Rapport: Usikkert arbejdsmiljø i IT-industrien kalder på ægte engagement

Tvangsarbejde, massiv overtid og diskrimination er udbredte problemer i IT-industriens forsyningskæde. En mere socialt bæredygtig branche kræver en dedikeret indsats fra de forskellige brands, bl.a. i form af leverandørsamarbejde, lyder det i rapport fra TCO Development.

Arbejdet i IT-industriens forsyningskæder kan være hårdt. Brands bør engagerer sig og dedikere reelle ressourcer for at løse udfordringerne, lyder det i en ny rapport..

04.12.2019

SCM.dk

Rapporten peger på, at IT-produkter ofte fremstilles og samles i lavtlønslande, hvor arbejdslivet er mindre reguleret og beskyttelsen af de ansatte derfor dårligere. Og leverandørkæderne er lange, med produktion spredt over adskillige fabrikker og regioner.

Om rapporten

  • Impacts and Insights 2019 måler fremskridtene på bæredygtighed blandt brandejere med IT-produkter certificeret af TCO
  • Undersøgelsesperioden er fra 2015-2018 og resultaterne er baseret på uafhængige fabriksbesøg på 20 samlefabrikker, der fremstiller certificerede produkter, uafhængige verifikationsrapporter og interview med repræsentanter for brandejernes topledelser
  • Rapporten dækker tre hovedområder: social ansvarlighed på samlefabrikkerne, farlige substanser og konfliktmaterialer.

Det gør det nærmest umuligt for organisationer, der køber IT-produkter, at fremskaffe ordentlig information om, hvor og hvordan et givent produkt er blevet til. At få indblik i arbejds- og produktionsforhold kræver specialistkundskaber, ressourcer og de rigtige kontakter.

I rapporten identificerer TCO derfor nogle af nøglerne til at øge den sociale bæredygtighed i IT-sektoren. Det drejer sig bl.a. om uafhængige kontrolbesøg og monitorering, at sætte ind med effektive planer for at håndtere grundårsagerne til problemerne, så de ikke vender tilbage, og følge op med bindende regler og aftaler.

Konsekvenser og pres på industrien
TCO påpeger også, at bæredygtighedsarbejdet er omkostningstungt, og at der ofte findes en interessekonflikt mellem de mangelfulde arbejdsforhold og ønsket om at få produkterne på markedet så hurtigt og billigt som muligt. Derfor bør der være konsekvenser, hvis fremskridtene tager for lang tid, mener man.

”Ægte forandring kræver at IT-varemærkerne engagerer sig for alvor og afsætter tilstrækkeligt med ressourcer til bæredygtighedsarbejdet. Vi lægger pres på IT-industrien og kan trække certificeringer tilbage og begrænse fabrikker fra at fremstille certificerede produkter, hvis kravene i TCO Certified ikke bliver opfyldt”, siger adm. direktør for TCO Development, Sören Enholm.

De vigtigste fund

  • De første kontrolbesøg fandt 109 overtrædelser, hvoraf 77 procent var udbedret inden for to år
  • Arbejdsforholdene på fabrikkerne er blevet væsentligt bedre, men lange arbejdsdage og lav løn er bestående udfordringer
  • Fabrikkernes ledelser arbejder mere aktivt for at engagerer underleverandører i bæredygtighedssager
  • Antallet af brands engageret i regionale multi-stakeholder-initiativer er mere end fordoblet
  • Andelen af IT-brands, der overholder OECD’s retningslinjer for due dilligence omkring konfliktmineraler er vokset fra 43 procent til 61 procent

En af de virksomheder, er certificeret af TCO, er Electrolux Group, og her anerkender man rapportens budskaber og industriens udfordringer.

”Det er en udfordring at lykkes med bæredygtig håndtering af IT-produkter. Uafhængig verificering er helt nødvendigt for et troværdigt resultat. Vi har valgt at benytte os af TCO Certified, som gør håndteringsprocessen effektiv og hjælper os med at sætte krav på en meget enkel måde”, siger Head of IT Sustainability & Continuous Improvement, Helena Babelon.

Læs også: EU: Ny vejpakke skal sætte en stopper for dårlige arbejdsforhold i transportbranchen

Konkret serverer TCO i rapporten seks nøgler til hurtigere og mere vedvarende forandringer:

  1. Engagement – ægte forandring kræver engagement og at organisationen allokerer nok ressourcer
  2. Opfølgning – en code of conduct og fabriksbesøg er ikke nok til at løse bæredygtighedsudfordringerne, der skal kontinuerlig monitorering værd
  3. Konsekvenser – et konsekvenssystem er nødvendigt for at få IT-industrien til at prioritere udbedringer af udfordringerne
  4. Samarbejde – der er en voksende interesse for bæredygtige IT-produkter. Delte kriterier og koordination giver bedre resultater
  5. Transparens – et forbud mod skadelige stoffer er ikke nok, vi har brug for at bedømme og identificere sikrere alternativer
  6. Det lange perspektiv – due dilligence omkring konfliktmineraler er svært men essentielt for at forbedre levevilkårene i de udsatte minesamfund.

-AK

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Effektivitet, komfort og lavere omkostninger: Derfor vælger flere den nye Traigo48 fra Toyota

Slimstock Nordic

Sponseret

An opinion Making Artificial Intelligence (AI) land in supply chain practice

Relateret indhold

27.06.2025SCM.dk

Israel-Iran konflikten forstyrrer regionale fragtkæder og global olieforsyning

23.05.2025SCM.dk

Forbedret EDI-partnerprogram løfter forsyningskædesamarbejdet

14.05.2025SCM.dk

Fuld gennemsigtighed om CO2-aftryk hos Brødrene Dahl

07.05.2025SCM.dk

Grønne brændstoffer skal styrke Europas forsyningssikkerhed – Danmark kan tage teten

06.05.2025SCM.dk

Dansk erhvervsliv i samlet opråb: Sæt det grønne øverst i offentlige udbud

28.04.2025SCM.dk

Offentlige grønne indkøb med Svanemærket reducerer klimaaftryk og miljøbelastning

11.04.2025SCM.dk

Geopolitisk uro får skandinaviske forbrugere til at vælge lokalt

25.03.2025SCM.dk

Ny afsløring understreger migrantarbejderes udsatte position på arbejdsmarkedet

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Fellowmind Denmark A/S
Webinar
Power Platform – Lav løsninger med Plan Designer

Fra kravindsamling og procesdesign til færdige apps – opdag de nye funktioner i Power Platformen

Dato

13.08.2025

Tid

13:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: - Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2025 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til arbejdet i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på din erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1, Göteborg Plads 1, 2150 Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Fellowmind Denmark A/S
Webinar
Always Azure – Skab værdi med Microsoft Azure

Vil du være på forkant med det nyeste i Azure og få konkrete idéer til, hvordan du udnytter platformen bedst muligt i din virksomhed?

Dato

18.08.2025

Tid

13:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia