Rapport linker bl.a. Bestseller og H&M til tvangsarbejde i Kina
En rapport fra en australsk tænketank kæder en lang række virksomheder inden for primært elektronik og beklædning, herunder Bestseller og H&M, til udnyttelse af uighurer i Kina. Bestseller afviser, og slår fast, at man ligesom H&M tager anklagerne alvorligt. "Situationen er kompleks", lyder det fra begge.
’Uighurer til salg’ er den dystre titel på en rapport fra den australske tænketank Australian Strategic Policy Institute (ASPI), der beskylder den kinesiske regering for at have faciliteret flytningen af bl.a. over 80.000 medlemmer af den etniske minoritet Uighurerne fra den vestlige region Xinjiang til fabrikker over hele landet.
Det sker ifølge rapporten gennem et statstøttet program, hvor Uighurerne og andre muslimske minoriteter kommer gennem "politisk genopdragelse". Den kinesiske stat kalder det for uddannelseslejre med studerende, og efter opholdet i lejren fortsætter uddannelsen altså på fabrikkerne.
Læs også: Usikkert arbejdsmiljø i IT-industrien kalder på ægte engagement
Her bliver de, ifølge rapporten, udnyttet til tvangsarbejde i forsyningskæderne til mindst 83 store brands inden for primært elektronik- og beklædningsindustrien samt bilbranchen, bl.a. Microsoft, Amazon, Google, Samsung, Apple, BMW, Volkswagen, Zara, Puma og Nike.
På listen finder man også danske Jack & Jones og den svenske gigant H&M, der også er stærkt repræsenteret i Danmark. Virksomhederne Esquel og Yuongor (screenshot: ASPI) er ifølge deres egne hjemmesider underleverandører til bl.a. Jack & Jones, skriver TV2.
Tv-stationen har talt med post.doc Rune Steenberg, der er professor ved afdelingen for Asien-studier på Palacký Universitet i Olomouc i Tjekkiet, hvor han forsker i uighurer. ”Set fra et moralsk og etisk standpunkt er det i hvert fald tvang”, siger han til TV2 om arbejdsforholdene for folkene på fabrikkerne.
Bestseller: Uigurer ansat på præcis samme vilkår som andre medarbejdere
SCM.dk har været i kontakt med Bestseller, der står bag Jack & Jones, og herfra forklarer kommunikationschef Line Ernlund, at man fra koncernens side ”tager stærkt afstand fra enhver form for tvangsarbejde”, og at man ”følger den generelle problematik i Xinjiang tæt”
”Vi tager den konkrete rapport meget alvorligt. Rapporten er ny for os, og vi er i dialog med vores leverandør for at få yderligere indsigt og afklaring på rapporten”, skriver hun i en mail til SCM.dk.
Modsat rapportens påstand understreger Line Ernlund imidlertid, at Jack & Jones ikke har noget samarbejde med Yuongor, men at man gennem en årrække har haft et ”godt og tæt samarbejde” med Esquel, som man ”sætter stor pris på.”
Ifølge Line Ernlund er Esquel ”kendt for deres bæredygtighedsarbejde og stærke etiske værdisæt”, og efter at have snakket med leverandøren afviser Bestseller sammenkædningen til tvangsarbejde.
”Vi har været i dialog med Esquel i dag (d. 3/3, red.) og de bekræfter som forventet, at de på ingen måder anvender tvangsarbejde og de har ikke rekrutteret arbejdere fra såkaldte ’træningslejre’. De bekræfter endvidere at de, ud af 1,270 medarbejdere, har 380 Uighurer ansat og at disse er ansat på præcis samme vilkår som andre medarbejdere”, skriver Line Ernlund til SCM.dk.
H&M vil styrke due diligence
Fra H&M slår Sustainability Manager i Danmark, Marie Serup, fast, at ”H&M Group har et strengt forbud mod tvangsarbejde i hele vores værdikæde”, og at man er ”dybt bekymrede over meldingerne fra civilsamfundsorganisation og medier om ufrivilligt arbejde blandt etnoreligiøse minoriteter i det vestlige Kina”, som hun skriver.
For at håndtere risici, herunder tvangsarbejde, i sin supply chain, har H&M Group ”fastlagt en due diligence-proces, der har til hensigt at identificere og italesætte” de forskellige udfordringer, der kan opstå, når man, som de mange brands på listen, eksempelvis har produktion i Kina.
Det er imidlertid ikke nemt, og derfor vil man fremadrettet undersøge, hvordan man kan gøre det bedre.
”Vi er fuldt bevidste om situationens kompleksitet, og vi er i tæt dialog med menneskerettighedseksperter samt andre brands og interessenter for at evaluere, hvordan vi kan styrke vores due diligence yderligere”, skriver Marie Serup.
Afslutningsvis understreger hun, at man fra H&M Groups side ”tager anklagerne alvorligt, men det er samtidig vigtigt, at enhver beslutning eller handling er baseret på indsigt fra menneskerettighedseksperter og med hensyntagen til de implicerede personer”, lyder det.
De bør reagere
Ifølge TV2 indstillede to australske tøjmærker sidste år deres aktiviteter i Xinjiang-provinsen på grund af omtale af dårlige forholdene for uighurerne. Det bør Bestseller reagere på, mener Jacob Dahl Rendtorff, der forsker i virksomhedsetik ved Roskilde Universitet.
”Jeg synes, at de bør gå ned i leverandørkæden og være opmærksomme på det. Det kan være, at de ikke vidste det i første omgang, men nu har de fået en kritisk rapport, der forholder sig til det. Og så er det noget med at gå ud og undersøge, hvad der egentlig sker på de fabrikker, og hvad kan de gøre for at sikre, at de etniske minoriteter får det bedre”, siger han til TV2.
En af forfatterne til rapporten, professor James Leibold fra La Trobe University i Australien, synes ligeledes, at f.eks. Bestseller burde gøre mere:
Læs også: Rapport: Moderne slaveri er udbredt i tunindustrien
"Efter min mening er det ikke godt nok blot at tage deres (fabrikken, red) ord for gode varer om de forhold, som uighurerne arbejder under på disse fabrikker. Bestseller burde sende et efterforskningsteam til den pågældende Esquel-fabrik og gennemføre en uafhængig og robust revision af forholdene, herunder private interview med arbejderne," siger han til Information.
Om det er dét, Bestseller mener med "dialog med vores leverandør for at få yderligere indsigt og afklaring på rapporten" betyder, må tiden vise.