07.05.2020  |  Branchenyt

Nu får hele EU due diligence-lovgivning

Fælles EU-regler på due diligence-området har længe været efterspurgt, og snart bliver efterspørgslen imødekommet. EU-kommissær Didier Reynders lover EU-lovgivning, der vil stille krav gennem hele forsyningskæden.

Didier Reynders, der er EU-kommissær for retlige anliggender, har netop offentliggjort Europa-Kommissionens beslutning om at introducere lovgivning om obligatorisk due diligence for virksomheder i EU. Forslaget forventes fremsat tidligt i 2021 og vil indeholde både ansvar, håndhævelsesmetoder og adgang til erstatning for skadelidte.

Læs også: Rapport linker bl.a. Bestseller og H&M til tvangsarbejde i Kina

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Kommissær Reynders’ udmelding kommer lige efter offentliggørelsen af Europakommissionens undersøgelse af effekten af krav til due diligence gennem hele forsyningskæden baseret på frivillighed.

Gulerødder virker ikke
Undersøgelsen understregede, at brugen af frivillige foranstaltninger ikke leverer efter hensigten, trods diverse gulerødder, og bekræftede behovet for obligatoriske regler på EU-niveau.

Adskillige virksomheder og investorer har tidligere sat ord på behovet for et fælles regelsæt for at aktører fra alle lande har samme vilkår.

Foreløbigt ser det ud til, at lovgivningskravet vil etablere obligatoriske krav til EU-virksomheder, og selskabsretten vil spille en central rolle, men det vides stadig ikke, om lovgivningen vil have form af en forordning eller et direktiv - dvs. om det skal implementeres i dansk lov, eller om det er umiddelbart gældende som dansk lov.

Kommissæren har understreget, at lovgivningsinitiativet i høj grad vil basere sig på FN's Retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv, OECD's retningslinjer for multinationale selskaber og den internationale arbejdstagerorganisation ILO's rammeværktøjer.

Læs også: Fin dansk repræsentation blandt Europas supply chain-stjerner

Didier Reynders lovede ved udmeldingen desuden, at arbejdet hen mod offentliggørelsen vil involvere alle relevante stakeholders, herunder fagforeninger. 

- SMF

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere