
To af verdens største fagmesser, Hannover Messe og CeMAT, har slået sig sammen om et ugelangt megaevent, der ventes at trække 300.000 besøgende til den nordvesttyske storby for at se på morgendagens logistik- og industriløsninger. I dag slog man dørene op.
Branchenyt

IBM og DHL: Kunstig intelligens vil ændre logistikbranchen
IBM og DHL er gået sammen om at kortlægge de fordele og muligheder, der er ved at inkorporere kunstig intelligens i forsyningskæder. Resultatet er klart. AI vil forvandle og optimere logistikbranchen.
Innovation

Volvo og Scania vil gøre Sverige til ’fossilfri verdensudstilling’
I et debatindlæg peger topchefer for Volvo og Scania på, at klimapolitik er en naturlig del af landets eksportstrategi, og man ved at opskalere fem igangværende eksperimenter kan vise verden vejen frem.
SCM 4.0

Projekt skal hjælpe fremtidens spedition
Med forsknings- og udviklingsprojektet Fremtidens Spedition vil Cphbusiness hjælpe speditionsbranchen med at løse de udfordringer, branchen står overfor.